2018 sandık görevlisi ücretleri ne kadar?
24 Haziran seçimlerine kısa bir süre kaldı. Cumhurbaşkanı ve 27.Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için vatandaşlar sandık başına gidecek. Sandık görevlileri seçim günü çalışacaklar. Görevliler ne kadar alacağını merakla araştırıyorlar. Peki Sandık görevlisi ücretleri ne kadar?Nasıl sandık görevlisi olunur? Detaylar haberimizde...
Heyecanla beklenen cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimine kısa bir zaman kaldı. Seçime geri sayım yapılırken sandık görevlileri ise ücretlerinin ne kadar olacağını merak ediyorlar. Seçim günü çalışacak olan görevliler ücretlerini araştırıyorlar. Peki sandık görevlisi ücretleri ne kadar? Nasıl sandık görevlisi olunur? Merak edilen detaylar haberimizde...
SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?
İnternet üzerinden sandık kurulu görevlisi olmak için başvuru yapılabiliyor. YSK resmi sitesine girerek sandık görevlisi olmak adına kendi başvurunuzu hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmanız halinde başvurunuz kabul edilecektir. Bundan sonraki süreçte yapılacak bilgilendirmelerle sonucu öğrenebilirsiniz.
Aşağıda belirtilen alanlarda görevli olmayan kişiler sandık görevinde olabilmektedir.
*İdare amirleri, zabıta amir ve memurları
*Askeri Ceza Kanunu’nun 3. Maddesinde yazılı (sivil memurlar da dahil) askeri şahıslar
*Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar
Görev alacak kişilere verilecek ücretlerde ise kurs verilen sandık kurulu başkanına 3, memura 2, siyasi parti üyelerine 1 adet gündelik ödenecek.
Buna göre; erken seçimde görev alacak sandık kurulu başkanı eğitim alırsa 306 lira (3 günlük), sandık görevlileri eğitim alırsa 186 lira (2 günlük) ücret ve bina sorumluları eğitim alırsa 306 lira (3 günlük) alacak.
SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ NE KADAR?
GÜNLÜK ÜCRETLER
-Başkan ve Üyeler 217,00
-Siyasi Parti Temsilcileri ve Birinci Derecede Sorumlu Görevliler (Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı) 108,00
- İkinci Derecede Sorumlu Görevliler (Şube Müdürü, BİM Müdürü, Ayniyat Saymanı, BİM Koordinatörü) 104,00
- Üçüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Şef, Çözümleyici, Programcı) 102,00
- Dördüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, Memur) 99,00
-Şoför ve Hizmetliler 93,00
-Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00
-Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00
İL VE İLÇE SEÇİM KURULLARI
-Başkanlar ve İl Seçim Kurulları Üyeleri 108,00
- İlçe Seçim Kurulları Üyeleri 93,00
- Seçmen Kütük Bürosu Müdürleri 104,00
- Seçmen Kütük Bürosu Zabıt Katipleri 99,00
- Seçmen Kütük Bürosu Hizmetlileri 93,00
- Askı Yeri Görevlileri 88,00
- Memurlar (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00
- Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00
- Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00
SANDIK KURULLARI
- Başkan 102,00
- Üye 93,00
BİNA SORUMLULARI 102,00
SANDIK BAŞKANI NASIL OLUNUR VE ÜYE GÖREVİ ALMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?
Erken seçim kararının ardından sandık başında görev alarak ek ödeme almak isteyen başta memurlar olmak üzere her kesimden insanın sağlaması gereken belli başlı kurallar vardır. Sandıklarda görev almak isteyenlerin yapacağı iş ve işlemler ilgili kanunun yönetmeliği ile belirlenmiştir. YSK tarafından belirlenen kişilerce sandık başında seçmene yardımcı olmak için görevlendirilen sandık görevlileri usulüne uygun olarak bu görevi yerine getirdikleri takdirde hükümet tarafından seçimden önce belirlenen ücretin sahibi olurlar. Ek gelir olarak görülen ve seçim gününü boş geçirmek istemeyenlerin gönüllü olarak başvurabildiği bu görevi almak için YSK'nın belirlediği koşulları sağlamak gerekiyor.
SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ NEREDEN ALINACAK?
Seçimlerde sandık kurulu başkanı ve üyesi olarak görev yapanlar ile seçim işlerinde görevlendirilenlere yapılacak tüm ödemeler, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan protokol doğrultusunda, ilçe seçim kurulu başkanlığı tarafından Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla yapılacak, elden ödeme yapılmayacak. Ödemeler 14 Aralık 2018 Cuma gününe kadar devam edecek.
SANDIK GÖREVLİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
YSK sandık görevlisi sorgulama sayfası Yüksek Seçik Kurulu resmi sitesinde erişime açıldı. Hangi okulda, seçimde hangi sınıfta görev yapacağını öğrenmek isteyenler ysk.gov.tr adresinde TC şifresi ile sorgulama yapacaklar.
OYLAR HANGİ HALDE GEÇERLİ, HANGİ HALDE GEÇERSİZ SAYILACAK?
- Örnek oy pusulası şablonlarının birincisine göre sadece ittifak unvanı bölümüne "EVET" veya "TERCİH" mührünün basılması halinde bu oy ittifakın ortak oyu sayılacak.
- İkinci örneğe göre ittifak unvanı bölümüne taşacak şekilde, bir siyasi partiye ayrılan alana "EVET" veya "TERCİH" mührünün basılması halinde oy pusulaları geçerli kabul edilecek ve bu oy mührün basıldığı partiye sayılacak.
- İttifak alanı içerisinde mührün yalnızca bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulası geçerli kabul edilecek ve bu oy, basılan partinin oyu sayılacak.
- Başka bir siyasi parti veya ittifak alanı dışına taşmamak kaydıyla siyasi parti ittifak alanına birden çok mühür basılması oy pusulasını geçersiz kılmayacak ve bu oy ittifakın ortak oyu sayılacak.
- Bir siyasi parti alanına basılan "TERCİH" veya "EVET" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması halinde diğer siyasi partinin alanına geçilmediği için oy pusulası geçerli sayılacak ve bu oy mühür basılan partiye yazılacak.
- İttifak alanı içinde, bir siyasi partiye basılan mührün, ittifak alanlarını ayıran çizgili bölgeye taşmış olması oy pusulasını geçersiz kılmayacak ve bu oy mührün denk geldiği partiye sayılacak.
- İttifak alanı içerisinde yer alan siyasi partiye ait bölüme, parti çizgisini taşacak şekilde birden fazla "EVET" veya "TERCİH" mührü basılması halinde bu oy geçerli sayılacak ve bu oy mühür basılan partinin oyu kabul edilecek.
- İttifak alanı içindeki bir siyasi partiye ait bölüme, birden fazla "EVET" veya "TERCİH" mührü basılması halinde bu oy geçerli kabul edilecek ve bu oy mühür basılan partinin oyu sayılacak.
- İttifak alanı içerisinde yer alan siyasi partilerden hangisine ait olduğu belirlenemeyen ancak ittifak alanına basılan "EVET" veya "TERCİH" mührü bulunan oy pusulası geçerli olacak, bu oy ittifakın ortak oyuna sayılacak.
- İttifak alanı içerisinde mührün hem bir siyasi partiye ayrılan alana hem de ittifak unvanı bölümüne basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilecek ve bu oy mühür basılan partiye sayılacak.
- İttifak alanı içerisinde mührün hem birden fazla siyasi partiye ayrılan alana hem de ittifak unvanı bölümüne basılması halinde oy pusulası geçerli sayılacak ve ittifakın ortak oyuna yazılacak.
- Mührün, ittifak unvanı bölümüne, bir siyasi partiye ayrılan alana taşacak şekilde basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilecek ve oy ittifakın ortak oyuna sayılacak.
- Aynı ittifak içerisinde yer almayan birden fazla siyasi partiye mühür basılması halinde oy pusulası geçersiz sayılacak.
- Birden fazla ittifaka ayrılan alana "EVET" veya "TERCİH" mührü basılan oy pusulaları da geçersiz kabul edilecek.
- Hem ittifak alanı içindeki bir partiye hem de ittifak dışındaki partilerden birine mühür basılması halinde de oy pusulası geçersiz olacak.
- Bir siyasi parti alanına basılan mührün, alanları ayıran çizgili bölgeyi taşıp başka bir partiye ayrılan alana geçmiş olması halinde oy pusulası geçersiz sayılacak.