24 Haziran seçimi MHP'den kaç vekil meclise girdi? İl il milletvekili listesi!

24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri dün seçmelerin sandık başına gitmesi ile birlikte gerçekleştirildi. Açılan sandıklara göre oy oranı belli oldu. MHP'nin milletvekilleri sayısı ve listesi merak ediliyor. Peki 24 Haziran seçimlerinde MHP'den kaç milletvekili meclise girebildi. İşte MHP il il milletvekili listesi! Detaylar haberimizde...

MHP il il milletvekili listesi! Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri dün gerçekleştirildi. Yapılan oylama sonrasında oy oranları ve partilerin milletvekili sayısı merak ediliyor. Seöime giren partilerden biri ise MHP. Vatandaşlar MHP'den meclise kaç tane milletvekili girebildiği merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki 24 Haziran seçimlerinde MHP'den kaç milletvekili meclise girebildi? İşte MHP il il milletvekili listesi! Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

24 Haziran seçimi  MHP'den kaç vekil meclise girdi? İl il milletvekili listesi!

MHP’NİN MİLLETVEKİLİ ÇIKARDIĞI İLLER

MHP, milletvekili sayılarını Ankara’da 4’ten 5’e, Gaziantep’te 1’den 2’ye, Hatay’da 1’den 2’ye, Kayseri’de 1’den 2’ye, Konya’da 1’den 2’ye yükseltirken, 1 Kasım’da milletvekili çıkaramadığı Düzce, Eskişehir, Iğdır, Kırıkkale, Kütahya, Malatya, Ordu, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Yozgat ve Aksaray’da ise birer milletvekili kazandı.

Partinin Adana’da milletvekili sayısı 3’ten 2’ye, Antalya’da 2’den 1’e, Mersin’de 2’den 1’e, Osmaniye’de 2’den 1’e düştü.

MHP, İstanbul, İzmir, Bursa, Afyonkarahisar, Aydın, Erzurum, Kahramanmaraş, Kocaeli, Manisa, Sakarya, Samsun’da milletvekili sayısını korurken, şu illerde milletvekili çıkaramadı:

“Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kilis, Kırklareli, Kırşehir, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Zonguldak, Balıkesir, Denizli, Isparta, Muğla.”

MHP MİLLETVEKİLİ LİSTESİ

ADANA

Ayşe Sibel Ersoy

Muharrem Varlı

AFYONKARAHİSAR

Mehmet Taytak

AKSARAY

Ramazan Kaşlı

ANKARA

Nevin Taşlıçay

Sadir Durmaz

Mevlüt Karakaya

Erkan Haberal

ANTALYA

Abdurrahman Başkan

AYDIN

Deniz Depboylu

BURSA

İsmet Büyükataman

Mustafa Hidayet Vahapoğlu

DÜZCE

Ümit Yılmaz

ERZURUM

Kamil Aydın

ESKİŞEHİR

Metin Nurullah Sazak

GAZİANTEP

Ali Muhittin Taşdoğan

Sermet Atay

HATAY

İbrahim Gül

Lütfi Kaşıkçı

IĞDIR

Yaşar Karadağ

İSTANBUL

Celal Adan

Faruk Aksu

İzzet Ulvi Yönter

Arzu Erdem

Cemal Çetin

Feti Yıldız

İZMİR

Tamer Osmanağaoğlu

Hasan Kalyoncu

KAHRAMANMARAŞ

Sefer Aycan

KAYSERİ

Mustafa Baki Ersoy

İsmail Özdemir

KIRIKKALE

Halil Öztürk

KOCAELİ

Saffet Sancaklı

KONYA

Esin Kara

Mustafa Kalaycı

KÜTAHYA

Ahmet Erbaş

MALATYA

Mehmet Celal Fendoğlu

MANİSA

Erkan Akçay

MERSİN

Olcay Kılavuz

ORDU

Cemal Enginyurt

OSMANİYE

Devlet Bahçeli

SAKARYA

Levent Bülbül

SAMSUN

Erhan Usta

SİVAS

Ahmet Özyürek

ŞANLIURFA

İbrahim Özyavuz

TOKAT

Yücel Bulut

YOZGAT

İbrahim Ethem Sadef

YÜZDE KAÇ OY ALDI?

MHP, 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde açılan sandıkların yüzde 98’ine göre toplam oyların yüzde 11,16’sını alarak 49 milletvekili kazandı. 1 Kasım’da 40 milletvekiline sahip olan ama partiden istifalarla 26. Dönemin sonunda Meclis’te 35 sandalyeyle temsil edilen MHP’nin milletvekili sayısı yapılan seçimlerin ardından 49’a yükseldi. 5 kadın, MHP listelerinden milletvekili olarak TBMM’ye girdi.

TBMM

Türkiye Büyük Millet Meclisi (kısaca TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan, (asli kurucu iktidar) ve yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

Hali hazırda tali kurucu iktidar olan TBMM, diğer anayasal devlet organlarından üstün değildir. Yasama yetkisi yasa veya kanun yapma yetkisidir. Yasalar anayasaya aykırı olamaz. TBMM'nin anayasada da değişiklik yapma yetkisi bulunsa da bu yetki de Anayasa'nın Başlangıç bölümünde yer alan anlayışla ve anayasal bütünlüğe uygun olarak hareket etme ve ancak bu çerçeve içerisinde Anayasa'da değişiklik yapabilme ile sınırlıdır ve bu çerçevede meşruiyet kazanır. Anayasa’nın 6. maddesinde yer alan “hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz.” ifadesiyle yasama organı olan TBMM'nin, kendisinin yasal dayanağı olan anayasanın bütününü veya temel ilkelerini reddederek yeni bir anayasa yapma yetkisi yoktur. Anayasaya bağlılık yemini eden milletvekili veya partilerin bu girişimlerde bulunması, yetki aşımı ve yetki gaspı girişimi yönünden suç olan bu durum milletvekilliklerinin meşrutiyetini sorgulanır hale getirir ve cebir kullanarak anayasayı değiştirmeye teşebbüsten yargılanma durumu ortaya çıkabilir.[6] Yasa ve anayasa değişikliklerinin halka ait egemenlik haklarını da koruyan bir toplumsal sözleşme olan anayasaya aykırı olup olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.

Millete ait egemenlik yetkilerinin kuvvetler ayrılığı prensibi ile verilmesinin, kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve iş birliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu anlamına geldiği Anayasanın başlangıç bölümünde belirtilmiştir.

Anayasanın 108'nci Maddesine göre, yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Milletvekili genel seçimleri, dört yılda bir, serbest, eşit, tek dereceli, genel oy esaslarına göre, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçilen milletvekili adayları, anayasaya bağlı kalacağına dair Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin ederek 4 yıllığına TBMM üyeliği (milletvekilliği) hakkı kazanırlar. TBMM üyeleri (milletvekilleri), yasama dokunulmazlığına sahiptir.

24 Haziran seçimi MHP'den kaç vekil meclise girdi? İl il milletvekili listesi! ile ilgili etiketler MHP milletvekili 24 haziran il il liste
GÜNÜN VİDEOSU

Kokoreççide öldürülmüştü! Ölmeden önce çektiği video ortaya çıktı! "Ben ölürsem bunu paylaşın"

Adana'da bir kokoreç dükkanındaki saldırıda ölen 17 gencin, ölmeden önce çektiği video ortaya çıktı. İşte o gencin "Ölürsem yok mu bu video, hepiniz beni paylaşın diye kalsın" notuyla paylaştığı o video...