15 Temmuz Şehitler Köprüsü yayalara açılacak mı? Bakanlığın gündeminde

15 Temmuz Şehitler Köprüsü yayalara açılacak mı? Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı konuyu gündemine aldı. Uzmanlardan "açılsın" diyen de var, "tehlikeli" diyen de.

Yapımı 1973'te tamamlanan ve 30 Ekim tarihinde açılışı yapılan bugünkü adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, 1978'e kadar yaya trafiğine de açıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu konuyu yeniden gündemine aldı. İki yakayı birleştiren ilk köprümüzün yaya trafiğine açılması bekleniyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu konuyla ilgili, “Şimdilik fikir aşamasında. Arkadaşlarımız çalışıyor. Tabii İstanbulluların bu konuda ne düşündüğü de bizim için önemli. Çalışmalar olgunlaşınca nihai değerlendirmeyi yapacağız” demekle yetindi.

KÖPRÜ YAYALARA AÇILIRSA NE OLUR?

Konuyla ilgili Hürriyet'e değerlendirmelerde bulunan uzmanların görüşleri şöyle:

Sinan Genim (Mimar): Avrupa’dan Anadolu’ya yürüyerek geçtim. İstenmeyen hadiselerden dolayı yaya trafiği kapatılmıştı. Ciddi tedbirlerle bu konu tekrar gündeme getirilebilir. Boğaz için yeni bir aktivite teşkil edilmiş olur ama konunun teknik boyutlarını da dikkatle incelemek ve değerlendirmek gerekir.

Özgür Özaltun (İstanbul Rehberler Odası Başkanı): Turizm açısından çekici bir yenilik olabilir. Köprünün özellikle tarihi yarımadayı, Topkapı Sarayı’nı, Dolmabahçe’yi gören güney kısmında zaten boğazın en zengin ve tarihi manzaraları var. Tur araçlarıyla köprüden geçerken turistler bu eşsiz manzaraya çok ilgi gösteriyor. Ayrıca o bölgede ‘sunset’ dediğimiz günbatımı manzarası da çok güzel. Özellikle güvenlik ve diğer bakımlardan iyi bir altyapıyla desteklenirse bizim bakışımız olumsuz değildir.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü yayalara açılacak mı? Bakanlığın gündeminde

Haydar Özdemir (Emekli polis müdürü): Köprüdeki yaya yolu dar bir nokta, herhangi bir panik halinde yığılma ve tıkanma söz konusu olabilir. Birisi çantasını unutsa ‘şüpheli paket’ olarak hem yaya hem de araç trafiğini durdurmak zorunda kalırsınız. Yaya araç geçişinin olduğu yere geçme teşebbüsünde de bulunabilir. Başka riskler de olabilir. 

Prof. Dr. Altok Kurşun (Köprü uzmanı): İTÜ’de 10 yıl köprü dersleri verdim. Bu köprü yapılırken de o projede çalıştım. Projesinde iki yanına vatandaşlar yürüsün geçsin diye yaya yolları koyduk. Sonradan istenmeyen vakalar (intihar, aşağıya madde atma gibi) olmaya başladı. Taşıma gücü bakımından bir sorun yok, köprü yayaları taşır. Ancak öngörülemeyen ve riskli vakalara karşı alınacak özel tedbirler ise köprüyü rahatsız edebilir. İlave yükler bütün sisteme dönük değişikler de gerektirebilir. 10-20 kişilik gruplar halinde müze gezdirir gibi sınırlı ve çok kontrollü geçiş belki olabilir. Ama topyekûn ve geniş bir yaya trafiği katiyen sağlıklı ve faydalı olmaz.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü yayalara açılacak mı? Bakanlığın gündeminde - Resim : 2

San Francisco'daki ünlü Golden Gate Köprüsü yayalara açık.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü yayalara açılacak mı? Bakanlığın gündeminde ile ilgili etiketler 15 Temmuz Şehitler Köprüsü
GÜNÜN VİDEOSU

Rize'de temizlik işlerinde çalışan babasına duygulandıran doğum günü sürprizi

Rize Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde görevli İsmail Yılmaz’a eşinin ve kızının yaptığı doğum günü jesti sosyal medyayı salladı. 22 yaşındaki kızı Aydanur belediyeyle işbirliği yaparak unutulmaz bir sürpriz hazırladı.