Uzmanlara göre antik Çin metinlerinde adından “Ölümsüzlük İksiri” olarak bahsedilen sıvı, 2000 yıllık bir mezarda bulunan bronz sürahinin içinden çıktı. Çin’in güçlü ve zengin insanları yüzyıllar boyunca kendilerini ölümsüz bir yaşama kavuşturacak iksirin peşinden koştular. Ancak başarısız olduklarını bugün net bir şekilde anlayabiliyoruz, onun yerine ölümsüzlük iksiri olarak buldukları şey bildiğimiz alkolden başka bir şey değil gibi görünüyor. Sürahi, Batı Han Hanedanlığına (MÖ 202 – MS 8) ait bir mezarın içinde bulundu ve içerisinde yaklaşık 3.5 litre karışım halen duruyordu.
Luoyang şehri Kültür ve Arkeoloji Enstitüsü başkanı Shi Jiazen, Çin’de ilk defa mistik ölümsüzlük ilaçlarından bulunduğunu söylüyor.
2 bin yıllık ölümsüzlük iksiri!
Çin’in Henan bölgesindeki Luoyang şehrinde bulunan bir antik mezardan çıkarılan bronz sürahinin içinde Ölümsüzlük İksiri bulunduğu iddia edildi.
Bu sıvının Antik Çin’in ölümsüzlük konusunda ne düşündüğünü ve Çin medeniyetlerinin gelişimini anlamak için önemli bir materyal olduğu düşünülüyor.
3.5 litrelik sıvı ilk bulunduğunda bunun bir alkollü içecek olduğu düşünüldü.
220 metrekarelik bir alana yayılmış olan antik mezardan bronz sürahi dışında pek çok bakır kap, yeşim taşından ve bronzdan imal kalıntılar çıkarıldı. Ayrıca mezarların ait olduğu insanların kemikleri de koruma altına alındı.
Laboratuvar sonuçları sürahi içindeki sıvının büyük oranda potasyum nitrat ve alunit (şap) içerdiğini ortaya koydu.
Bu maddeler zehirli değil, ancak günümüzde böcek ilacı, suni gübre ve roket itici olarak kullanılıyorlar. Çin’de yüksek mevkideki devlet görevlilerinin ve imparatorların zehirli iksirler içtiğine pek sık rastlanmıyor.