1 Ocak'ta başladı! Büyük düşüş yaşandı...

1 Ocak’ta başlayan ücretli poşet kullanımına Türkiye kısa sürede adapte oldu. Uygulama 15 günde amacına ulaşırken, büyük zincir marketlerde plastik poşet kullanımının yüzde 75 oranında azaldığı açıklandı.

CarrefourSa ve Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) arasında devam eden işbirliğinin sonuçlarının açıklandığı toplantıda soruları yanıtlayan CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, Türkiye’nin poşeti sınırlandırmada geç kaldığını, doğru bir adım atıldığını söyledi.

Kartallıoğlu, uygulamanın başladığı günden bugüne kadar bütün mağazalarında poşet kullanımının yüzde 75 oranında azaldığını belirterek, herkesin artık poşeti ihtiyacı kadar almaya başladığını, bu uygulamanın çevreye ciddi yararının olacağını kaydetti.

BEZ TORBA VE FİLE

Devletin bu yöndeki adımlarını sonuna kadar desteklediklerini dile getiren Kartallıoğlu, “Keşke poşet tamamen yasaklansa. Cumhurbaşkanının söylediği gibi bez torba ve fileye geçilmesi gerekir” dedi. Kartallıoğlu, 25 kuruşluk poşet ücretinin 21 kuruşunu devlete vergi olarak verdiklerini de aktararak, “Biz poşetten para kazanmıyoruz. Biz atığı bitirmek için çalışıyoruz. Poşet gideri bizim ciromuzun yüzde 02’sini geçmez. Karlılıkta da önemli bir gider yapısı yok. Biz de buradan artan bütçeyi bez torba tasarımına harcayacağız” diye konuştu.

İSRAFI ÖNLÜYORUZ

İsraf konusunda yaptıkları çalışmalara da değinen Kutay Kartallıoğlu, şunları söyledi: “Altı yıl önce TİDER’le bu amaçla işbirliğine gittik. 2015’den itibaren son kullanım tarihi geçmemiş ancak satış vasfını yitirmiş, reyonda bulundurma süresini geçmiş ürünleri TİDER’e bağışlıyoruz. İşbirliği kapsamında 500 ton ürün israftan kurtarıldı. 1.270 tonluk karbon salınımı da engellendi. İhtiyaç sahiplerine bu ürünleri ulaştırmada TİDER ile büyük bir yol kat ettik. Yakın zamanda TİDER Destek İK modeline de destek vermeye başlayacağız.”

TİDER Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer ise, günümüzde gıda üretiminin üçte birinin yani 1.3 milyar tonun israf edildiğini belirterek, “Bu miktar dünyada aç olan 868 milyon insanı beslemek için gereken gıdanın dört katı. Türkiye’de en çok israf edilen gıda ürünleri arasında sebze, meyve ve ekmek ilk sıralarda. İsraf edilen ekmek miktarı 6 milyon adet. Türkiye’de yeterli beslenemeyen insanların sayısı 13 milyon” dedi.

'HERKES KABUL ETTİ'

Makro Market Genel Müdürü Mehmet Songör, kendi marketlerinde de poşet kullanımında % 60 oranında düşüş olduğunu belirterek, “Türkiye’de ihtiyacın üç katı poşet tüketimi vardı. Şimdi bu rakam normale hatta normalin altına düştü. İnsanlar tek poşete her şeyi koyma eğiliminde ya da arabaya gidecekse elinde götürüyor” dedi. Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek de, geçen hafta bakanlığa poşet kullanımının yüzde 60 ve üzerinde düştüğü yönünde bir rapor verdiklerini belirterek, “Müşteri çok kolay adapte oldu. Artık gereksiz poşet istenmiyor. Bütün marketlerde file ve bez torbayı uygun fiyata satıyor”dedi.

YATIRIMLAR SÜRECEK

Yaptıkları çalışmalarla cirolarındaki atığın oranını yüzde 1 oranında azalttıklarını ifade eden Kartallıoğlu, daha önceden cirolarındaki çöpe giden atığın oranının yüzde 2.5 olduğunu, bunu yüzde 1.5 yaptıklarını aktardı.

Bir soru üzerine 2018 yılını da değerlendiren Kartallıoğlu, “Geçen yılın ikinci yarısı zor oldu. Fiyatlar arttı, enflasyon vardı tabii ki. Tüketici davranışı değişti. Et alan tavuk almaya başladı gibi. 2019’da da bunlar bir miktar daha devam eder.

Ama daha sonra rahat ve güvenli harcama başlar. Bizim 2019’da yatırımlarımız sürecek. Yeni mağaza açılışlarımız olacak. Dijital tadafta yatırımlar yapacağız” diye konuştu.

1 Ocak'ta başladı! Büyük düşüş yaşandı... ile ilgili etiketler poşet
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.