1 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı olacak mı? 1 Mayıs'ın önemi nedir?
1 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı olacak mı? Koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına alması ile birçok kişi hayatını kaybetti. Virüsün Türkiye'de de görülmesi ile sağlık önlemleri alınmaya devam ediliyor. Camiler, okullar ve bazı iş yerleri geçici olarak kapatıldı. Hafta sonları sokağa çıkma yasağı ilan edilmeye başlandı. Peki, 1 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı olacak mı? 1 Mayıs'ın önemi nedir? Detaylar haberimizde..
1 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı olacak mı? Çin'in Vuhan kentinde görülen ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüsü can almaya devam ediyor. Koronavirüsün Türkiye'de de görülmesi ile 2.805 kişi yaşamını yitirdi. Devlet tarafından ciddi sağlık önlemleri alınmaya devam edilmektedir. Hafta sonları sokağa çıkma yasağının getirildi. Birçok kişi 1,2,3 Mayıs tarihlerinde sokağa çıkma yasağı olup olmayacağınıda merakla arama motorlarından araştırmaya başladı. Peki, 1 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı olacak mı? 1 Mayıs'ın önemi nedir? Detaylar haberimizde..
1 MAYIS'TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?
Koronavirüs ile mücadele kapsamında hafta sonu olan 2-3 Mayıs günlerinde sokağa çıkma yasağının uygulanması bekleniyor. Ayrıca bu sene 1 Mayıs'ın Cuma gününe denk gelmesi nedeni ile yasağa dahil edilmesi bekleniyor. 1, 2, 3 Mayıs sokağa çıkma yasağı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Resmi açıklamanın gelmesi halinde haberimizde yer alacaktır.
1 MAYIS TATİL Mİ?
1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı resmi tatil oluyor. 1 Mayıs'ta da her resmi tatilde olduğu gibi kamu kurumlarında çalışan memurlar resmi tatil yapıyor.
1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİ BAYRAMI NEDİR?
Dünyada 1890’lı yıllara uzanan İşçi Bayramı, tarihi kaynaklara göre, Osmanlı Devleti’nde ilk kez 1911'de kutlandı. Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçileri Türk tarihinde ilk kutlayanlar arasına girdi. İstanbul’da ise ilk kez 1912 yılında kutlandığı bilgisi kaynaklarda yer aldı. 1’inci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşları’nın ardından 1 Mayıs uzun bir aradan sonra ilk kez 1921'de kutlandı. Türkiye Sosyalist Fırkasının (TSF) çağrısı üzerine İstanbul işçileri mayısın birinci pazar günü tatil yaptı. TSF merkezindeki bayramlaşmadan sonra partinin Genel Başkanı Hüseyin Hilmi Bey ve üç delege, sadrazamı ziyaret etti.
Ankara'da da Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde, 1 Mayıs 1922'de işçi bayramı kutlandı. 1 Mayıs 1923’te de ilk kez “resmi” olarak işçi bayramı kutlamaları yapıldı. Ancak, 1924 yılında “kitlesel” 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. Ardından 1925 yılında çıkarılan “Takrir-i Sükun” yasasıyla kutlamalar 1935 yılına kadar yasaklandı.
1980 Darbesi sonrası resmi tatiller arasından çıkarılan 1 Mayıs, 2009 yılında tekrar resmi tatil olarak ilan edildi.