24 Haziran seçiminde kadın milletvekili sayısı kaç oldu? Hangi partide kaç kadın vekil var?

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi dün yapılan 24 Haziran seçimleri ile gerçekleştirildi. Meclis'te bulunan milletvekili sayısı yeni sistemle birlikte 550'den 600'e çıktı. Kadın milletvekili sayısı ise arttı. Vatandaşlar kadın milletvekili sayısının ne olduğunu merak ediyor. Peki kadın milletvekili sayısı kaç oldu? Ne kadar arttı? Detaylar haberimizde...

Parlamentoda kadın milletvekili sayısı kaç oldu? Vatandaşlar demokratik haklarını kullanmak üzere dün sandık başına gitti. Seçim sonuçlarına göre meclise giren kadın milletvekili sayısı arttı. Meclis'te bulunan milletvekili sayısı yeni sistemle birlikte 550'den 600'e çıktı. Kadın milletvekili sayısında da artış oldu. Peki 24 Haziran seçiminde kadın milletvekili sayısı kaç oldu? Ne kadar arttı? Hangi partide kaç kadın vekil var? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

24 Haziran seçiminde kadın milletvekili sayısı kaç oldu? Hangi partide kaç kadın vekil var?

Meclis'te bulunan milletvekili sayısı yeni sistemle birlikte 550'den 600'e çıktı. Bir önceki döneme göre kadın milletvekili sayısı ise sadece 4 kişi arttı.


Meclis'te artık 600 milletvekili var. Milletvekillerinin 522'si erkek, 78'i kadın. Bir önceki döneme göre kadın milletvekili sayısı sadece 4 kişi arttı.

AK Parti'nin adaylarının 126'sı kadındı. Kadınlardan 39'u Meclis'e girmeyi garantiledi. HDP'nin kadın vekil sayısı ise 19 oldu. CHP, 137 kadın adaydan 14'ünü Meclis'e sokabildi. MHP 78 kadın adayla yarışa girdi. Sadece 3 kadın MHP listesinden mecliste yer buldu.

EN FAZLA KADIN ADAY İYİ PARTİ'DEN

En fazla kadın aday gösteren İYİ Parti ise 150 kişilik listesinden sadece 3 kadını Meclis'e taşıdı.

Bir önceki dönemle kıyaslamak gerekirse AK Parti kadın vekil sayısını 5 kişi artırdı. CHP'nin kadın vekil sayısı ise 5 kişi düştü. HDP kadın vekil sayısını 2 kişi artırırken, MHP yine 3 kadın sayısını korudu.


TBMM

Türkiye Büyük Millet Meclisi (kısaca TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan, (asli kurucu iktidar) ve yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

Hali hazırda tali kurucu iktidar olan TBMM, diğer anayasal devlet organlarından üstün değildir. Yasama yetkisi yasa veya kanun yapma yetkisidir. Yasalar anayasaya aykırı olamaz. TBMM'nin anayasada da değişiklik yapma yetkisi bulunsa da bu yetki de Anayasa'nın Başlangıç bölümünde yer alan anlayışla ve anayasal bütünlüğe uygun olarak hareket etme ve ancak bu çerçeve içerisinde Anayasa'da değişiklik yapabilme ile sınırlıdır ve bu çerçevede meşruiyet kazanır. Anayasa’nın 6. maddesinde yer alan “hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz.” ifadesiyle yasama organı olan TBMM'nin, kendisinin yasal dayanağı olan anayasanın bütününü veya temel ilkelerini reddederek yeni bir anayasa yapma yetkisi yoktur. Anayasaya bağlılık yemini eden milletvekili veya partilerin bu girişimlerde bulunması, yetki aşımı ve yetki gaspı girişimi yönünden suç olan bu durum milletvekilliklerinin meşrutiyetini sorgulanır hale getirir ve cebir kullanarak anayasayı değiştirmeye teşebbüsten yargılanma durumu ortaya çıkabilir.[6] Yasa ve anayasa değişikliklerinin halka ait egemenlik haklarını da koruyan bir toplumsal sözleşme olan anayasaya aykırı olup olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.

Millete ait egemenlik yetkilerinin kuvvetler ayrılığı prensibi ile verilmesinin, kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve iş birliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu anlamına geldiği Anayasanın başlangıç bölümünde belirtilmiştir.

Anayasanın 108'nci Maddesine göre, yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Milletvekili genel seçimleri, dört yılda bir, serbest, eşit, tek dereceli, genel oy esaslarına göre, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçilen milletvekili adayları, anayasaya bağlı kalacağına dair Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin ederek 4 yıllığına TBMM üyeliği (milletvekilliği) hakkı kazanırlar. TBMM üyeleri (milletvekilleri), yasama dokunulmazlığına sahiptir.

MİLLETVEKİLİ

Milletvekili, Parlamenter veya Mebus, bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.