2017 YGS sınav soruları ve cevapları ÖSYM tarfından yayınlandı

Yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin kaderini belirleyecek YGS bugün yapıldı. Sınavın ardından YGS soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? Nasıl öğrenilecek? sorularına yanıt arandı. Saat 10:00'da başlayan sınav 2 saat 40 dakika sürdü. 2017 YGS soru ve cevapları bugün öğle saatlerinde ÖSYM tarafından internetten açıklandı. İşte milyonların beklediği YGS soruları ve cevap anahtarı....

Öğrencilerin heyecanla beklediği YGS bugün düzenlendi. ÖSYM'nin bu yıl uygulamaya aldığı “sınavın yapılacağı binaya girişlerin sınav başlamadan 15 dakika öncesinde sonlanması” kuralından haberi olmayan bazı öğrenciler YGS'ye giremedi. Öte yandan ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, YGS'nin temel soru kitapçığı ile cevap anahtarına "www.osym.gov.tr" adresinden erişilebileceği bildirildi. Soruların hatalı olduğunu düşünen adayların, incelenmesi için ÖSYM'ye itiraz hakları bulunuyor. İtiraz için öğrencilerin 20 tl yatırması gerekiyor. İşte YGS soruları ve cevap anahtarı.

YGS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

2 buçuk milyon öğrencinin girdiği YGS bugün gerçekleşti, birçok öğrenci aynı anda hem heyecanı hem hüznü yaşadı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Ocak ayında ÖSYS kılavuzunu yayınlarken, kılavuzun ilk sayfasında sınav saatine dair önemli bir uyarıda bulunmuştu. Sınavda ilk kez yeni bir sistem uygulanıyordu: 09:45'ten sonra öğrenciler okula giremeyecek. Sınav 10:00'da başlamasına rağmen birçok öğrenci 09:45'ten bir iki dakika geç kalınca yetkililer, öğrencileri okula almadı. Twitter'da on binlerce öğrenci "bir dakika" tweet'i atarak tepkilerini gösterdi. Kurum, saat 14:00'te soru kitapçığını kendi sitesinde açıkladı.

SINAV SORULARI VE CEVAPLARI AÇIKLANDI

Sınav soruları ve cevapları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin sitesinde açıklanacak. Sınav sorularına dair en önemli ayrıntı ise: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe soruları oldu. Sınava girenler şayet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini okullarında aldılarsa, seçeneği işaretleyecekler ve soruları cevaplayacaklar. Felsefe soruları ise cevaplanmayacaktır. Cevaplandığı takdirde değerlendirmeye alınmayacaktır. Öğrenci, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almadıysa, "dersi almadım" seçeneceğini işaretleyecektir. Öğrenciler Felsefe sorularını çözecektir.

Bu yıl 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştiriliyor.

Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer alıyor. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru yöneltidi.

YGS2

SINAVDA ADAYLARA 160 SORU İÇİN 160 DAKİKA VERİLDİ

Adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika veya son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyecek, kısa süre için bile olsa salondan çıkamayacak. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası tamamlanana kadar sınav binasında bekletilecek.

Öte yandan, saat 07.00'den 09.45'e kadar il ve ilçelerdeki nüfus müdürlükleri açık tutularak, kimliğini kaybeden adayların nüfus cüzdanlarını edinebilmelerine imkan sağlandı.

YGS PUANLARI NASIL HESAPLANACAKTIR?

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

- Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

- Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

- Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

- Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

t1

- Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1B'deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacaktır. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri) en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için AYGS puanları hesaplanacaktır.

- AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS- 2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacaktır.

- Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), YGS Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine YGS'de Sosyal Bilimler Testinde yer alan Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; 2017-YGS Sosyal Bilimler Testinde toplam 45 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 45 cevap alanı bulunacaktır.

Tüm 2017-YGS adayları ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır. Aday Başvuru Formunun “25. YGS VE/VEYA LYS SOSYAL BİLİMLER SINAVINDA (LYS-4) DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI CEVAPLANDIRMA DURUMU” bilgi alanında

“1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.” seçeneğini işaretleyen adaylar; Sosyal Bilimler Testinin ilk 40 sorusunu cevaplandırmakla yükümlüdür. Bu durumdaki adaylar 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklar, bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.

“2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım.” seçeneğini işaretleyen adaylar ise; Sosyal Bilimler Testinin ilk 35 sorusunu cevaplandırdıktan sonra aynı testin 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandıracaklardır. Bu durumdaki adaylar, soru kitapçığındaki 36., 37., 38., 39. ve 40. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır. Bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır. Daha sonra yapılacak düzeltme istekleri kesinlikle kabul edilmeyecektir.


YGS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAKTIR?

YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmamaktadır. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır (Bkz. Tablo 1F ve Şekil 5). YGS'de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS'lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girme hakkı kazanacaktır. YGS'de 180 ve üzeri puan alanlar, hem ön lisans programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

YGS SONUÇLARI NASIL DUYURULACAKTIR?

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. YGS sonuçları, LYS sonrasında internetten duyurulacak olan sınav sonuç bilgilerinde de yer alacaktır. Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

2017 YGS sınav soruları ve cevapları ÖSYM tarfından yayınlandı ile ilgili etiketler ygs soru ve cevapları ygs ygs soruları
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.