2028 yılına kadar laboratuvarlarda bebek yetiştirilebilir!
Japon araştırmacılar, 2028 gibi yakın bir tarihte laboratuvarlarda bebek yetiştirmenin eşiğinde olduklarına belirttiler.
Nature'da yayınlanan bir rapora göre, Kyushu Üniversitesi'nden japon bilim insanı Profesör Katsuhiko Hayashi, erkek fare deri hücrelerini potansiyel olarak çeşitli hücre veya doku türlerine dönüşebilen kök hücrelere dönüştürmek için yeni bir yöntem geliştirdi.
Profesör Hayashi ve ekibi daha sonra bu hücreleri, erkek kemirgen kök hücrelerini canlı yumurta hücreleri üreten dişi hücrelere dönüştüren bir ilaçla büyüttü. Bu yumurtalar daha sonra döllenerek yeni doğmuş erkek fareler üretti.
Dr Hayashi, çalışması hakkında "Bu, erkek hücrelerden sağlam memeli olgunlaşmamış bir yumurta veya yumurta hücresi üretmenin ilk örneğidir" dedi.
Son buluş göz önüne alındığında, bu süreci yakın gelecekte insanlarda taklit edebileceğini ve laboratuvarlarda bebek yetiştirmenin yaklaşık beş yıl süreceğini tahmin ettiğini söyledi.
Bilim insanlarının iki erkek fareden yumurta benzeri hücreler üretebilmesi, aynı cinsiyetten çiftlerin olasılıklarını ve doğurganlık seçeneklerini genişletiyor.
Ancak, toplumun böyle bir konsepte hazır olup olmadığı henüz belli değil. Tüm dünyada konu hakkında etik ve yasal mülahazalar görülmeye devam ediyor.