2014 yılında batan Sewol Feribotu gün yüzüne çıkartıldı
Güney Kore’de 2014 yılında batan ve çoğunluğu öğrenci 304 kişiye mezar olan Sewol feribotu gün yüzüne çıkartıldı.
Güney Kore’de 2014 yılında batan ve çoğunluğu öğrenci 304 kişiye mezar olan Sewol feribotu gün yüzüne çıkartıldı.
Jindo Adası açıklarındaki enkazın denizin 40 metre altından çıkartılması için mühendisler çok özel bir teknik kullanırken, yüzlerce işçi bu zorlu mücadelede yer alıyor.
Dalgıçlar aylarca çalışarak iki mavnaya bağlı altmış kabloyu feribota yerleştirilen özel kasnaklara bağlarken, gemi ağır ağır su üstüne çıkartıldı.
Enkazın tamamen çıkartılmasının günler sürmesi beklenirken, ondan sonraki süreçte feribot, güvertesi su yüzeyinin altına batabilen özel bir yük gemisine yerleştirilecek. Feribot yüklemenin ardından Mokpo limanına bu özel ağır yük gemisi vasıtasıyla getirilecek.
Ülkenin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası’na giden 6 bin 325 ton ağırlığındaki Sewol’un, 16 Nisan 2014’te batmıştı. Gemiyi yolculardan önce terk eden geminin kaptanı ile 6 kişi gözaltına alınmış, kaptan dava sonucunda ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Geminin su üstüne çıkartılması çalışmalarını kurban yakınları da yakından takip ederken, halen kayıp 9 kişinin feribotun içinde olabileceği belirtiliyor.
Geminin aşırı yüklenme, deneyimsiz mürettebatın dümene geçmesi ve yetersiz denetimler nedeniyle battığı ileri sürülmüştü. Ülke tarihinin en büyük deniz faciası olarak gösterilen olay sonrası Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won, “Kayıp ailelerinin çığlıkları yüzünden hala geceleri uyuyamıyorum” diyerek istifa etmişti.
Kaptan ve mürettebatın terk ettiği feribotta bulunan 325’i lise öğrencisi 476 kişiden sadece 172’si kurtulmuştu.