23 Nisan'da noterler çalışıyor mu? İşte nöbetçi noterlerin listesi...
23 Nisan'da noterler çalışıyor mu? Bugün Türkiye için oldukça önemli bir gün. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşkusu yaşanırken, tüm kamu kuruluşları ve devlet dairelerinde de resmi tatil ilan edildi. Merak edilen konulardan biri de 23 Nisan'da noterlerin çalışıp çalışmadığı. Bugün noterler açık mı sorusuna yanıt aranıyor ve il il nöbetçi noterlerin listesi aranıyor. Biz de bu konuyu inceledik ve haberimize ekledik. Peki 23 Nisan'da noterler açık mı? İşte nöbetçi noterler...
23 Nisan'da noterler çalışıyor mu? TBMM'nin kuruluşunun ve Türkiye'nin bağımsızlığını ilan edişinin 99. yıl dönümünde Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Bu özel gün gerekçesiyle birçok devlet kurumunda resmi tatil ilan edilirken noterde işi olanlar bugün noterlerin tatil olup olmadığını araştırıyor. 23 Nisan'da noterler çalışıyor mu, nöbetçi noterler nerelerde gibi sorulara yanıt aranıyor. Konu hakkında tüm ayrıntılar haberimizde. Peki 23 Nisan'da noterler açık mı? Bugün noterler çalışıyor mu? İşte il il nöbetçi noter listesi...
23 NİSAN'DA NOTERLER ÇALIŞIYOR MU?
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmi tatil günleri içerisinde değerlendirilmektedir. Resmi tatil dolayısı ile devlet kurumları mesai yapmayacak, dolayısıyla noterler de 23 Nisan Salı günü kapalı olacak. Ülke genelinde noterler 24 Nisan günü mesai saatlerine başlayacak.
Yani PTT, kargolar, eczaneler, hastanelerin poliklinikleri (acil servisler her zaman açıktır) noterler, postane, kütüphaneler, müzeler, adliyeler, aile hekimliği, sağlık ocakları, vergi daireleri ve diğer resmi dairelerin tümünde çalışan vatandaşlara 23 Nisan tatil olacak.
NÖBETÇİ NOTER VAR MI?
Resmi tatil takvimine göre 23 Nisan remi tatil olarak ilan edildiği için nöbetçi noterler de açık olmayacak. Türkiye Noterler Birliği nöbetçi noter uygulamasında da 23 Nisan için yapılan sorgulamada nöbetçi noter bulunmuyor. 24 Nisan’da tüm resmi kurum ve kuruluşlar, hastaneler, bankalar ve noterler hizmet verecek.
NOTER NEDİR?
Noter, noterlik mesleğini yapan kişidir. Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar. Her asliye ve münferit sulh mahkemesinin bulunduğu yerde, o mahkemenin yargı çevresindeki noterlik işlerini görmeye yetkili olmak üzere bir noterlik kurulur.
Noterlikler dört sınıfa ayrılır. Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf noterlikler, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alınarak Adalet Bakanlığınca sınıflandırılır. Bu sınıflandırmada, her noterliğin yetki çevresi içindeki nüfus, iş yoğunluğu ve noterlik geliri esas tutulur. Genellikle, aynı mahkemeye bağlı noterlikler aynı sınıftan sayılır.
Noterler üç sınıfa ayrılır. İlk defa üçüncü sınıf bir noterliğe atanarak mesleğe girenlerin, işe başladıkları tarihte üçüncü sınıf hizmeti başlar. Noterin ikinci ve üçüncü sınıfta asgari hizmet süresi dörder yıldır. Bu sürenin sonunda noterin sınıfının yükselebilmesi, Adalet müfettişi tarafından hakkında düzenlenen son hal kağıdında olumlu kanaat belirtilmiş olmasına bağlıdır. Noterliğin sınıfının yükseltilmesi noterin sınıfına tesir etmez.
Noterlerin meslek odası Türkiye Noterler Birliği'dir. Yurtdışında noterlik hizmetini konsolosluklar verir.