2018 ALES başvuruları ne zaman yapılacak? Sınav ne zaman gerçekleştirilecek?

Akedemik kariyer yapmak isteyen pek çok kişi ALES'e hazırlanıyorlar. Yoğun tempo ile sınava hazırlanan vatandaşlar sınavın ne zaman gerçekleştirileceğini ise merak ediyorlar.ÖSYM sınav takvimini açıkladı. 2018 ALES ÖSYM içerisinde yer alan sınav başvuru tarihleri açıklanmasının yanında sınav tarihlerinde merak beklenen konular arasında yer alıyor. Peki 2018 ALES başvuruları ne zaman yapılacak? Sınav ne zaman gerçekleştirilecek? Detaylar haberimizde...

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yılda iki kez gerçekleştirilen ALES sınavının başvuru tarihlerinin ne zaman olacağı merak ediliyor. Akademik kariyer için girilmesi gereken sınavlar içerisinde yer alan ALES'e adaylar tempolu bir çalışma ile hazırlanıyor. Çalışmanın yanında sınavın ve başvurunun ne zaman yapılacağını araştırıyorlar. 2018 ALES başvuruları ne zaman yapılacak? Sınav ne zaman gerçekleştirilecek? Merak edilen soruların cevapları ayrıntılarıyla haberimizde...

77

ÖSYM’DEN DİKKAT EDİLMESİ İSTENEN!

-15 dakika kuralı bu sınavlarda geçerli olmayacaktır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, 15 dakika kuralını kaldırmıştır.

-Sınav ücretleri, başvuruların başladığı gün, kılavuzda yayımlanacaktır.

-Sınav sonuçları, kurum tarafından yayınlanan tarihte açıklanacaktır. Sonuçların açıklanacağı saate dair resmi bir açıklama yapılmamaktadır.

ALES başvuru tarihleri belli oldu. 2018 ALES ilkbahar dönemi sınav başvuru tarihleri ÖSYM'nin akademik takvimine göre; 7 Mart 2018 tarihinde başlıyor, 15 Mart 2018 tarihinde sona eriyor. O tarihleri içerisinde başvuramayanlar için geç başvuru günü 28 Mart 2018 tarihi olarak açıklandı. Sınav 6 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak. Sonuçların açıklanacağı tarih ise 7 Haziran 2018.

SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

Her dönem sınav ücreti ÖSYM başvuru kılavuzlarında belirtilmektedir. Son yıllara ait ALES Başvuru Ücretleri aşağıdaki gibidir:

-2017 İlkbahar-Sonbahar: 90 TL

-2016 İlkbahar-Sonbahar: 80 TL

-2015 İlkbahar-Sonbahar: 70 TL

-2014 İlkbahar-Sonbahar: 50 TL

BAŞVURU MERKEZİNDEN NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?

Başvuru merkezine şahsen gitmek zorundasınız. Sizin adınızı başvurunuzu başka birisi yapamaz.

Başvuru merkezine gittiğinizde web kamerayla çekilecek fotoğrafınız sisteme aktarılacaktır.

Başvuru merkezinde size verilen Aday Başvuru Formunu eksiksiz olarak doldurmalısınız. Yanınızda üzerinde T.C kimlik numaranızın yazılı olduğu Nüfus Cüzdanınız bulunmalı. Eğer sınavla ilgili bir engel/sağlık bilgisi iletmek istiyorsanız devlet hastanesinden alınmış sağlık raporu örneğiniz, engelinize ilişkin özgeçmişinizi ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçeyi ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu tam ve doğru olarak doldurmuş olmalısınız. Bu belgeler yanınızda olacak ancak başvuru merkezine teslim edilmeyecektir. Posta yoluyla ÖSYM’ye başvuru süresi içerisinde gönderilmiş olmalıdır. (Belgelerin asılları değil kopyaları gönderilecektir. Sağlık raporunun kopyası onaylı olmalıdır.)

Başvuru merkezinde işlemleriniz tamamlandıktan sonra görevli kişi Aday Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi kontrol etmeniz için size verecek. Bu belgeyi dikkatlice kontrol edip herhangi bir hata olmadığından emin olduktan sonra imzalayıp görevliye onaylaması için geri verin.

İşlem sonunda size verilecek belge üzerinde bir şifre yer alacaktır. Bu geçici şifrenizdir. Bu şifreyi ÖSYM’nin internet sitesinden değiştirmelisiniz.

İNTERNET ÜZERİNDEN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Başvurunuzu internet üzerinden aday başvuru formunu doldurarak yapacaksınız. Başvuru tarihleri arasında ÖSYM’nin ilgili sayfasında bir başvuru linki göreceksiniz. Bu linke tıklayarak başvuru formunu doldurup başvuru işleminizi yapabilirsiniz.

İşlem sonunda “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir” açıklamasını görmelisiniz. Bu açıklamayı görmediyseniz başvurunuz gerçekleşmemiştir. Bu açıklamayı gördükten sonra geriye sadece sınav başvuru ücretinin yatırılması kalıyor.

88

YURT DIŞINDAN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Aşağıdaki bilgiler başvuru tarihlerinde herhangi bir sebeple yurt dışında bulunan ve internet üzerinden başvuru hakkı olmayan (sistemde kayıtlı fotoğrafınız olmaması sebebiyle) adaylar için geçerlidir. Söz konusu adaylar sınava PASAPORT ile kabul edilecekler. Pasaport dışında bir kimlik belgesi kabul edilmeyecektir. Eğer başvuru tarihleri arasında herhangi bir gün dahi Türkiye’de bulunuyorsanız ilerleyen süreçlerde pasaportunuzdan ülkeye giriş çıkış tarihleriniz kontrol edilerek tespit edilecek ve başvurunuz iptal edilecektir. Yurt dışından aşağıdaki yollarla başvuru yapabilmek için başvuru tarihlerinin tamamında yurt dışında bulunuyor olmanız gerekir. Eğer sistemde kayıtlı bir fotoğrafınız varsa ve internet üzerinden başvuru yapabiliyorsanız yurt dışında olsanız dahi internet üzerinden Türkiye’de bulunan adaylarla aynı şekilde başvurunuzu yapabilirsiniz.

--Öncelikle ÖSYM Çağrı Merkezi’ni bulunduğunuz ülkedeki bir yurtdışı telefonundan aramalısınız. Çağrı Merkezi personeli sizin yurt dışından başvuru yapacağınızı kayıt edecek. Eğer ÖSYM aday internet erişimi şifreniz yoksa telefondaki yetkiliden şifrenizi de talep ediniz.

--Kimlik numaranız veya Yabancı Uyruklu numaranız ve şifrenizle birlikte aday öğrenci sistemine gireceksiniz. Bu linke tıklayarak başvuru işlemini tamamladıktan sonra başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan alarak saklamalısınız.

--Ödemeler sayfasından başvuru süresinin sonuna kadar sınav ücretini yatırmalısınız. Sınav ücretinin ne kadar olduğu başvuru kılavuzunda yer almaktadır.

ÖSYM

Üniversiteler, 1960'lı yıllara gelinceye kadar lise mezunlarının ancak bir kısmını sınavsız olarak kabul etmiştir. Kontenjanlarını aşan bir taleple karşılaşan fakülteler seçme işini, genellikle şu yollardan birini izleyerek gerçekleştirmiştir.

• Başvuru sırasına göre ihtiyaç kadar adayı kabul etmek.
• Fakültede verilen eğitimin niteliğini dikkate alarak liselerin fen ya da edebiyat kolu mezunlarını kabul etmek,
• Başvuranları lise bitirme derecesine göre sıralayarak bu sıraya göre öğrenci almak.
Lise mezunlarının artması ve lise dengi okul mezunlarına da yükseköğretime başvuru hakkı verilmesiyle birlikte, yukarıda özetlenen öğrenci seçme yöntemleri ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiş; fakülteler kendi amaçlarına uygun giriş sınavları düzenlemeye başlamıştır. Öğrenciler, sınavlara katılabilmek için ülke içerisinde şehirden şehire koşuşturmak zorunda kalmış; aynı gün ve saatlere rastlayabilen sınavlardan birine katılıp diğerine katılamama durumu, adaylar ve velileri arasında önemli şikâyetlere yol açmıştır. 1960'lı yıllardan itibaren bazı üniversiteler önce kendileri için giriş sınavları düzenlemeye başlamış; sonrasında ise bazı üniversiteler birlikte hareket etme yoluna gitmiştir.

Aday sayısındaki artış, sınavlarda çok sorulu ve objektif testlerin hazırlanmasını, başvurma, puanlama, seçme ve yerleştirme, sonuçları bildirme gibi işlemlerde bilişim yöntem ve araçlarından yararlanılmasını gerektirmiştir. 1974 yılında, Üniversitelerarası Kurul, üniversiteye giriş sınavlarının tek merkezden yapılmasına karar vererek 19 Kasım 1974 tarihinde Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini (ÜSYM) kurmuştur. Üniversitelere öğrenci seçme ve yerleştirme işlemleri, 1981 yılına kadar bu merkez tarafından yürütülmüştür.

1981 yılında, Merkez, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 10. ve 45. maddeleriyle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adı ile Yükseköğretim Kurulunun bir alt kuruluşu hâline dönüştürülmüştür. Devam eden süreçte 3 Mart 2011 tarih ve 6114 sayılı Kanun ile Kurum idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu kurumuna dönüşmüş, “Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi” adını almıştır.

Dünyada ortaöğretimden yükseköğretime geçiş ile ilgili farklı uygulamalar bulunmaktadır. Ülkemizde de üniversiteye giriş sisteminde tarihsel süreç içinde değişiklikler ile sistem geliştirilmiş ve 2017 yılında üniversiteye giriş sistemine son şekil verilmiştir.

2018 ALES başvuruları ne zaman yapılacak? Sınav ne zaman gerçekleştirilecek? ile ilgili etiketler ALES 2018 Sınav başvuruları ne zaman yapılacak
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.