11 Kasım Merkür tutulması nedir? Merkür tutulması nereden nasıl izlenir?
Merkür retrosunun ardından Merkür tutulmasının yaklaşması ile birçok kişi tutulmanın nereden ve nasıl izleneceğini araştırmaya başladı. Peki, 11 Kasım Merkür tutulması nedir? Merkür tutulması nereden nasıl izlenir? Detaylar haberimizde..
Merkür, Güneş sisteminin en küçük gezegeni ve aynı zamanda Güneş’e en yakın gezegenlerden biridir. 11 Kasım Pazartesi günü, Merkür gezegeninin Güneş diski önünden geçişi olayı gerçekleşecektir. Çoğu kişi tutulmanın nereden izleneceğini merakla araştırmaya başladı. Peki, 11 Kasım Merkür tutulması nedir? Merkür tutulması nereden izlenir? Detaylar haberimizde...
11 KASIM MERKÜR TUTULMASI NEDİR?
Güneş Sistemi'nin en küçük gezegeni Merkür, 11 Kasım Pazartesi Güneş ile Dünya'nın arasından geçecektir. Merkür’ün Güneş’e uzaklığı, Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının yaklaşık %30’u kadar ve yaklaşık 57,909,175 km’dir. Geçişler ise nadir olaylardandır. Merkür’ün Güneş’in önünden geçmesi Dünya’dan ortalama her yüzyılda 13 kere görülebilmektedir. Geçişin ortaya çıkması için de Merkür’ün doğru zamanda doğru yerde olması gerekmektedir. Merkür geçişini dikkatli izleyen kişiler oldukça ilginç görüntüler elde edebilir. Mesela, hızlandırılmış fotoğraf ve videolar Merkür’ün Güneş’in üzerinde kavisli bir çizgide gittiğini, gezegenin yolunun insanların Dünya’daki konumlarına göre değişiklik gösterdiğini ortaya çıkarmaktadır. Geçişi bire bir izlemek istiyorsanız teleskoplarınızda veya dürbünlerinizde özel güneş filtreleri olması gerekiyor. Güneş gözlükleri veya hafif boyalı gölgelikler ise gözlerinizi kalıcı hasarlardan korumayacaktır. Güneş’e filtre kullanmadan direkt olarak bakılması sakıncılıdır.
MERKÜR TUTULMASI NEREDEN NASIL İZLENİR?
Antalya'da bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi de bir etkinlikle bu gök olayını halkla buluşturacak. Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde saat 15.40'tan itibaren, Güneş ufka inip doğal nedenlerden dolayı görülemez duruma gelene kadar etkinlik sürecektir.
MERKÜR NEDİR?
Yörüngesi, Dünya’nın yörüngesine 7 derece eğik olan Merkür, eski çağlardan beri insanlar tarafından bilinen gezegenlerden biridir. Bu nedenle keşif tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ancak ilk defa Milattan Önce 3000 yıllarında Sümerler tarafından bahsedildiği hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Merkür’de bir yıl, Dünya’da 88 güne denge gelmektedir. Bir gün ise 176 Dünya gününe beraberdir. Bu uygunsuzluğun nedeni, gezegenin kendi ekseni etrafında dönüşünün çok yavaş olmasından kaynaklanmaktadır. Güneş sisteminin en küçüğüdür ve ağır metaller ile kayalardan ibarettir. Dünya’dan sonra ikinci en yoğun gezegen olan Merkür, antik Yunan çağlarında iki yıldız olarak biliniyordu. Gündüz yıldızı Hermes ve akşam yıldızı Apollo olarak tanımlanırdı. Yörüngesi, Albert Einstein’in genel görecelik teorisinin ispatı için önemli bir kanıt olarak görülmüştür.