2019'da tüm kurumlar tek çatı altında toplanacak!
2019'da tüm devlet kurumları E-Devlet çatısı altında toplanacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “e-Devlet’te kullanıcı sayısı 41 milyona ulaştı. 511 kurumun 4 bin 261 işlemi e-Devlet üzerinden yapılıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, e-Devlet sisteminin 41 milyonun üzerinde kullanıcı sayısına ulaştığını açıkladı. 511 kurumun 4 bin 261 işlemi e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilebilirken, “E- Devlet Versiyon 1.0” da yüzde 90’ın üzerinde tamamlandı. 2019 yılında tüm kurumların elektronik hizmetlerini e-Devlet Kapısı’na aktarması planlanıyor.
Oktay, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, dijital dönüşüm ve yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılmasında her zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncü olduğunu belirtti.
ABONELİK İŞLEMLERİ
Kamu, özel sektör ve toplumsal hayatın her aşamasında dijitalleşmenin sağlanabilmesinin öncelikli hedef olduğunu vurgulayan Oktay, şunları söyledi:
“Bürokrasinin azaltılmasını ve kamuda işlerin şeffaf hale getirilmesini sağlayacak e-Devlet sistemini iyi bir noktaya taşıdık. Vatandaşlarımıza, özel sektöre ve kamunun kendi içinde verdiği hizmetlerin çok büyük bir bölümünü e-Devlete entegre ettik. Bugün 511 kurumun 4 bin 261 işlemi e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. e-Devlet sistemi 41 milyonun üzerinde kullanıcı sayısına ulaşmıştır. E- Devlet Versiyon 1.0’ı yüzde 90’ın üzerinde tamamladık. Yıl sonunda ilk versiyonu tamamlayacağız.”
Oktay, “Bugün de yine basit gibi gözüken elektrik, su, doğalgaz ve telefon abonelikleri... Artık bugün itibarıyla tüm abonelik işlemlerinin e-Devlet üzerinden sunulmasına başlıyoruz. Vatandaşlarımız oturduğu yerden internetle abonelik işlemlerini yapabilecek. Pilot çalışmalarına başladık ve inşallah bunu tüm illerimize de çok hızlı bir şekilde de yaymış olacağız. Tüm vatandaşlarımıza hayırlı olsun” dedi.
KKTC’DE DE FAALİYETTE
KKTC e-Devlet programı kapsamında, 1. fazın ardından 2. ve 3. faz projeleri başlatıldı, 18 ayrı proje yürütülüyor. 8 yeni projede önemli ilerlemeler kaydedildi. KKTC’de program kapsamında; e-Kimlik projesinde 130 bin kimlik dağıtılırken, e-Nüfus projesinde 1.3 milyon kütük verisi dijital ortama aktarıldı, EBYS’de ise 1 milyonu aşkın evrak üretildi.
HEDEF 42 MİLYON
2019 yılı içerisinde tüm kurumlar elektronik hizmetlerini e-Devlet Kapısı’na aktaracak. e-Devlet üzerinden daha fazla bütünleşik ve yaşamsal olaylara yönelik yeni hizmetler sunulacak. e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısının 2019 yılında 42 milyonu aşmasını bekleniyor.
YAPAY ZEKAYLA GÜVENLİK
Oktay, devlet olarak vatandaşın beyanını esas alan, belgesiz ve hızlı hizmet sunumuna odaklandıklarını bildirdi. Dijital dönüşümle birlikte kamunun ürettiği ve uhdesinde olan hiçbir belgeyi vatandaştan talep etmeden sadece vatandaşın beyanını esas alarak hizmet vereceklerine dikkati çeken Oktay, “Öncelikle kamudaki tüm sistemlerin birbirleriyle tam olarak entegrasyonunu tamamlayıp, sonrasında yapay zeka dahil tüm ileri teknolojileri etkili bir şekilde uygulayarak kamuda etkinliği artıracağız. Verilerin kolaylıkla bize karşı kullanılan bir silaha dönüşebileceğinin bilincindeyiz. Bu nedenle veri mahremiyetine büyük önem veriyor, vatandaşlarımızın verilerini, bilgilerini özenle korumaya devam ediyoruz. Bu çerçevede, ulusal ağ ve bilgi güvenliğinin sağlanmasına dönük çalışmalar yaparak veri altyapılarının korunmasını da sağlıyoruz. Üniversitelerimizi bu alanda da öncü olmaya ve çalışmalarıyla daha fazla katma değer üretmeye davet ediyorum” diye konuştu.