1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz mi? 2019 metro, Marmaray ve İETT
1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? Yarın dünyanın birçok yerinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlanacak. 1 Mayıs'ta İstanbul'da trafiğe kapalı olacak yerler belli oldu. Aynı zamanda toplu taşımanın ücretsiz olup olmayacağı ise merak konusu. Peki 1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? Metrolar ücretsiz mi? Detaylar haberimizde...
1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? Coşkuyla kutlanacak olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Türkiye'de resmi olarak ilk kez 1923 yılında kutlandı. Bu sene yarın kutlanacak olan İşçi Bayramı'nda ulaşımın ücretsiz olup olmayacağı ise merak konusu. Merak edilen detaylar haberimizde...
Henüz 1 Mayıs'ta toplu taşıma araçlarının ücretsiz olup olmayacağı ile ilgili bir açıklama yapılmadı.
BAKIRKÖY BÖLGESİNDE TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR;
- İsmail Erez Bulvarı ile bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
- Olgunlar sokak ile bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
- İncirli Caddesi Tunaboylu Sokak ile E5 arası ve bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
- Ekrem Kurt Bulvarı E5'e katılım ile Veliefendi Hipodrom Ana Giriş Kapısı arası kapalı ve bağlı tüm cadde ve sokaklar
- D100 Güney Yanyol Bakırköy Cezaevi katılım ile Otomol katılım arası
- Bahçesaray Sokak ve bu sokağa çıkan tüm cadde ve sokaklar
ALTERNATİF GÜZERGÂHLAR ;
- Yüce Tarla Caddesi
- İstanbul Caddesi
- Rauf Orbay Caddesi
BEYOĞLU-BEŞİKTAŞ-ŞİŞLİ BÖLGESİNDE TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR;
- Beyoğlu-Tarlabaşı Bulvarı
- Beyoğlu-Mete Caddesi
- Beyoğlu-Gümüşsuyu Caddesi
- Beyoğlu-Sıraselviler Caddesi
- Şişli-Halaskargazi Caddesi
- Şişli-Cumhuriyet Caddesi
- Şişli -Ortaklar Caddesi
- Şişli- Aytekin Kotil Caddesi
TÜRKİYE'DE 1 MAYIS'IN TARİHÇESİ
Osmanlı Devleti döneminde işçi örgütlenmesinin en gelişmiş olduğu yer Selanik'ti ve 1911 yılında burada tütün, liman ve pamuk işçileri, 1 Mayıs gösterisi düzenleyerek bu günü kutladılar.
1912 yılında İstanbul`da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti.
1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "İşçi Bayramı" ilan edildi.
1924`te hükümet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.
1925`te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar bu yasak geçerliliğini korudu.
1935 yılında 1 Mayıs`a "Bahar ve Çiçek Bayramı" adı verildi ve ücretsiz tatil günü ilan edildi.
1 MAYIS PTT ÇALIŞIYOR MU?
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Posta Teşkilatı Kurumu çalışanları izin yapacaklar. PTT şubeleri kapalı olurken, PTT bankamatikleri işlemleri yaomayı sürdürecek. 1 Mayıs'ta PTT ile işi olanlar ya 30 Nisan ya da 2 Mayıs'ta işlemlerini yapacak.
DÜNYADA 1 MAYIS TARİHİ
İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago(Şikago)'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.
Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.
Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.
Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.