20 yıldır dişlerini fırçalamayan adamın inanılmaz değişimi!
20 yıldır dişlerini fırçalamadan nasıl yaşadığı büyük bir gizem olan bir adam, ABD’de yayınlanan vücut değişim programına katıldı ve hayatı değişti. Diş fırçalamamanın ne gibi zararları vardır? Çocukken dişlerini fırçalamaya üşendiğini söyleyen Jay, dünyanın en rahatsız edici dişlerine kendi çabasıyla kavuşan bir genç. Diş eti kanaması neden olur? Hayat tarzı nerede ve nasıl yaşadığı çok bilinmese de dişlerinden yola çıkarak, daha iyisi varken kötü yolu tercih ettiğini anlamak o kadar da güç değil. Diş eti hastalıklarından nasıl korunabilir?
20 yıldır dişlerini fırçalamadan nasıl yaşadığı büyük bir gizem olan bir adam, ABD’de yayınlanan vücut değişim programına katıldı ve hayatı değişti. Diş fırçalamamanın ne gibi zararları vardır?
Çocukken dişlerini fırçalamaya üşendiğini söyleyen Jay, dünyanın en rahatsız edici dişlerine kendi çabasıyla kavuşan bir genç. Diş eti kanaması neden olur? Hayat tarzı nerede ve nasıl yaşadığı çok bilinmese de dişlerinden yola çıkarak, daha iyisi varken kötü yolu tercih ettiğini anlamak o kadar da güç değil. Diş eti hastalıklarından nasıl korunabilir?
Aslında diş fırçalamak bir yana, diş hekimine düzenli olarak gitmek bile bugün birçok kişi için epey zor bir sınav. Hatta bu konuda ciddi psikolojik sorun yaşayan insanlar var. Nitekim inci gibi beyaz dişlere sahip olmak için bunlara katlanmak gerekiyor. Diş hastalıkları, dünyanın en büyük acılı hastalıkları arasında yer alıyor.
Jay ise hayatı boyunca şans eseri kaçabildiği dişçi koltuğuna bir TV programının vasıtasıyla oturdu. Elbette kavuşacağı yeni dişleriyle yaşam tarzını baştan aşağı değiştirmesi gerekiyordu. Neredeyse bütün düşleri sökülüp, yerine imlant dişler takılan Jay, epey sancılı bir süreç geçirdi. Böyle bir tedaviyi yaptırmak dünyanın her ülkesinde çok pahalı olduğundan Jay, program yapımcılarına teşekkür etmeyi ihmal etmedi.
İmplant tedavileri, en yüksek sağlık giderlerinden birisidir. Aynı zamanda uzun ve sancılı süreçler gerektirirler. Mesela Jay, bu tedavi için tam 5 ay matkap altına yattı.
Hangi diş hekimine sorsanız size, ''Her gün 3 kez dişinizi fırçalayın. Günde 6 dakikanızı buna ayırın'' der. Çünkü ayıracağınız o 6 dakikalık süreyle ağız sağlığınızı ve dolayısıyla vücut sağlığınızı koruyor olacaksınız. Diş fırçalamamakla başlayan bir hastalık da peridontal yani diş eti hastalığı. Ortodontist Semih Çilingiroğlu ile bu hastalık üzerine konuştuk.
Bu hastalıklarının sebepleri nelerdir?
Diş eti hastalıklarının birinci nedeni, düzenli ve etkili fırçalama yapılmaması sonucunda dişlerin bütün yüzeylerinde, diş taşı ya da tartar olarak adlandırılan birikintiler oluşur. Plaktaki bakteriler tarafından üretilen toksinler diş etlerine zarar verir.
Diş eti kanaması neden olur?
Diş etleri kanıyorsa kanamanın bulunduğu bölgede iltihap vardır. Bu mikrobiyal dental plak denilen diş taşı hastalıklarının nedenlerinden kaynaklanabilir. Diş etlerini emdiğimiz zaman, tükürdüğümüz zaman görülebilecek kanamalar hastalığın ilerlediğinin belirtisi olabilir.
Sigara sebepler arasında mı?
Yapılan araştırmalara göre genetik bir yatkınlık vardır. Ayrıca ağız bakımının kötü olması ile diş eti hastalığının gelişme olasılığı artar. Sigara dişetlerinin yumuşamasına ve dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olur.
Diş eti hastalığı nasıl başlar?
Dişler 7 gün boyunca fırçalanmazsa ve temizlenmezse diş eti hastalıkları başlayabilir. Bu aşamada diş etleri kızarır, şişer ve kolayca kanar. Tedavi edilmezse dişlerin etrafındaki kemik dokusunda geri dönüşü mümkün olamayan tahribatlar ortaya çıkabilir. Sonrasında çene kemiği harap olur.
Diş eti hastalıklarından nasıl korunabilir?
Yaşam boyu dişlerinizi ağızda tutmak için bakteri plağının her gün dişlerden uzaklaştırılması gerekmektedir. Diş etlerinizi fluorürlü bir diş macunuyla günde iki kere veya mümkünse her yemekten sonra fırçalayın. Günde bir kere diş ipliği kullanın. Dişlerinizi iyi temizleyin; temizlediğinizi renk veren tabletlerle kontrol edin. Yediklerinize dikkat edin. Aşırı rafine şeker içeren, özellikle de dişlerinize yapışan yiyeceklerden kaçının.
Kanama varsa dikkat!
İlk etapta diş fırçalaması esnasında diş etlerinin kanaması meydana gelebilir. Bu nedenle kanamaları hafife almadan diş hekimine gitmelisiniz.
Diş eti kanamasının yanında kırımızı, şiş ve dokununca kanayan dişetleriniz olursa,
Dişetlerinin dişlerden ayrılmaya başlaması,
Süreklilik gösteren kötü ağız kokusu,
Dişetleri ve dişler arasından cerahat gelmesi,
Dişlerin sallanması ve birbirlerinden ayrılması,
Isırma durumunda dişlerinizin kapanışının değişmesi,
Kullanıyorsanız ağzınızdaki hareketli protezlerinizin kapanışının değişimi vb.
Diş eti hastalıkları zamanında teşhis edilirse tedavi edilebilir.
Ürik asitiniz dengede kalsın
Vücutta özellikle Proteinlerin yıkım ürünleri ''ürik asit'' denilen bir Maddeye dönüşerek atılır. Bu maddenin atılma kusuru veya çok fazla üretilmesi nedeniyle vücudun değişik yerlerinde özellikle de bazı eklemlerde birikmesi sonucunda da ''Gut'' hastalığı ortaya çıkar. Bir çeşit romatizmal hastalık olan gutta eklem ağrısı olur, öyle ki kişi eklemlerini hareket bile ettiremez. Bu hastalığa yakalanmamanın yolu ise ürik asit miktarını dengede tutmaktan geçer. İşte ürik asiti dengeleyecek gıdalar:
Su: Toksinleri atar, günde 12 bardak içilmeli.
Kiraz: Günde 200 gr yenilmeli
Elma: Günde bir tane tüketin
Çilek: Toksin atar ürik asiti dengeler
Elma sirkesi: Bir litre suya 3 çay kaşığı katarak her gün için. Ürik asit üzerinde etkilidir.