M.S. 2. Yüzyıl`da Göksu Çayı üzerine inşa edilen Kızılin (Göksu) Köprüsü`nde restorasyon çalışması tüm hızıyla sürüyor.
200 yıl önce köylüler dinamitle yıkmıştı!
Adıyaman`da 200 yıl önce köylülerin anlaşmazlığı nedeniyle dinamit koyularak patlatılan bin 800 yıllık tarihi köprünün iki yakası birleşiyor.
Köprü bir çok özelliği ile Türkiye'nin en önemli tarihi eserlerinden biri olarak biliniyor. Kızılin Köprüsü`nün orta kemer uzunluğu 32 metre olup, şu ana kadar restorasyon yapılan tarihi köprüler içerisinde en uzunu olarak biliniyor. Toplam uzunluğu 150 metre olan köprü, 7 buçuk metre genişliğinde olup, 3 kemerden oluşuyor.
Adıyaman merkeze bağlı Palaş köyü ile Besni ilçesine bağlı Kızılin köyü arasından geçen Göksu Çayı`nın üzerine kurulan köprünün ayakları kayalıklara oturtulurken, üç kemerli köprünün Ortaçağ'da büyük bir onarımdan geçtiği yazıtlarda yer alıyor. Köprü, antik kaynaklara göre Roma Kommagene döneminde ‘Singas' olarak, Orta Çağ`da ise Arap kaynaklara göre ‘Nahr el Azra' olarak isimlendirildiği belirtiliyor.
Kaynaklara göre, Araplar tarafından ‘Dünya Harikası' olarak tabir edilen Kızılin Köprüsü`nün her iki yakasında bulunan köylüler yaklaşık 200 yıl önce kavga etti.