14.02.2018 Pazartesi günlük gazeteler!

Son dakika haberleri okuyucularımız tarafından merak ediliyor. Gazetelerin birinci sayfalarında hangi haber var? İnternet siteleri bugün ne yazdı? Gündemden son gelişmeler, Türkiye'nin sınır güvenliği için yaptığı harekattan gelen son bilgiler ve detayları araştırılmakta. Köşe yazarları gündemi nasıl değerlendirdi, neler yazdı? Son dakika haberleri, internet siteleri, gazeteler ve birinci sayfaları haberimizde bulabileceksiniz...

Haber okuma alışkanları internet aracığıyla değişime uğradı. Eskiden gazeteleri alıp okuyan okuyucular şimdiyse internet üzerinden gelişmeleri takip ediyor. Biz de bu konuda okuyucularımıza yardımcı olmaya çalıştık. İnternet siteleri bugün ne yazdı? Gazetelerin birinci sayfalarında neler var? Son dakika haberleri neler? Köşe yazarları gelişmeleri nasıl yorumladı? Birinci sayfalarda ne var? Bütün sorularınızın cevaplarını sitemizde bulabilirsiniz...

Elektronik_gazetedsfafdsa

GAZETE NEDİR?

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerinde de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır.

GAZETE TİPLERİ

Gazeteler yayım saati, yayım süresi, konuları ve dağıtıldıkları bölgelere göre gruplandırılabilirler.

Yayımlandığı saate göre sabah gazetesi, akşam gazetesi, yayımlanma sıklığına gore günlük gazete, haftalık gazete gibi bölümlere ayrılabilir.

Hitap ettiği kitleye göre ve dağıtımının yapıldığı alana göre yerel, ulusal ya da uluslararası gazete, olarak.

Genel olaylarla ilgili haber ve bilgi veren genel içerikli gazetelerin yanı sıra yalnızca belirli konuları işleyen veya kesimleri ilgilendiren gazeteler de vardır. (Spor, din, magazin, ekonomi, siyaset)

BUGÜN HANGİ GELİŞMELER VAR?

Okuyucularımız, son dakika haberleri, köşe yazarlarının bugünkü yazılarını, birinci sayfaları, internet haberlerini merak ediyor. Biz de sizler için derledik...

12 Şubat'taki gelişmelere aşağıdaki, linklerden ulaşabilirsiniz...

MedyaAjans için tıklayınız

GazeteOku için tıklayınız

Gazeteler için tıklayınız

newspaper-568058_960_720

GAZETENİN TARİHİ

İlk haber toplama ve dağıtma gazetesi, MÖ 59 yılında 2.000 kopya olarak Roma Senatosu'nca çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna'dır. Fethedilen toprakları, siyasi gelişmeleri, toplumsal olayları ve gladyatör dövüşlerinin sonuçlarını içeren Acta Duirna'yı; okuma bilen Roma vatandaşları yüksek sesle okuyarak okuma bilmeyenlere duyururdu. Çin'de Tang Hanedanı döneminde dağıtılmaya başlayan Kai Yuan Za Bao adlı saray genelgesi de mandarinlerin başarıları konusunda haberlere yer verdiği için bu yönüyle bir gazete sayılabilir. 15. yüzyılda matbaanın keşfi gazete ve dergilerin hızla gelişmesine yol açmıştır.

16. yüzyılda Avrupa'da savaşlara tanıklık etmiş kimselerin birinci elden aktardığı birkaç sayfalık savaş haberleri yayımlandıktan sonra, süreli yayımlanan ilk gazeteler ise 17. yüzyılın başlarında Almanya'nın bazı kentlerinde ve Belçika'nın Anvers şehrinde basılmıştır. Johann Carolus’un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesi kâğıt üzerine basılan ilk gazete kabul edilmektedir. İlk İngilizce gazete, 1622 yılında İngiltere'de yayımlanan Nathaniel Butter; ilk Türkçe gazete ise 1828'de Kahire'de yayınlanmaya başlayan Vekdyi-i Misriye'dir. Sanayi devrimi ile gelişmiş matbaa makinelerinin icat edilmesi gazetelerin tiraj ve maliyetlerini olumlu ölçüde etkileyerek gazete okuma alışkanlığının yaygınlaşmasına neden olmuştur. Londra'da yayımlanan The Times gazetesi; 1814 yılında yeni matbaa aletlerini edinince, dakikada 1.100 baskı yapabilecek kapasiteye ulaşmıştır.

BASIM

Muhabirlerin ilettiği ve terminaller aracılığı ile doğrudan gazetenin ana bilgisayarına giren haberler, burada sayısal kodlar biçiminde depolanır. Gazetede yer alacak yazılar insan eli değmeksizin, bilgisayardan fotodizgi (elektrodizgi) makinelerine aktarılarak filme çekilebilir. Günümüzde bu filmden baskı kalıbı hazırlanması da otomatik makinelerde yapılabilmektedir. Elektronik tarama ile renkli fotoğraf ve resimlerin renk ayrımını yapabilen laserin ortaya çıkmasıyla maliyetler düşmüş ve gazeteler sayfalarında daha fazla renk kullanma olanağına kavuşmuştur. Teknolojinin sağladığı olanaklar yurt çapında yayımlanan gazetelerin dağıtımında da yardımcı oldu. Baskı için hazırlanmış sayfaların tıpkı basımları, faksimile kullanılarak uydu ya da yer hatları aracılığıyla ülkenin çeşitli yerlerine gönderilebilmekte ve gazeteden aynı anda birden çok yerde basılması saglanabilmektedir. Bu büyük teknolojik değişimler gazetenin hazırlanmasından basılmasına kadar geçen birçok aşamada eskiden insanların yaptığı çok sayıda işi ortadan kaldırmıştır.

Ofset yöntemlerde ise basımı yapılacak malzemenin filmleri alınır. Kimyasal bazı işlemlerden geçirilen bu filmlerden baskı kalıpları hazırlanır.

Birçok gazete saatte on binlerce gazete basabilen rotatif baskı makineleri ile basılır. Baskıda kullanılan kalıpları hazırlamanın başlıca iki yöntemi vardır. Artık terk edilmeye başlanan eski yöntemde, kalıplar linotip makinelerinde, harflerin kurşun alaşımından dökülerek satırlar biçiminde dizilmesiyle hazırlanır.

Journalism

ELEKTRONİK GAZETE

Elektronik ortamda yayın yapan gazetelere verilen ad. Günümüzde çok yanlış olarak gazetelerin bilgisayar ortamında hazırlanan taslakları için kullanılmaktadır.

Elektronik gazeteler, İnternet'in yaygınlaşması ve ücretsiz olmaları nedeniyle basılı gazetelerden çok daha fazla okunmaktadır. Resmi olmayan rakamlara göre, uluslararası düzeyde yayın yapan elektronik gazete sayısı 20.000'e ulaşmıştır. Dünyaca ünlü Washington Post gazetesinin, 2013 yılının son çeyreğinde Amazon.com adlı uluslararası alışveriş sitesi sahibi Jeff Bezos'a satılması, basılı gazetelerin yok olacağına dair en önemli kanıtlardan biri olarak kabul edildi. Basılı gazetelerin yerini dijital gazeteler bırakacağını savunanlar, bunun nedeni olarak öncelikle ekonomik zorlukları işaret etmektedirler. Resmi rakamlara göre, basılı gazeteler mevcut bütçelerinin yalnızca %40'ını haberi toplama, yazma ve kurgulamaya ayırmaktadırlar. Geriye kalan %60 ise, basım, dağıtım ve pazarlama giderleri için kullanılmaktadır. Online gazeteler ise, bu %60'lık masraftan muaf oldukları için, basılı gazeteler karşısında her zaman daha büyük ekonomik üstünlüğe sahip olmaktadırlar. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın yakın zamanda Amazon'un elektronik kitap okuma donanımı için verdiği röportaj, aynı gidişatın bir başka "üst düzey" onayı olarak görülmektedir. Gazetecilikte hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurgulayan Obama, sözlerini söyle sürdürmektedir: "Orta sınıfa girmek isteyenler zorlandıkça zorlanıyor. Bunu her meslek dalında görüyorsunuz. Bunu gazetecilikte görüyorsunuz. Eskiden her yerde yerel gazeteler olurdu. Gazeteci olmak istediğinizde kasabanızdaki gazete için çalışarak gayet iyi para kazanabilirdiniz. Bugün ise kâr eden çok az sayıda gazete var, onlar da ulusal markalar. Gazeteciler geçimlerini sağlamak için çok uğraşıyor, hatta zaman zaman bir gazete için çalıştıkları zaman ellerinde olmayan imkanlarla serbest muhabir olarak yaşamaya çalışıyorlar... O eski zamanların geri gelmeyeceğini anlamak zorundayız”

Aynı zorlayıcı dönüşüm Türkiye'de de kendisini göstermektedir. Türkiye'de yayınlanan gazetelerin tamamı, farklı zamanlarda internet ortamına geçiş yaparak bu sürecin önüne geçilemeyeceğini kanıtlamışlardır. Türkiye'de geleneksel basından internet yayıncılığına ilk adım atan kuruluş, Temmuz 1995 yılında Aktüel Dergisi olmuştur. Ekim 1995'de bu dergiyi Leman dergisi izlemiştir. Mevcut gazetelere ise Zaman Gazetesi öncülük etmiş, 2 Aralık 1995 yılında ilk internet yayınına başlamıştır. Ocak 1996'da yayın hayatına başlayan ilk online gazete ise XN olmuş, fakat www.xn.com sitesi çok geçmeden yayınına son vermiştir. 1997 yılı ise yüksek tirajlı Türk gazetelerinin hemen birçoğunun internet ortamına geçmesiyle sonuçlanmıştır.

İNTERNET

İnternet bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, İnternet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır. İnternet üzerinden oyunlar da oynanabilir.

İnternet'in kökeni, hataya dayanıklı, sağlam ve özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından 1960 yılındaki araştırmalara dayanır. 1980'lerde Ulusal Bilim Vakfı tarafından yeni bir ABD omurgasının finansmanı için toplanan özel fonlar, Dünya çapında katılım ve birçok özel ağın birleşmesine neden olmuştur. 1990'larda uluslararası bir ağın yaygınlaşması ile İnternet, modern insan hayatının temelinde yer almıştır.

14.02.2018 Pazartesi günlük gazeteler! ile ilgili etiketler son dakika haberleri köşe yazarları birinci sayfaları internet haberleri
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.