2019 Amasya yerel seçim sonuçları!
2019 Amasya yerel seçim sonuçları! Uzun süredir heyecanla beklenen yerel seçimler bugün gerçekleşti. Vatandaşlar kendilerine ayrılan sandıklara giderek belediye başkanlarını seçmek için oylarını kullandı. Seçim heyecanının oldukça yoğun yaşandığı illerden biri de Amasya oldu. Peki Amasya Belediye Başkanı kim oldu? Adaylar kimlerdi? İşte 31 Mart 2019 Amasya Belediye Başkan seçim sonuçları ve tüm detaylar...
2019 Amasya yerel seçim sonuçları! Son dönemin en çok konuşulan konusu olan yerel seçim bugün gerçekleşti. 81 il ve tüm ilçelerde sandıklara giderek oylarını kullanan vatandaşlar belediye başkanlarını seçmek için oy verdi. Amasya'da seçim coşkusu oldukça yüksek olan illerden biriydi. Peki Amasya Belediye Başkanı kim oldu? İşte 31 Mart 2019 Yerel seçim sonuçları ve Amasya'nın yeni belediye başkanı hakkında tüm detaylar...
AMASYA AÇILAN SANDIK ORANI: 99,8%
AK Parti%39,38
MHP%31,92
CHP%23,12
İYİ Parti%4,03
SP%0,88
AMASYA YEREL SEÇİM OY ORANLARI SON DAKİKA
Amasya Merkez
AÇILAN SANDIK (%67.53) 156 / 231
KULLANILAN OY 43701 TOPLAM OY 74272 GEÇERLİ OY 43064
ADAY / OY - OY ORANI
MEHMET SARI19.979 %46,39
CAFER ÖZDEMİR 14.371 %33,37
ARİFE SERPİL SARAÇOĞLU 7.660 %17,79
ADAY 827 %1,92
NOĞMAN YÜKSEL 183 %0,42
İSMAİL AYDIN 13 %0,03
ZÜBEYİR KILIÇ 10 %0,02
SEFER KILIÇ 9 %0,02
YUSUF TURGUT GÜZELYAZICI 6 %0,01
ADEM ŞAHİN 6 %0,01
AMASYA BELEDİYE BAŞKANI KİM OLDU?
Amasya'nın yeni belediye başkanının kim olduğu henüz belli olmadı. Amasya'da tüm sandıklar açılıp yeni belediye başkanının kim olduğu belli olduğunda tüm detaylar haberimizde yer alacaktır.
AMASYA BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI
AK PARTİ Amasya Belediye Başkan adayları;
Amasya: Cafer Özdemir
Merzifon: İbrahim İncekul
Suluova: Fatih Üçok
Taşova: Bayram Öztürk
Gümüşhacıköy: Ömerül Faruk Yavuz
Hamamözü: Bahattin Destebaş
Göynücek: Kemal Şahin
CHP Amasya Belediye Başkan adayları;
Amasya: Arife Serpil Saraçoğlu
Merzifon: Alp Kargı
Gümüşhacıköy: Zehra Özyol
Hamamözü: Mustafa Erge
Göynücek: Nurten Erdem
MHP Amasya Belediye Başkan adayları;
Amasya: Mehmet Sarı
Merzifon: Hüseyin Saka
Suluova: Yaşar Tancı
Taşova: Süleyman Torun
Gümüşhacıköy: Hamdi Dündar
Hamamözü: Fatih Bayrakdar
Göynücek: Fatih Erdoğan
İYİ Parti Amasya Belediye Başkan adayları;
Merzifon: Mustafa Kenan Kablan
Suluova: Mahmut Ersu
Taşova: Özgür Özdemir
SP Amasya Belediye Başkan adayları;
Amasya: Noğman Yüksel
Merzifon: Sadi Arslan
Suluova: Enes Hulisi Kartal
Taşova: Osman Tunçel
Gümüşhacıköy: Mustafa Çakan
Hamamözü: Halit Duran
Göynücek: Ömer Çivrillioğlu
AMASYA
Amasya, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Merkezi Amasya'dır.Bölümü Orta Karadeniz'dir.
İl Nüfusu: 337.508'dir. Bu nüfusun %72,2'si şehirlerde yaşamaktadır. (2018). İlin yüzölçümü 5628 m²'dir. İlde km²'ye 60 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkez ilçede 79'dur.) İl merkezinin denizden yüksekliği: 400 m.'dir.
2018 yılında TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 7 İlçe, 8 belediye, bu belediyelerde 107 mahalle ve ayrıca 372 köyü vardır.
Amasya'nın bilinen ilk adı "Amaseia"'dır. Bu isim dünyanın ilk coğrafyacısı olarak bilenen Strabon tarafından verilmiştir. "Amaseia" amozonlardaki yaşayan halkın kraliçelerine verdikleri isimdir.
Yapılan arkeolojik araştırma ve bulgulara göre Amasya'da ilk yerleşme MÖ 4000 yıllarında başlayıp Hitit, Frig, Kimmer, İskit, Lidya, Pers, Hellen, Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerinde de kesintisiz olarak devam etmiştir.
Pontuslar (MÖ 333 - MÖ 26) tarafından yapılan Kral Kaya Mezarları, günümüze kadar ulaşarak kentin anıt eserleri arasına girmiştir.
700 yıl Bizans egemenliğinde kalan Amasya, Melik Ahmet Danişmend Gazi tarafından 1075 yılında fethedilerek bu kentte ilk Türk - İslam Egemenliği kurulmuştur.
Osmanlı Anadoluda Türklerin ilk şehir hayatına geçiş yaptıkları yerlerden birisi de Amasya olup öz be öz Türk oymaklarının Amasya ve civarında yerleşmiş olması, korunaklı bir yapıya sahip olması nedenleri ile Osmanlı Şehzadelerinin Amasyada yetiştirilmesi uygun bulunmuştur. Bu Sebeplerledir Şehzade Çelebi Mehmet Timur nedeni ile dağılan Anadolu birliğini Amasya ve civarındaki Türkmenlerden sağladığı güçle tekrar sağlamıştır. .
Şehzade Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmet, Şehzade Murat (II), Şehzade Ahmet Çelebi, Şehzade Mehmet (II), Şehzade Alâeddin, Şehzade Bayezid (II), Şehzade Ahmet, Şehzade Murat, Şehzade Mustafa, Şehzade Bayezid ve Şehzade Murad (III) çeşitli tarihlerde Amasya'da Valilik yapmışlardır.
Bu dönemde kentte birçok ilim admı yetişip saray, çeşme, medrese, cami, türbe v.b. kalıcı eserlerle, şehir bir kültür merkezi olarak tarihteki yerini almıştır.
Tarihin akışı içerisinde önemli roller üstlenen Amasya, Kurtuluş Savaşı sırasında yine ön plana çıkmış, Kurtuluş mücadelesinin planları bu kentte hazırlanmıştır.