21 Mart gece gündüz eşit mi? İlkbahar Ekinoksu özellikleri nelerdir?
21 Mart İlkbahar Ekinoksu, gece gündüz eşitliğinin bir sembolüdür. Ekvator’a dik açı ile düşen güneş ışınları havaların ısınmaya başladığının habercisi olarak bilinir. İlkbahar Ekinoksu her sene sadece bir kez gerçekleşen bir olaydır. Peki, 21 Mart da gece gündüz eşit mi?
21 Mart tarihi İlkbahar Ekinoksu olarak bilinmektedir. Kuzey yarımkürede yer alan ilkbaharın başlangıcına işaret olan İlkbahar Ekinoksu her yıl sadece bir kez gerçekleşen bir doğa olayıdır. Bu olay 21 Mart'ta ilkbahar ılımı olarak da adlandırılmaktadır. Ekinoks dünya genelinde gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu anlamına da gelir.
Ekinoks Nedir?
Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik açı ile düşmektedir. Her yerde gece ve gündüz süreleri eşitliğinden bu doğa olayı Ekinoks olarak adlandırılır.
21 Mart İlkbahar Ekinoksu
Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşmektedir. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik açı ile düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de de tam tersi yaşanır. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır.
Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.
Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.