24 Haziran seçimi anket sonuçları! 2018 cumhurbaşkanlığı seçimi anketleri!
Heyecanlı bekleyişte sona geliniyor. 24 Haziran günü gerçekleştirecek seçim sonuçlarının ne olacağı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Anket şirketleri ise seçim ile ilgili seçim anketleri sonuçları geliyor. Vatandaşlar ise anketlerde çıkan sonuçları araştırıyorlar. Peki 24 Haziran seçimi anket sonuçları nelerdir? 2018 Cumhurbaşkanlığı seçim anketleri! Detaylar haberimizde...
24 Haziran seçimi anket sonuçları nelerdir? Vatandaşlar pazar günü oy kullanmak için sandık başına gidecekler. Seçime kısa bir süre kala sonuçların ne olacağı ise merak konusu. Anket şirketlerinin ise seçim ile ilgili sonuçları gelmeye başladı. Anket sonuçlarında oy oranlarının ne olduğu ise herkes tarafından merak ediliyor.Peki 24 Haziran seçimi anket sonuçları nelerdir? 2018 cumhurbaşkanlığı seçim anketleri! Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
GENAR Başkanı İhsan Aktaş; Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın en az yüzde 51 alarak ilk turda seçimleri kazanacağını söyledi.
Aktaş, elindeki son verilere göre; HDP'nin barajı geçmesi durumunda bile Cumhur İttifakı'nın tek başına iktidara geleceğini söyledi.
BİRİNCİ TURDA İŞ BİTER
Akşam Gazetesi'ne konuşan İhsan Aktaş, "Geçtiğimiz dönemlerde kritik birkaç seçim atlattık. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 51 küsur bir oy vardı Erdoğan’ın almış olduğu ve o seçimi kazandı. Referandumda da 50 üzerinde bir bantta bitti. Referandum zor bir meseleydi. Bir ülkenin 100 yıllık alışkanlığını değiştiriyorsunuz. AK Parti bunu başardı. Şimdi Cumhurbaşkanı oyu düşse nereye kadar düşer. Bir önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy alt baremdir. Bu anlamda birinci turda iş biter." diye konuştu.
HDP BARAJI GEÇSE BİLE...
Cumhur İttifakı'nın oy oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirten Aktaş, "Bu da normal almış oldukları vekile göre en az 20-30 avantaj demek. Meclis aritmetiği AK Parti’nin tek başına iktidar olacağı bir aritmetik ortaya çıkarır. Bugünkü elimizdeki veriler bunu gösteriyor. HDP barajı geçse bile tek başına alacaktır." diye sözlerini sonlandırdı.
SEÇİM GÜNÜ DİKKAT EDİLMESİ GEREK 13 ÖNEMLİ HUSUS
Anadolu Ajansı, seçime 5 gün kala seçmenlerin oy verme günü dikkat etmesi gereken 13 önemli noktayı derledi.
1- Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanacak.
2- Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek.
3- Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden de görebilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak.
4- Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.
5- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.
6- Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına basılacak mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana "EVET" veya "TERCİH" mührü basılacak ve mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak. Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.
7- Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen, oradan çıkarılacak.
8- Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.
9- Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü basılması gerekecek.
10- Oy pusulasına, ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü dışında, herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.
11- Seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilmeyecek.
12- Sandık, bu iş ve işlemler tamamlandıktan sonra, oy verme yerinde hazır bulunanların gözü önünde, sandık kurulu başkanı tarafından açılacak.
13- Önce Cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.