2016 KYK yurt başvuruları ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor?
Üniversiteyi kazanan öğrencilerin gündeminde şimdi de 2016 KYK yurt başvuruları ne zaman başlıyor? sorusu var. Öğrenciler bir taraftan kayıt yaptırırken diğer taraftan; KYK yurt başvuruları nasıl yapılır?, KYK yurt başvuru şartları nelerdir?, 2016 KYK yurt başvuruları ne zaman başlayacak?, 2016 KYK yurt, öğrenim kredisi, burs başvuruları nasıl yapılacak? Yurt başvuruları ne zaman bitiyor? sorularının yanıtını arıyorlar. Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren 2016 KYK yurt başvuruları ve burs ve kredi başvurularıyla ilgili bütün gelişmeler haberimizde olacak...
Üniversite yerleştirme sınavının açıklanmasının ardından öğrencilerin en büyük sorunu barınma olarak karşılarına çıkıyor. Üniversiteye kayıtlar 15 Ağustos itibariyle başlarken üniversiteyi kazanan öğrencilerin kafasını en çok; KYK yurt başvuruları meşgul ediyor. Öğrencilerin gündeminde 2016 KYK yurt başvuruları ne zaman başlıyor? 2016 KYK yurt başvuruları nasıl yapılır? Yurt başvuruları ne zaman bitiyor? Yurt, burs, öğrenim kredisi başvuruları nasıl yapılır? soruları var. İşte yurt, öğrenim kredi ve bursla ilgili bütün gelişmeler...
KYK Yurt başvuruları ne zaman?
KYK başvurularının ne zaman yapılacağıyla ilgili olarak kurumun resmi internet sitesinden şu bilgiler veriliyor;
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavına girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık, birinci sınıf öğrencileri ile, ara sınıf ve yurt içi yurt dışı değişim programına katılan öğrencilerinin yurt başvuruları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınav sonuçları açıklandıktan sonra Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr adresinden yapılmaktadır.
ÖSYM tarafından ek kontenjanla bir yüksek öğretim programına yerleştiren öğrenciler ek kontenjan yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından itibaren,
Özel yetenek sınavı ile yüksek öğretim kurumlarına giren öğrenciler, lisanüstü öğrencileri, yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler, kurum yurtlarında kalıp okulu uzatan artık yıl öğrencileri,
Başvurularını Genel Müdürlükçe belirlenecek süre içinde www.kyk.gov.tr adresinden yapacaklardır.
Değerlendirme sonuçları; Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr adresinden duyurulmaktadır. Başvuru sonucunda; asil listeden yurda girmeye hak kazanan öğrencilere yurdun adı, asil liste dışında kalan tüm öğrencilere ise yedek sırası verilecektir.
Doğru beyan şart
Başvuru esnasında öğrencilerden okul ve öğrenim bilgilerinin dışında, aile bilgileri (Ailenin mal varlığı, eğitim durumu vs.), e-posta adresi gibi temel bilgiler talep edilecek.
Yurt-burs ve öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, KYK tarafından kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde araştırmaktadır. Beyanlarının doğru olmadığı tespit edilenlerin ise burs ve öğrenim kredisi hakkı iptal edilmektedir.
Evli olan öğrenciler ise sosyo-ekonomik durumları ile ilgili olarak eşlerinin sosyo-ekonomik bilgilerini ve çocuklarını beyan etmek zorundadırlar.
Öğrencilerin Yurt-Öğrenim Kredisi-Burs başvurusu yaparken dikkat edeceği bir diğer husus da hatalı, eksik ya da gerçeğe aykırı beyanda bulunulmaması.
2016–2017 öğretim yılında yurt içinde okuyan ön lisans, lisans, özel yetenek, master, doktora, ek kontenjan öğrencileri, burs ve kredi için "http://kyknet.gsb.gov.tr/" adresinden başvuruda bulunabilecek. Başvurular, Kasım 2016'da saat 23.59'da sona erecek.
KYK yurt kesin kayıtta istenilen belgeler
1- Öncelik Belgesi (Önceliği Olanlar İçin)
Şehit ve gazi çocuğu, (Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge)
% 40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,( Tam teşekkülü hastaneden alınacak rapor)
Anne ve babası vefat etmiş olanlar,(Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)
Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar,(Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınacak belge)
Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,(Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)
Anne ve/veya babası Gençlik ve Spor Bakanlığı (Merkez Teşkilatı) ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışanlar veya Kurumdan emekli olanlar (Kurumdan alacakları onaylı belge)
Milli olmuş Amatör sporcular lisanslı (T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)
2014-2015 öğretim yılında yükseköğrenim öğrencisi olarak Kurumuza başvuran ve 13.05.2014 tarihinde Manisa Soma maden ocağında meydana gelen kaza nedeniyle babası vefat eden öğrenciler (ilgili Resmi Kurumdan alınacak belge)
2- % 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların (Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor)
3- 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf
4-Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/ dekontu
5- 18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Aile İzin Onay Belgesi
6- Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi, kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde ibraz edilecektir.
7- Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybedeceklerdir.
ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR? ÖĞRENİM KREDİSİNDEN YARARLANMA KOŞULLAR
Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.
Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.
Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;
- Ön lisans öğrencileri,
- Lisans öğrencileri,
-Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.),
-İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
-Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,
öğrenim kredisinden yararlanabilirler.
Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.
BURS NEDİR? BURS KİMLERE VERİLİR?
T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.
Burstan yararlanacak öğrenciler,
- Lisans öğrencileri,
- Ön lisans öğrencileri,
- Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler,( şehit çocuğu/kardeşi, gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
- İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
- Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
- ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler,
- Amatör Milli Sporcu belgesine sahip olan öğrenciler,
burstan yararlanabilmektedir.
KİMLER BURSTAN YARARLANAMAZ?
-Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
- Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
- Yabancı uyruklu öğrenciler,
- Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
- Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,
- Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
- Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
-Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler.
E-DEVLET'TEN DE KAYIT KAYIT İMKANI
Yurt başvurusu yapmak için bir başka yol ise E-Devlet sistemi. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü E-Devlet sisteminde dahil olduğu için öğrenciler yurt ve burs başvurusunu E-Devlet sistemi ile de gerçekleştirebilecek.KYK Yurt başvurusunu E-Devlet sisteminden gerçekleştirebilmek için öncelikle E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir.
E-Devlet sistemine E-Devlet ana sayfasında yer alan sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra giriş yapabilirsiniz. Açılan sayfada E-Devlet sistemine 4 farklı giriş yolu bulunmaktadır. Bu giriş yollarından herhangi bir tanesini seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçtikten sonra sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler bölümünden Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünü bulmalısınız ve alt seçeneklerinden yurt ve burs başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz