15 Temmuz dünyaya örnek oldu! Bolivya Devlet Başkanı 'Erdoğan manevrası' ile darbecileri püskürttü...

Bolivya'da hükümet sarayını ele geçirerek darbe girişimi yapan cuntacılar, Devlet Başkanı Arce'nin halkı sokağa çağırmasının ardından püskürtüldü. Arce'nin bu hamlesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz'daki tavrına benzetildi. Devlet Başkanı Arce’ın “Erdoğan manevrasına” başvurduğu belirtildi.

Bolivya'da hükümet sarayını ele geçirerek darbeye kalkışan cuntacıların, Devlet Başkanı Arce tarafından halkın sokağa davet edilmesinin ardından püskürtüldü. 

Bolivya’daki darbe olayları, Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da meydana gelen askeri kalkışmaya benzetildi.

Devlet Başkanı Arce’ın “Erdoğan manevrasına” başvurduğu belirtildi. Halkı meydanlara çağıran Arce, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izinden gitti.

Bolivya’daki başarısız darbe girişimi “Erdoğan, Dünya’ya darbeye nasıl müdahale edileceğini öğretti” yorumlarını da beraberinde getirdi.

 15 Temmuz dünyaya örnek oldu! Bolivya Devlet Başkanı 'Erdoğan manevrası' ile darbecileri püskürttü... - Resim : 2

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 15 TEMMUZ'DA HALKI SOKAĞA DAVET ETMİŞTİ

15 Temmuz dünyada darbeler tarihinin seyrini değiştirdi. FETÖ’cülerin 15 Temmuz hain darbe girişimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkı sokağa davet etmesinin ardından milletin sağlam iradesi ile bertaraf edilmişti.

Bolivya’da dün akşam saatlerinde gerçekleşen askeri kalkışmanın Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce’nin halkı sokağa davet etmesinin ardından bastırılması 15 Temmuz’u hatırlattı.

Bolivya’da dün akşam saatlerinde yaşanan askeri kalkışmanın seyri, FETÖ’cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimini hatırlattı. 15 Temmuz gecesi milletin sağlam iradesi ile bastırılan darbe girişimi dünyaya darbelere karşı nasıl müdahale edileceğini gösterdi.

Bolivya'nın başkenti La Paz'da Başkanlık Sarayı, dün akşam saatlerinde askerler tarafından basıldı. Basında çıkan haberlere göre, askeri kalkışma 25 Haziran tarihinde görevden alınan eski ordu komutanı Jose Zuniga öncülüğünde gerçekleşti.

 15 Temmuz dünyaya örnek oldu! Bolivya Devlet Başkanı 'Erdoğan manevrası' ile darbecileri püskürttü... - Resim : 3

ARCE DE HALKI SOKAĞA ÇAĞIRDI
 

Bolivya'da askerlerin hükümet binasına zorla girmesinin ardından Devlet Başkanı Luis Arce,"Bolivya'nın devlet başkanı ve bakanları görevlerinin başındadır ve halkı demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyorum. Askerler, derhal çekilmeli ve görevlerinin başına dönmelidir.

Demokrasiye ve anayasaya saygı duymalarını istiyorum." ifadeleri ile halkı meydanlara çağırdı.

Eski Devlet Başkanı Evo Morales ise X hesabından, ordunun hükümete darbe yapmaya çalıştığını belirtti.Halka ulusal seferberlik çağrısında bulunan Morales, demokrasinin savunulmasını ve Bolivyalılardan meydanlara çıkarak darbeye direnmelerini talep etti.

 15 Temmuz dünyaya örnek oldu! Bolivya Devlet Başkanı 'Erdoğan manevrası' ile darbecileri püskürttü... - Resim : 4

BOLİVYALILAR İRADESİNE SAHİP ÇIKTI
 

Bu çağrıya uyan binlerce Bolivyalı, hükümet binasının bulunduğu La Paz'daki Murillo Meydanı'na doğru hareket etti. Askerler, kalabalığı gaz bombası ve tazyikli su ile durdurmaya çalışırken çok sayıda kişi yaralandı.

 

Darbe girişiminde bulunan askerlerin hükümet binasının kapılarını kırmasının ardından Arce, kabine üyeleri ile giriş katına indi, askerlerin derhal hükümet binasından çekilmesi ve birliklerin dönmesi emrini verdi.

Darbe girişimini başlatan Zuniga dahil 3 üst düzey komutanı görevden alan Arce, ulusa sesleniş konuşmasında Jose Wilson Sanchez'i yeni ordu komutanı olarak atadığını duyurdu.

 

Sanchez'in emrini dikkate alan askerler ve zırhlı araçtakiler, halkın yoğun tepkileri arasında hükümet binası çevresi ve Murillo Meydanı'nı terk etti.

ARCE: DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI DİMDİK AYAKTA OLACAĞIZ
 

Hükümet binası balkonundan binlerce destekçisine seslenen Arce, "Ülkemiz, bir darbe girişimine maruz kaldı. Bu itaatsizliğe izin vermeyeceğim, demokrasimizi tehdit eden her türlü darbe girişimine karşı dimdik ayakta olacağız." ifadelerini kullandı.

BOLİVYA HALKINA TEŞEKKÜR
 

Arce, darbe girişiminin bastırılmasının ardından sosyal medya hesabından, "Bolivya demokrasisinin imajına zarar vermekten başka bir işe yaramayan darbe girişimini reddettiklerini ifade ederek sokaklara çıkan ve farklı medya aracılığıyla kendini ifade eden tüm Bolivya halkını ve toplumsal örgütlerimizi selamlıyor ve en içten şükranlarımızı sunuyoruz.

 Bolivyalıların ülkeyi ileriye taşımak için çalışması gerektiğinde uluslararası düzeyde gereksiz belirsizlikler yaratıyor.

 Demokrasi her zaman kazanacaktır!" sözleri ile darbeye karşı direnen vatandaşlarına teşekkür etti.

15 TEMMUZ ÖRNEK OLDU
 

Bolivya'da darbe girişimine karşı devlet ve halkın verdiği tepki 15 Temmuz'da yaşanan süreci hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı dünyaya örnek oldu.

Bolivya’nın yanı sıra, Burkina Faso’da da darbe halkın desteği ile bastırılmıştı.

FETÖ'cülerin 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, "Bu paralel yapılanmanın teşvik ettiği bir harekettir. Milletçe toplanalım ve bu azınlık grup, tanklarıyla toplarıyla gelsinler ne yapacaklarsa orada yapsınlar. Halkın üzerinde bir güç ben tanımadım ömrü hayatımda. Milli iradeye yönelik bu ayaklanma hareketine karşı tabii ki hukuk, yasalarımız, anayasamız neyi gerektiriyorsa bunun bir defa cevabını bu yapı ister Silahlı Kuvvetler içinde olsun, bir grup azınlık da olsa ister başka kurumlarımızın içerisinde olsun, gereken cevabı alacaklardır." sözleri ile haklı sokağa davet etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından halk sokağa dökülmüştü. TSK içerisindeki FETÖ mensubu bir grup subay tarafından başlatılan darbe girişimi, tüm yurtta yaklaşık 22 saatte kontrol altına alınmıştı.

BRICS GÖRÜŞMELERİ, ZENGİN KAYNAKLAR: YİNE ABD İZİ
 

Öte yandan Latin Amerika’nın zengin yeraltı kaynaklarına sahip ülkesi Bolivya’daki darbe girişiminin arkasında ABD’nin olduğu iddia edildi. Bolivya, özellikle lityum bataryaların ham maddesi olan kobalt bakımından oldukça zengin, solcu devlet başkanı bu yönünden dolayı ABD’li şirketlerin ülkede sürekli darbe yaptığını belirtmişti.

2020 yılında ise bir sosyal medya kullanıcısı Elon Musk ile yazışmasında "ABD yönetiminin sen lityum alabilesin diye Bolivya'da Evo Morales'e darbeyi organize etmesi halkın çıkarına değildi" demesi üzerine Musk “Kime istiyorsak darbe yaparız.” açıklamasında bulunmuştu.

ABD Güney Komutanlığı (SOUTHCOM) Komutanı General Laura J. Richardson, 2022’de verdiği bir röportajda "Tüm zengin kaynakları ve nadir toprak elementleriyle, bugün teknoloji için gerekli olan lityum üçgeni var.

Dünyadaki lityumun yüzde altmışı lityum üçgeninde bulunuyor: Arjantin, Bolivya, Şili" ifadelerini kullanmıştı. Richardson, "lityum üçgeni" olarak adlandırılan bölgenin "dünyadaki lityumun %60'ını" barındırdığına dikkat çekmişti.

 

Richardson, "Arjantin, Bolivya ve Şili'de var ve düşmanlarımız bu ülkelerden ve üretmeye çalışan halklarından, halklarına katkıda bulunmaya çalışan bu demokrasilerden kaynakları çekip alıyor.

Şili ve Arjantin'deki ABD büyükelçileriyle ve oradaki şirketlerle konuştuğunuzda, Çin'in agresifliği ve lityum konusunda sahip oldukları zemin oyunu çok gelişmiş ve çok agresif" derken röportajın devamında, bölgenin stratejik doğal kaynaklarını ABD için bir "ulusal güvenlik" meselesi olduğunu,bunun için ABD'nin bölgedeki rakip güçlere karşı "oyununu hızlandırması" gerektiğini söylemişti.

Bolivya yönetimi, Gazze nedeniyle Kasım’da İsrail ile ilişkiyi kesmiş, BRICS üyeliği için girişim başlatmıştı.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, 8 Haziran’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü. Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, ülkesinin Bolivya ile ilişkilerine değinerek, "İlişkilerimiz, birbirimizin çıkarlarını dikkate alan sağlam temel üzerinde gelişiyor. İkili ticaret hacmi küçük ama büyüme eğilimi var. İkili ticaret, geçen yıl yüzde 2'den fazla arttı." demişti.

Yıllardır ABD-CIA destekli birçok darbeye sahne olan Bolivya’da dün gerçekleştirilen askeri darbe girişimi ilk kez halk tarafından

 

 

15 Temmuz dünyaya örnek oldu! Bolivya Devlet Başkanı 'Erdoğan manevrası' ile darbecileri püskürttü... ile ilgili etiketler Bolivya Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz