1993 Sivas Katliamı'nda ne oldu? Katliamın yaşandığı Madımak Oteli'nde neler oldu?
1993 Sivas Katliamı'nda ne oldu? 26 yıl önce bugün tarihimize kara bir leke olarak kazınan 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı'nda ölenler için anma etkinlikleri düzenleniyor. Madımak Oteli'nin yakılması sonrasında 33'ü sanatçı ve aydın olan insanlar hayatını kaybetti. İşte 1993 Sivas Katliamı'nda ne oldu? Katliamın yaşandığı Madımak Oteli'nde neler oldu? Merak edilen detaylar haberimizde...
1993 Sivas Katliamı'nda ne oldu? Madımak Oteli'nin yakılması sonrasında 33'ü sanatçı ve aydın olan insanlar hayatını kaybetti.26 yıl önce bugün tarihimize kara bir leke olarak kazınan 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı'nda ölenler için anma etkinlikleri düzenleniyor.Madımak Oteli'nin önünde etkinlikler düzenleniyor. İşte 1993 Sivas Katliamı'nda ne oldu? Katliamın yaşandığı Madımak Oteli'nde neler oldu? Merak edilen detaylar haberimizde...
Katliamın yaşandığı Madımak Oteli'ne ne oldu?
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği gibi Alevi örgütleri başta olmak üzere, her yıl olaylarla ilgili anma programı düzenleyen kurumlar, otelin 'Utanç Müzesi' olmasını talep ediyor.
Ancak bugüne kadar hükümetler tarafından kabul edilmedi.
Katliamı takip eden yıllarda otelin girişinde bir kebap lokantası açıldı. Bu, mağdur yakınlarının tepkisine neden oldu.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği gibi Alevi örgütleri başta olmak üzere, her yıl olaylarla ilgili anma programı düzenleyen kurumlar otelin 'Utanç Müzesi' olmasını talep ediyor.
Lokanta, tepkiler ardından 2009 yılında taşındı.
Otel ise kamulaştırıldı, yenilendi ve 2011'de Bilim ve Kültür Merkezi olarak kullanıma açıldı.
Merkezdeki anı köşesine, olaylarda ölen 33 aydın, iki otel görevlisi yanında iki göstericisininde adı yazıldı. Listede iki göstericinin de adının yer alması, katliam mağduru ailelerin tepkisini çekti.
Sivas anmalarını düzenleyen kurumlar özellikle her yıl 2 Temmuz'da "Utanç Müzesi" taleplerini yineliyor.
Olaylar nasıl başladı?
2 Temmuz günü Cuma namazının ardından etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinin önüne bir yürüyüş başladı.
"Sivas laiklere mezar olacak" atılan sloganlardan biriydi. Saldırgan grubun bir kısmı yeni dikilen "Halk Ozanları" heykelini yıkıp, yerde sürüklerken; bir kısmı Valilik önünde Ahmet Karabilgin'i protesto etti.
Valinin katliam sonrası İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği rapora göre, saldırganların sayısı her saat sayısı artıyordu. Yine aynı rapora göre, akşam saat 18:00'de Madımak Oteli'nin önünde o ana kadar hiçbir aşamada dağıtılmamış 15 bin kişi vardı. Otel önündeki araçlar ve sürüklenen heykel ateşe verildi, otelin camları kırıldı.
Yaklaşık 2 saat sonra otel ateşe verildi, saldırgan kalabalık sloganlarına devam etti.
Madımak Oteli'nin önünden çekim yapan İhlas Haber Ajansı'nın görüntülerinde otelin etrafını kuşatanların sloganları yanında sözleri de duyuluyordu. Biri otelin birinci katına çıkan saldırgana "Lan yakın" diye seslenirken, bir diğeri ilk alevin görünmesiyle "Cehennem ateşi işte" diye sesleniyordu.
Kente davet edilen takviye kuvvetler ise zamanında gelmedi veya gelenler yetersizdi. 35 kişi otelde hayatını kaybetti.