10 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır?
Doğumla birlikte devam eden hızlı büyüme evresinde 10. ay, bebek için önemli gelişmelerin kaydedildiği ve bebeğin çocukluk evresine doğru adım adım ilerlediği bir aydır. 10 aylık bebek gelişimi sürecinde bebekler genellikle ilk adımlarını atma eğilimindedir.
10. ayda bebeklerin büyüme hızı hemen hemen 9. aya paralel olarak devam eder. Bilişsel fonksiyonlarla motor beceriler önemli bir ölçüde geliştiğinden bebek duyu organlarını daha etkili biçimde kullanmaya başlar. Dil gelişimi de hızlı şekilde devam ettiğinden bu dönem içerisinde bebekler yavaş yavaş konuşma evresine geçiş yapabilirler.
10 aylık bebekler etrafında ve çevresinde duydukları sesleri taklit etmeye ve basit kelimeleri de kullanmaya başlarlar. Tüketebileceği besin çeşitliliğinde de artış olacağından dolayı artık ailesiyle birlikte aynı yemekleri de yiyebilirler.
10 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
10 aylık bebeğin yaptığı hareketler çeşitlenmiş bebek artık çoğu harekette ustalık kıvamına kadar gelmiştir. Daha hızlı emeklenin yanında bir yere tutunarak ayağa kalkabilir bu şekilde ayakta durabilir ya da tutunarak yürüyebilirler. Elinde bir nesne varsa onu atarak yanındaki kişinin geri vermesi bekleyerek oyun oynamayı tercih edebilirler.
10. ayda bebeklerin el becerileri de gelişmektedir. Basamak ve merdivenler bu aylarda bebeklerin ilgisini çekeceğinden tutunarak ya da sürünerek merdivenleri çıkmaya çalışırlar. 10 aylık bir bebeğin boy ve kilosunu da takip etmek mümkündür. 10 aylık bir erkek bebek ortalama 9,5 kilo ve 73 santim boyunda, 10 aylık bir kız bebek ise ortalama 9 kilo ve 71 santim boyundadır.
10 Aylık Bir Bebeğin Zeka Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
Bu aylarda bebekler etrafında bulunan insanların günlük hayattaki hareketlerini ve uğraşlarını taklit etmeyi öğrenirler. Yemek yerken, dişlerini fırçalarken, saçını tararken veya telefonda konuşurken etrafındaki insanları dikkatlice izler ve bunları taklit ederler.
Bebek bu ayda kendisine söylenenlerin çoğunu anlayabildiğinden istediklerini işaretler, çıkardığı sesler ve jestlerle anlatmaya çalışırlar. Bebek sanki konuşuyormuşçasına anlamsız sesler çıkartarak bu seslere karşılık vermek ve bebekle sohbet ediyormuşçasına diyalog kurmak bebeğin dil gelişimini destekler.
10 Aylık Bebeğin Sosyal ve Duygusal Gelişimi Nasıldır?
Bu ayda bebekler etrafında bulunan kişilerin hareketlerini taklit etmeye başlarlar. İnsanlarla iletişim kurarak yüz ifadelerini ve duyguları anlamakta daha da ustalaşarak kendi duygularını da karşı tarafa gösterirler. Yabancı ve ayrılık kaygısı bebeklerde bu ayda da devam eder.
10 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
- Hızlıca emekler.
- Bir yere tutunarak ayağa kalkar.
- Tutunarak yürüyebilir.
- Ağlamadan isteklerini anlatabilir.
- Kişileri taklit eder.
- Konuşuyor gibi sesler çıkarır.
- Kendisine söylenenleri anlayabilir.
10 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Bebeğin en önemli besin maddesi halen anne sütüdür. Bunun yanında ayrıca bebeğin tükettiği ek gıda miktarı artmaya başlar. Evde pişen yemeklerin birçoğunu bebek bu ayda yemeye başlar. 10 aylık bebek yemekleri arasında balık, sebze çorbası, köfte ve yoğurt gibi yiyecekler olabilir. Ancak bebeğin 1 yaşını doldurana kadar yememesi gereken gıdalar olduğu asla unutulmamalıdır. Bu gıdalar arasında inek sütü, bal, işlenmiş et, yumurtanın beyazı gibi gıdalar vardır.
10 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncakları Neler Olmalıdır?
Bebekler oyunla her şeyi rahatlık öğrenebilir. Doğru bir oyun ile oyuncular bebeğin gelişimini üst düzeyde etkiler. 10 aylık bebek oyuncakları arasında üst üste konulan bloklar, iç içe geçen oyuncaklar, düğmelerine basıldığında ses çıkaran kitap ve oyuncaklar, oyuncak enstrümanlar ve hareket ettirebildiği top ve tekerlekli oyuncaklar olabilir.
10 aylık bebek oyunları arasında ise birlikte bir şarkıya eşlik ederek el çırpmak, ce-e, saklanan oyuncağı bulmak ve karşılıklı oturup birbirine top ve tekerlekli oyuncak atmak gibi oyunlar bebeğin keyif alacağı oyunlar arasındadır.