2018 Kahramanmaraş seçim sonuçları! 24 Haziran oy oranları!

Türkiye nefesini tuttu ve 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimine kilitlendi. Seçim heyecanının kıyasıya bir yarışla yaşanacağı şehirlerden biri olan Kahramanmaraş'ın seçim sonuçları, cumhurbaşkanı oy oranları, partilere göre milletvekili dağılımı an be an sitemizde olacak.

Cumhurbaşkanı seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'ne az bir süre kala hem siyasiler hem de Yüksek Seçim Kurulu hazırlıklarını hızlandırdı. Seçmenlerin sandık başına gideceği 24 Haziran 2018 Pazar günü Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı belli olurken, 27. dönemde Türkiye Büyşük millet Meclisi'nde görev yapacak milletvekilleri de seçilecek. Kahramanmaraş 2018 seçim sonuçları, Cumhurbaşkanı adaylarının oyları, milletvekilleri ve partilerinin oy dağılımı tüm hızı ve detaylarıyla haberlerimizde yer alacak.

2018 Kahramanmaraş seçim sonuçları! 24 Haziran oy oranları!

24 Haziran seçimlerinde 8 milletvekili çıkacak Kahramanmaraş'ın milletvekili adayları ve partileri şu şekilde sıralandı:

KAHRAMANMARAŞ AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Mahir Ünal
Ahmet Özdemir
Celalettin Güvenç
İmran Kılıç
Mehmet Cihat Sezal
Habibe Öçal
Türk İslam Karakoç
Mehmet İlker Çitil

KAHRAMANMARAŞ CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Ali Öztunç
Selim Sümen
Mehmet Çarman
Faik Kılınç
Onur Gürbüz
Ayşegül Yaycıoğlu
Uğur Şevran
Azize Çuhadar

KAHRAMANMARAŞ MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Sefer Aycan
Zuhal Karakoç Dora
Fatih Mehmet Ceyhan
Sermet Yıldız
Ömer Özkan
Zafer Öner
Nusret Güloğlu
Mustafa Pehlivan

KAHRAMANMARAŞ HDP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Hüseyin Bakır
Meryem Yıldız
Rauf Tepe
Sevgi Borak
Şahin Şanci
Tülay Kılınç Deniz
İnanç Yıldız
Recep Kaya

KAHRAMANMARAŞ İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Faruk Atlı Mustafa Bastırmacı
Bülent Meşe
Ayşe Kıraç
Sadi Günen
Müjgan Özdarendeli
Ahmet Çabukel
İrfan Mert Yıkan

 

2018 Kahramanmaraş seçim sonuçları! 24 Haziran oy oranları! - Resim : 2

İL İL MİLLETVEKİLİ SAYISI
Yüksek Seçim Kurulu ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelecek milletvekili sayılarını il il açıkladı.

ADANA 15
ADIYAMAN 5
AFYONKARAHİSAR 6
AĞRI 4
AKSARAY 4
AMASYA 3
ANKARA 36
ANTALYA 16
ARDAHAN 2
ARTVİN 2
AYDIN 8
BALIKESİR 9
BARTIN 2
BATMAN 5
BAYBURT 1
BİLECİK 2
BİNGÖL 3
BİTLİS 3
BOLU 3
BURDUR 3
BURSA 20
ÇANAKKALE 4
ÇANKIRI 2
ÇORUM 4
DENİZLİ 8
DİYARBAKIR 12
DÜZCE 3
EDİRNE 4
ELAZIĞ 5
ERZİNCAN 2
ERZURUM 6
ESKİŞEHİR 7
GAZİANTEP 14
GİRESUN 4
GÜMÜŞHANE 2
HAKKARİ 3
HATAY 11
IĞDIR 2
ISPARTA 4
İSTANBUL 98
İZMİR 28
KAHRAMANMARAŞ 8
KARABÜK 3
KARAMAN 3
KARS 3
KASTAMONU 3
KAYSERİ 10
KİLİS 2
KIRIKKALE 3
KIRKLARELİ 3
KIRŞEHİR 2
KOCAELİ 13
KONYA 15
KÜTAHYA 5
MALATYA 6
MANİSA 10
MARDİN 6
MERSİN 13
MUĞLA 7
MUŞ 4
NEVŞEHİR 3
NİĞDE 3
ORDU 6
OSMANİYE 4
RİZE 3
SAKARYA 7
SAMSUN 9
ŞANLIURFA 14
SİİRT 3
SİNOP 2
ŞIRNAK 4
SİVAS 5
TEKİRDAĞ 7
TOKAT 5
TRABZON 6
TUNCELİ 2
UŞAK 3
VAN 8
YALOVA 3
YOZGAT 4
ZONGULDAK 5

SEÇİM TAKVİMİNE GÖRE OY VERME SÜRECİ NASIL OLACAK?
Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği seçim takvimi şöyle: Yurtdışında oy verme işlemleri 7 Haziran Perşembe günü başladı ve 19 Haziran Salı günü sona erdi. Cumhurbaşkanlığının seçiminin 2. tura kalması durumunda yurtdışında oy verme işlemleri 30 Haziran'da başlayacak ve 4 Temmuz'da sona erecek.

Türkiye'nin tüm illerinde, ilçelerinde, köylerinde vatandaşlar 24 Haziran günü sandığa giderek hem milletvekili hem de cumhurbaşkanlığı için oy kullanacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda tamamlanmazsa 8 Temmuz Pazar günü ikinci tur oylaması için vatandaşlar yeniden sandığa gidecek.

2018 Kahramanmaraş seçim sonuçları! 24 Haziran oy oranları! - Resim : 3

KAHRAMANMARAŞ
Kahramanmaraş, eski ve halk arasındaki adıyla Maraş, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık on sekizinci şehri. 2016 itibarıyla 1.112.634 nüfusa sahiptir. Kurtuluş Savaşı'nda işgale direnişi nedeniyle TBMM tarafından 5 Nisan 1925'te şehre İstiklal Madalyası verildi. Maraş olan adı, 7 Şubat 1973'te Kahramanmaraş olarak değiştirildi.

Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi, ise Seyahatnamesinde Maraş halkı için, "Kelimatları lisan-ı Türkidir ve ekseriya halkı Türkmendir" der.[3] Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beydili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen 24 Oğuz boyunun tamamı mevcuttur.

Dövme dondurmasıyla meşhurdur. Kahramanmaraş'ın dövme dondurması yerel şirketlerin azmi ve katkısıyla ünü tüm dünyaya yayılmış ve birçok dünya şehirlerinde dondurma şubeleri açılmıştır. Japonya'dan ABD'ye, Avustralya'dan Dubai'ye kadar birçok ülkede şehrin ve dondurmanın yerel firmalarca tanıtımı yapılmaktadır.

2012'de çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir oldu. Aynı zamanda Kahramanmaraş Türkiye'nin elektrik ihtiyacının %14'ünü karşılamaktadır.

ETİMOLOJİ
Şehrin adı Hititler döneminde Markasi olarak geçmektedir.[5] Kahramanmaraş'ın Kurtuluş Savaşı'ndan önceki adı Maraş'tır. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiş, daha sonra ise TBMM'nin kararıyla 7 Şubat 1973'te 'Kahraman' unvanı verilmiştir. Aynı zamanda Maraşspor'un ismi de Kahramanmaraşspor olarak değiştirilmiştir.

TARİHÇE
Tekir Vadisi, Döngel Köyündeki mağaralarda yapılan araştırmalarda ele geçen buluntular yörede insan yerleşiminin Üst Paleolitik Çağda başladığını; Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Çağlarında da sürdüğünü göstermektedir. 2009 yılında Kahramanmaraş merkezde yapılan kazılar esnasında da M.S. 300-400 yıllarına ait olan Germanicia Antik Kenti'ne dair birtakım mozaikler bulunmuş ve üzerlerinde çalışmalara başlanmıştır.

Asur yazıtlarında adı "Markasi" veya "Markas" olarak geçen şehir, bir Geç Hitit devleti olan Gurgum Krallığı'nın başkenti oldu. MÖ 711 yılında Asurlular tarafından Gurgum Krallığı ilhak edilince, Markas vilayet merkezi yapıldı. Daha sonra Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar şehre hakim olmuşlardır.

Maraş'a Kurtuluş Savaşı sırasında halkın gösterdiği direnişten dolayı 7 Şubat 1973'den itibaren TBMM tarafından Kahramanlık unvanı verilerek adı Kahramanmaraş olarak değiştirildi.

11. yüzyılın sonlarında Anadolu'ya kesin olarak yerleşen Türklerin egemenliğinde kaldı. 1243'te Moğol İşgaline uğrayan Maraş,II.Anadolu Beylikleri devrinde Dulkadiroğulları'nın oldu.12 Haziran 1515 tarihinde Turnadağ Muharebesi ile Osmanlı egemenliğine geçen Maraş, 1515-1919 yılları arasında Osmanlı egemenliğinde kaldı.Mütareke Döneminde önce İngilizler, sonra Fransızlar tarafından işgal edildi.

Kurtuluş Savaşı dönemi
Kahramanmaraş'ın Kurtuluş Savaşı'ndaki yeri özellikle Türk-Fransız Cephesi ve Maraş Savunması maddelerinde daha detaylı olarak anlatılmaktadır.

Cumhuriyet dönemi
2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Kahramanmaraş'ta sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.

COĞRAFYA
Kahramanmaraş'ın merkezi Ahir Dağı'nın eteklerine kurulmuştur. Bu yüzden şehir merkezi engebelidir. Şehrin merkezi dışında kalan bazı bölgeler düzlük olsa da geneli engebeli bir yapıya sahiptir. Kahramanmaraş iklim yapısında diğer illerden farklıdır. Çünkü Kahramanmaraş'ın il haritası onu 3 bölgeye birden sokmaktadır. Bu sebeple değişken bir iklime sahiptir ancak genelde Akdeniz iklimi hakimdir. Kahramanmaraş'ın bulunduğu bölge şehir merkezi o bölgede olduğundan Akdenizdir. Diğer şehirlerle konumu ise yukarıdaki görseldeki gibidir.

NÜFUS
Kahramanmaraş İl Nüfusu: 1.112.634'dür (2016). İlin yüzölçümü 14.520 km²'dir. İlde km²'ye 77 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 187 kişi ile Dulkadiroğlu’dur) İlde yıllık nüfus artış oranı %1,46 olmuştur. 2016 yılında TÜİK verilerine göre 11 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 693 mahalle bulunmaktadır.

EKONOMİ
Sanayi
Kahramanmaraş, iki resmî ve iki de özel OSB'ye sahiptir. Özellikle tekstil ve iplik sanayiinde Türkiye ve Ortadoğu'da önde gelen bir merkez durumuna gelmiştir. Şehirdeki 5. OSB'nin yapımına karar verilmiş olup çalışmalar sürmektedir. Tomsuklu mevkiine yapılacak yeni OSB yaklaşık 25 bin dekar (dönüm) genişliğinde yapılacak ve bu büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük sanayi OSB'si olacaktır.

Barajlar
1- Sır Barajı
2- Menzelet Barajı
3- Kartalkaya Barajı
4- Ayvalı Barajı
5- Klavuzlu Barajı
6- Adatepe Barajı

2018 Kahramanmaraş seçim sonuçları! 24 Haziran oy oranları! ile ilgili etiketler 2018 Kahramanmaraş Cumhurbaşkanı Seçim sonucu milletvekili seçimi
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.