1.050 TL'yi geçen 2.000 TL ödeyecek! Elektrik faturalarında yeni dönem ne zaman başlayacak? Tarih belli oldu...

Elektrik faturalarında yeni dönem şubatta başlayacak, martta faturalara yansıyacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu kış aylarında doğalgaz fiyatlarına ise zam olmayacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar elektrik faturalarında uygulanacak yeni döneme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Bayraktar elektrik faturalarında yeni döneme ilişkin, "417 kilovat saatlik bir tüketim varsa bu grup artık destek grubunun dışında kalsın’ dedik. Bu da 1,2 milyon abone, toplam abonelerimizin yüzde 3'ü gibi. 42 milyonun yüzde 3'ü gibi bir aboneyi etkileyecek düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. "42 milyon abonenin 40 milyonuna dokunmadık. Onlara herhangi bir fiyat artışı, faturalarında herhangi bir değişiklik yok." ifadelerini kullandı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu kış aylarında doğalgaz fiyatlarına zam olmayacağını söyledi.

Ankara’da Anadolu Yayıncıları Federasyonunda düzenlenen toplantıda medya temsilcileriyle bir araya gelen Bayraktar, Suriye’nin enerji ihtiyacı ile ilgili planlamalardan Türkiye’nin Sinop’ta yapmayı planladığı nükleer santrale ve elektrik faturalarında 1 Şubat’ta başlayacak yeni faturalandırma sistemine kadar bir çok başlıkta önemli mesajlar verdi:

40 MİLYON ABONENİN ELEKTRİK FATURASI ARTMAYACAK

“1 Şubat’tan itibaren başlayan fatura döneminde 1 Mart’ta faturalara yansıyacak bir uygulamamız var. 42 milyonun yüzde 3’ünü, 1.2 milyon aboneyi etkileyecek bir düzenlemeyi şu anda hayata geçiriyoruz. 5 bin kilovat saatlik tüketimi aşan grup artık elektriğin gerçek maliyeti neyse onu ödeyecek. Orada da görünen tablo şu, 1050 lira, 1047 liraya tekabül ediyor bu tüketim sınırı. Ne kadar olacak fatura dersen 2000 civarında. Yüzde 96 civarında artacak. 42 milyon abonenin 40 milyonuna dokunmuyoruz. Onlara herhangi bir fiyat artışı, faturalarında herhangi bir değişiklik yok. Devlet sübvansiyonu 30 milyar civarında azalmış olacak.

DOĞAL GAZA BU KIŞ ZAM VAR MI?

Bu kış hiçbir şey değişmeyecek, zam olmayacak diyebiliriz. Ama doğal gazda da benzer bir şey düşünüyoruz. Fakat orada Erzurum ile Antalya’nın durumu farklı. Elektrikte bunu bütün Türkiye için ortalamada bir şey yapabiliyoruz ama doğal gazda biraz daha hassasiyetle çalışılması gereken bir süreç. Onun üzerinde de çalışıyoruz. 2025 yılı içinde bir düzenleme olabilir, kademelendirmeyle alakalı bir çalışmamız var. Vatandaşların etkilenmesi yıl sonuna doğru olur.

AVRUPA BİZDEN GAZ ALMAK İSTİYOR

doğal gaz merkezi olma konusunda belli şartlar var. Fiziki şartlar, altyapı şartları, yatırım şartları var. Bunları tesis etmek için de hemen her şeyi yaptık bugüne kadar. Türkiye piyasası çok büyük. 53-54 milyar metreküplük devasa bir pazarımız var. Şimdi bize diyorlar ki biz Türkiye’de dışa bağımlıyız doğal gazda, siz nasıl Macaristan’a doğal gaz satıyorsunuz. Türkiye’de 53 milyar metreküp gazın yüzde üçünü tasarruf etseniz, bu 1.5 milyar metreküp Moldova’nın bütün ihtiyacını karşılar. Moldova’da yüzde yüz gazı siz satmış olursunuz. Romanya’nın ihtiyacı olan iki milyar metreküpün yüzde yetmiş beşini siz karşılamış olursunuz. Dolayısıyla öncelikle böyle büyük bir pazar olmanın önemli olduğunu söylüyorum. Bir de altyapınızın güçlü olması lazım. Türkiye’ye birçok farklı kaynaktan doğal gaz geliyor. Boru hatlarıyla geliyor. 10’un üzerinde ülkeden LNG sıvılaştırılmış gemilerle geliyor ama sizin gazlaştırma tesisiniz yoksa, FSRU’larınız yoksa gene bir anlam ifade etmez. Bir de bu gazı doğudan batıya, güneyden kuzeye hareket ettirmeniz lazım. Yani boru hatları, güçlü bir boru hattı altyapısına ihtiyaç var. Depoların güçlü olmasına ihtiyaç var. Biz bu altyapıyı hemen hemen oluşturmuş durumdayız. Depolarımızı daha güçlü hale getirmemiz lazım. Kapasitelerini arttırmamız lazım. Böyle olunca da şimdi Avrupa bizden bu anlamda gaz istiyor. Slovakya’ya söyleyeceğiz, Macaristan’la, Romanya’yla, Bulgaristan’la ticaretimiz var. Değişik ticari formatlarda bunlarla çalışıyoruz. Diğer ülkelere de bu anlamda katkı yapabiliriz.

HALEP’E DOĞALGAZ BORU HATTI ÇALIŞMAMIZ VAR

Suriye’de, Kuzey Suriye’ye, bizim harekât bölgelerine, İdlib’e bir elektrik transferimiz zaten uzun yıllardır söz konusu. İlk etapta onun kapasitesini yüzde 50 oranında artırmayı hedefliyoruz. Bununla beraber Halep’e kadar olan iletim hattını ayağa kaldırıp, ki bunun için bir beş altı aylık süreye ihtiyaç duyuyoruz. İlave 500 megavat artırıp, yaklaşık sekiz yüz megavatlık bir elektrik ihracatı gerçekleştireceğiz. Orada başka bir şey daha yapmayı hedefliyoruz. Özellikle Halep’in ihtiyacı yaklaşık 2 bin megavat. Bunun beş yüzünü biz buradan elektrik iletim hattıyla sağladığımızda geriye kalan kısmı oradaki şu anda biraz rehabilitasyona, bakıma ihtiyaç duyan doğal gaz santralinden karşılanabilir. Ama doğal gaz lazım. Dolayısıyla Halep’e 50-60 kilometrelik bir doğal gaz boru hattıyla alakalı da bir çalışmamız var. Yani biz bir taraftan Avrupa’ya doğal gaz götürürken bir taraftan Suriye’ye de doğal gaz götürmeyle alakalı bir çabanın içerisindeyiz. Gün gelir belli olmaz, bakarsınız o doğal gaz boru hattından ters akış olur. Yani orada bir kaynak olursa onun Türkiye’ye gelmesi de söz konusu olabilir. Şu anda yeni yönetimin biraz daha gün yüzüne çıkması, öne çıkması, muhataplarımızın belirlenmesi, kuracağımız hukuki altyapıyı tabii önce sağlamamız lazım. Bir anlaşma yapacağız, kimle yapacağız? Hangi formatta yapacağız? Bunların belli olması lazım. Biz şu anda şunu yapmaya çalışıyoruz, ihtiyaçlar ne? Teknik olarak ne yapılabilir? Hangi vadede, ondan sonra bunun formatı, iş modeli oluşturulacak.

 

 

Yorumlar
Yorum yapmak için tıklayınız
GÜNÜN VİDEOSU

İBB yine sınıfta kaldı! Maltepe'de kar küremeye gelen araç yolda kaldı!

İstanbul’da beklenen kar yağışı etkisini gösterdi, yollar beyaza büründü. Maltepe’de İBB’ye ait kar küreme aracı, yolu açmak için çıktığı görevde kendisi yolda kaldı. O anlar çevredeki vatandaşlar tarafından saniye saniye kaydedildi.