2024 yılı tarımda milat yılı oldu! Bakan Yumaklı: İşlenmeyen arazilerin kiralanması 2025 yılında başlayacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2025 hedeflerine dair basın toplantısı düzenledi. 2024 yılının tarımda milat olduğunu söyleyen Yumaklı, işlenmeyen arazilerin kiralanmasına 2025 yılında başlayacağını söyledi. İşte detaylar...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul’da Dijital Medya Temsilcileriyle bir araya gelerek, 2025 hedeflerine dair basın toplantısı düzenledi.

2024 yılı tarımda milat yılı oldu! Bakan Yumaklı: İşlenmeyen arazilerin kiralanması 2025 yılında başlayacak

2024 YILI TARIMDA MİLAT YILI OLDU

2024 yılının tarımda milat olduğunu söyleyen Yumaklı,  40 yıldır konuşulan bir uygulamayı hayata geçirdiklerini vurguladı. Bakan Yumaklı, suyu merkeze alan, verimli ve kaliteli üretimi artırmayı amaçlayan üretim planlamasına bu yıl itibarıyla başladıklarına dile getirdi. 

2025 YILINDA TARIM DESTEK ÖDEMELERİ ARTARAK DEVAM EDECEK

Bakan Yumaklı, tarımsal üretimin artırılmasına yönelik birçok yeniliği 2024 yılında hayata geçirdiklerinin altını çizerek şu değerlendirmelerde bulundu:  

“Üretim planlamasından sözleşmeli tarımın yaygınlaştırılmasına, işlenmeyen tarım arazilerinin etkinleştirilmesinden tarım sayımına kadar; devrim niteliğinde yaptığımız düzenlemelerle; 2024 yılı Türk tarımı için adeta bir milattır. Bu yeni düzenlemelerin sahaya yansımasını 2025 yılından itibaren görmeye başlayacağız. 2025 yılında üreticilerimize desteklerimizi artırarak sürdüreceğiz ve 135 milyar lira destekleme ödemesi yapacağız. Kırsal kalkınma yatırımlarımıza destek programlarımıza da tüm hızıyla devam edeceğiz. 2025 yılında tarım sigortaları kapsamını genişlettik. Bu çerçevede, üretim planlaması ve sözleşmeli üretimde yüzde 10 ila 15 oranlarında prim indirimi yaptık." dedi.

İŞLENMEYEN ARAZİLERİN KİRALANMASINA 2025 YILINDA BAŞLANACAK

Tarıma yatırım yapacak girişmcilerimiz için 81 ilin Tarımsal Yatırım Rehberlerini hazırlandığını söyleyen Yumaklı sözlerine şöyle devam etti:

"İşlenmeyen arazilerin kiralanmasına 2025 yılında başlayacağız. 9 adet Organize Tarım Bölgesinin daha altyapısını tamamlayarak yatırımcıların hizmetine sunacağız. Böylece ekonomiye kazandırdığımız OTB sayısı 23 olacak. Ayrıca 5 OTB’nin alt yapı inşaatlarına başlayacağız. Tarım sayımında Bakanlığımız sorumluluğundaki faaliyetleri 2025 yılı Mayıs ayı sonuna kadar tamamlayacağız. TÜİK tarafından ise 1 Temmuz-31 Aralık 2025 tarihlerinde saha çalışması yapılacak. 2026 yılı Haziran ayında ilk sonuçlar TÜİK tarafından kamuoyuyla paylaşılacak. Mevcut durumda ÇKS kayıtları için kullanılan uydu görüntüleri ve Coğrafi Bilgi Sistemi teknolojilerini, yapay zekaya dayalı yeni sistemlerle destekleyerek ülke genelinde ürün deseni tespitini hayata geçirmeyi planlıyoruz.  Bunun için gerekli olan teknolojik altyapıyı tamamladık. Bu sistemi 2025 yılında uygulamaya alıyoruz.” 

Bakan Yumaklı, ileri Meyve Sebze İşleme Teknolojileri Ar-Ge Merkezi ile de yenilikçi ürünler geliştirip üreteceklerini dile getirerek,  “Bir hayvanın damızlık değerini genetik yapısına bakarak tespit ettiğimiz Genomik Test Merkezimizi Ankara’da açacağız. Hayvan hareketlerini 7 gün 24 saat denetlemeyi yoğun şekilde sürdüreceğiz. 4 yeni Veteriner Yol Kontrol İstasyonunu daha hizmete alarak, istasyon sayısını 8’e çıkaracağız.  Brusella hastalığına karşı aşılama kapsamında, büyükbaş ve küçükbaşta toplam 27 milyon doz aşıyı uygulayacağız. Kesimhanelerde padok, kesim ünitesi ve işleme alanını gösterecek ve uzaktan erişim ile izlenebilecek kamera sistemi kurulmasını zorunlu hale getireceğiz. Bu uygulamayla kayıt dışı hayvan kesiminin engellenmesini, hayvan kesimi ve işlemesinin hijyen kurallarına uygun yapılmasını ve kesimde hayvan refahı kurallarına uyulmasını amaçlıyoruz. Arıcılığın geliştirilmesini, verimlilik ve kalitenin artırılmasını amaçladığımız Arıcılık Eylem Planını uygulamaya alacağız.” ifadelerini kullandı. 

SU ÜRÜNLERİNDE ÜRETİM HEDEFİ 10 BİN TON

Su ürünlerinde sözleşmeli üretim modelini güçlendirerek daha etkin hale getireceklerini bildiren Yumaklı, yetiştiricilikte 3 bin ton olan sözleşmeli üretim miktarını 10 bin tona çıkaracaklarını, avcılıkta da sözleşmeli üretim modelini başlatacaklarını belirtti. 

Denizleri hayalet ağlardan temizlemeye devam edeceklerinin altını çizen Yumaklı, “Temizlenen ağ miktarını 1.4 milyon m2‘den 2 milyon m2‘ye çıkaracağız.” bilgisini verdi. 

Kimyasal kullanımını da azaltacak doğa dostu uygulamalar olan biyolojik ve biyoteknik mücadelede seferberlik başlattıklarını duyuran Yumaklı “2025 yılında araştırma enstitülerimiz tarafından en az 10 milyon faydalı böcek üretilerek doğaya salınacak. Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla gıda işletmelerinin denetim durumunu takip etmek için hayata geçirdiğimiz Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulamasını zorunlu hale getireceğiz. Bu noktada Tarımcebimde uygulamamıza ayrı bir parantez açmak isterim. Tarımcebimde ile Bakanlığımızın bütün faaliyet alanlarını tek bir uygulamaya yükledik. Bitkisel üretimden hayvancılığa, arıcılıktan sulamaya, ormanlardan milli parklara kadar, birçok hizmete buradan vatandaşlarımız ulaşabilir. Hatta evcil hayvanlarınızın aşı bilgilerini bile burada görebilirsiniz.  İşte bu uygulamanın Gıda Kontrol sekmesinde; restoran, kafeterya, market gibi bir işletmenin ne zaman denetlendiğini karekodu okutarak görebileceksiniz.” dedi.

 

GÜNÜN VİDEOSU

Sana Havalimanı'nı bombaladı! İşte saldırıdan sonraki son durum!

İsrail ordusu, Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelere hava saldırıları düzenledi. Sana Havalimanı ve Hudeyde kenti hedef alınan saldırılarda 4 kişi yaşamını yitirirken 21 kişi yaralandı.