2018 güz dönemi lisansüstü programları tercih işlemleri ne zaman? Koşullar neler?

2018 güz dönemi lisansüstü eğitim programları tercih işlemlerine ilişkin açıklamalar yapıldı. Alan araştırma görevlileri tarafından merakla beklenen 2018 güz dönemi lisansüstü programları için tercih işlemlerinin ne zaman yapılacağı ve tercih işlemlerine ilişkin koşullar paylaşıldı. Tüm detaylar haberimizde...

YÖK'ten beklenen açıklama geldi. Öncelikli alan araştırma görevlilerinin 2018 güz dönemi lisansüstü eğitim programları tercih işlemlerine ilişkin açıklama yapıldı. Alan araştırma görevlilerinin 2018 güz dönemi lisansüstü programları için tercih işlemlerinin ne zaman yapılacağı ve lisansüstü eğitim tercih işlemlerine ilişkin koşullar paylaşıldı. Alan araştırma görevlileri 2018 güz dönemi lisansüstü programları tercih işlemleri ne zaman? Eğitim tercihlerine ilişkin koşullar neler?

2018 güz dönemi lisansüstü programları tercih işlemleri ne zaman?  Koşullar neler?

YÖK'ten, öncelikli alan araştırma görevlilerinin 2018 güz dönemi lisansüstü eğitim programları tercih işlemlerine ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, 2547 sayılı Kanun'un ilgili maddesi uyarınca 50/d kadrosuna atanan araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitim tercih işlemlerine ilişkin koşullar paylaşıldı.

Buna göre, öncelikli alanlardaki araştırma görevlisi kadrolarına atananlardan lisansüstü eğitim için başvuru yapacakların YÖKDİL, ÜDS, KPDS, YDS veya eşdeğerliliği ÖSYM tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarından birinden en az 55 puan, ALES'ten ise son 5 yıl içinde en az 70 puan almış olmaları gerekiyor.

Lisansüstü eğitim-öğretim görmek amacıyla başvuran her bir öncelikli alan araştırma görevlisi için bir yerleştirme puanı hesaplanacak. Yerleştirme puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının yüzde 35'i, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanının yüzde 50'si ve yabancı dil sınavı puanının yüzde 15'i dikkate alınacak.

Atandıkları yükseköğretim kurumunda, atandıkları alan veya alt alanda olmak şartıyla ilgili alanda lisansüstü eğitim programına devam eden öncelikli alan araştırma görevlilerinin, lisansüstü eğitim kontenjanlarına başvurmamaları gerekiyor.

Tercih döneminde doktora eğitimlerinin derslerini başarıyla tamamlayan öncelikli alan araştırma görevlilerinin, doktora eğitimlerine bulundukları yükseköğretim kurumunda ancak tez çalışmalarını atandıkları alan veya alt alanda yapmak şartıyla devam etmeleri gerekiyor.

Atandığı üniversite dışındaki devlet yükseköğretim kurumlarında, doktora veya sanatta yeterlik eğitimlerinin ders aşamasında olanların tercih yapmaları gerekiyor.

Atandığı üniversite dışındaki devlet yükseköğretim kurumlarında, yüksek lisans eğitimine devam eden öncelikli alan araştırma görevlileri de tercih yapabilecek.

Öncelikli alan araştırma görevlilerinin 2018 güz dönemi lisansüstü programları için tercih işlemlerini, 8 Ağustos saat 17.30'a kadar YÖK'ün resmi internet sitesi üzerinden tamamlamaları gerekiyor.

2018 güz dönemi lisansüstü programları tercih işlemleri ne zaman?  Koşullar neler? - Resim : 2

 YÖK (YÜKSEKÖĞRETİM KURULU)

981 Üniversite reformundan önceki yıllarda, Türk yükseköğretim sistemi beş tür kurumdan oluşmaktaydı:

Üniversiteler,

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı akademiler,

Bir kısmı diğer bakanlıklara, çoğu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı iki yıllık meslek yüksekokulları ile konservatuvarlar,

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı üç yıllık eğitim enstitüleri,

Mektupla öğretim yapan YAYKUR

Yükseköğretimin tüm düzeyleri için etkili ve koordineli bir merkezi plânlamanın olmaması, özellikle de altmışlı ve yetmişli yıllarda yükseköğretim kurumlarının sayısı, çeşidi ve öğrenci sayıları ile başka bir çok hususta gözlenen hızlı artış nedeniyle yukarıda belirtilen yükseköğretim sistemi bir süre sonra başarısızlık ve yozlaşma işaretleri vermeye başlamıştır. Bunlara ek olarak 1960-80 arasında ortaya çıkan siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlar, yükseköğretimdeki kötüye gidişi daha da artırmıştır. Bu nedenle yetmişli yılların sonunda köklü bir reform kaçınılmaz hale gelmiş ve sonunda 1981 reformu yürürlüğe konmuştur.

Yükseköğretim, 1981'de çıkarılan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile akademik, kurumsal ve idari yönden yeniden yapılanma sürecine girmiştir. Bu kanunla ülkemizdeki tüm yükseköğretim kurumları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmış, akademiler üniversitelere, eğitim enstitüleri eğitim fakültelerine dönüştürülmüş ve konservatuvarlar ile meslek yüksekokulları üniversitelere bağlanmıştır. Böylece, söz konusu kanun hükümleri ve Anayasa'nın 130. ve 131. maddeleriyle kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş olan Yükseköğretim Kurulu, tüm yükseköğretimden sorumlu tek kuruluş haline gelmiştir.

Türk yükseköğretim sistemi 1982 yılı itibarıyla yirmiyedi üniversite ile bunlara bağlı fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar ve yüksekokullarından oluşan birleşik bir yapıya dönüştürülmüştür. Bu meyanda, YAYKUR'un işlevleri Anadolu Üniversitesi'ne devredilerek uzaktan öğretimin ülkemizde yaygınlaşması hızlandırılmıştır. Anayasa'da yer alan hükümlere uygun olarak getirilen yeni yasal düzenleme ile kar amacı gütmeyen vakıfların özel yükseköğretim kurmalarına imkan sağlanmıştır.

YÖK'ÜN YAPISI

Yükseköğretim Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1982 Anayasası ile belirlenen yükseköğretim sisteminin temel esaslarına göre oluşturulan Anayasal bir kuruluştur.

 

2018 güz dönemi lisansüstü programları tercih işlemleri ne zaman? Koşullar neler? ile ilgili etiketler YÖK lisansüstü tercih koşulları
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.