24 Haziran seçimlerinde hangi parti kaç milletvekili çıkardı? 2018 il il sonuçlar!

27.Dönem Milletvekili Genel Seçimi gerçekleştirildi. Vatandaşlar demokratik hakkını kullanmak üzere dün sandık başına gitti. Oy verme sürecinden sonra sonuçlar seçim yasağının kalkması ile vatandaşlar ile paylaşılmaya başlandı. Hangi partinin kaç milletvekili çıkardığı sorusu herkes tarafından merak edilmektedir. Peki Hangi parti kaç milletvekili çıkardı? Kim önde? Detaylar haberimizde...

TBMM'de 600 milletvekili yer alacak. Dün yapılan 24 Haziran seçimleri ile birlikte parlamento içerisinde partilerin milletvekilleri sayısı belirlendi. 2018 Milletvekilleri Genel Seçimleri'nde sandıkların yüzde 99.9'u açıldı. Vatandaşlar partilerin milletvekili dağılımlarını merak ediyor. İşte açılan sandıklara göre milletvekillerinin partilere göre dağılımı...Merak edilen detaylar haberimizde...

24 Haziran seçimlerinde hangi parti kaç milletvekili çıkardı? 2018 il il sonuçlar!

2018 Milletvekilleri Genel Seçimleri'nde oyların yüzde 99.9'u açıldı.

CUMHUR İTTİFAKI 339 MİLLETVEKİLİ

Cumhur İttifakı oyların yüzde 53.48'ini aldı ve AK Parti yüzde 42.28 oyla 290 milletvekili çıkarıyor. İttifakın diğer partisi MHP ise yüzde 11,20 oyla 49 milletvekili çıkarıyor.

MİLLET İTTİFAKI 193 MİLLETVEKİLİ

Açılan sandıklara göre Millet İttifakı oyların yüzde 34.29'unu aldı ve CHP yüzde 22.79 ile 146 milletvekili, İYİ Parti yüzde 10.14 oy oranıyla 47 milletvekili çıkarıyor. İttifakın diğer partisi Saadet Partisi yüzde 1.36 oy aldı.

HDP BARAJI AŞTI MI?

HDP açılan sandıklara göre yüzde 11.52 oy alarak, 68 milletvekili çıkarıyor.

MİLLETVEKİ DAĞILIMI (SANDIKLARIN YÜZDE 98.58'İ AÇILDI)

CUMHUR İTTİFAKI: 339
AK PARTİ: 290
MHP: 49

MİLLET İTTİFAKI: 193
CHP: 146
İYİ: 47
SP: 0

HDP: 68

 

MİLLETVEKİLİ

Milletvekili, Parlamenter veya Mebus, bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

TBMM

Türkiye Büyük Millet Meclisi (kısaca TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan, (asli kurucu iktidar) ve yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

Hali hazırda tali kurucu iktidar olan TBMM, diğer anayasal devlet organlarından üstün değildir. Yasama yetkisi yasa veya kanun yapma yetkisidir. Yasalar anayasaya aykırı olamaz. TBMM'nin anayasada da değişiklik yapma yetkisi bulunsa da bu yetki de Anayasa'nın Başlangıç bölümünde yer alan anlayışla ve anayasal bütünlüğe uygun olarak hareket etme ve ancak bu çerçeve içerisinde Anayasa'da değişiklik yapabilme ile sınırlıdır ve bu çerçevede meşruiyet kazanır. Anayasa’nın 6. maddesinde yer alan “hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz.” ifadesiyle yasama organı olan TBMM'nin, kendisinin yasal dayanağı olan anayasanın bütününü veya temel ilkelerini reddederek yeni bir anayasa yapma yetkisi yoktur.[3][4][5] Anayasaya bağlılık yemini eden milletvekili veya partilerin bu girişimlerde bulunması, yetki aşımı ve yetki gaspı girişimi yönünden suç olan bu durum milletvekilliklerinin meşrutiyetini sorgulanır hale getirir ve cebir kullanarak anayasayı değiştirmeye teşebbüsten yargılanma durumu ortaya çıkabilir.[6] Yasa ve anayasa değişikliklerinin halka ait egemenlik haklarını da koruyan bir toplumsal sözleşme olan anayasaya aykırı olup olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.

Millete ait egemenlik yetkilerinin kuvvetler ayrılığı prensibi ile verilmesinin, kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve iş birliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu anlamına geldiği Anayasanın başlangıç bölümünde belirtilmiştir.

Anayasanın 108'nci Maddesine göre, yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Milletvekili genel seçimleri, dört yılda bir, serbest, eşit, tek dereceli, genel oy esaslarına göre, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçilen milletvekili adayları, anayasaya bağlı kalacağına dair Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin ederek 4 yıllığına TBMM üyeliği (milletvekilliği) hakkı kazanırlar. TBMM üyeleri (milletvekilleri), yasama dokunulmazlığına sahiptir.

YURTDIŞINDA KATILIM YÜZDE 48.787

Yurtdışında 60 ülke ve 123 temsilcilikte sandık kuruldu, 13 gün süren oy verme işlemi tamamlandı. Yurtdışında 1 milyon 486 bin 532 kişi oy kullandı ve katılım oranı yüzde 48.78 oldu. Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi de bugün 17.00’ye kadar sürecek.


Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin yapılacağı bugün herkesin uyması gereken seçim yasakları var... İşte o yasaklar:

Bu kapsamda, oy verme günü olan 24 Haziran Pazar günü saat 06.00'dan 24.00'e kadar her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit alkollü içki satılması ve verilmesi ile içilmesi yasak olacak.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse, 5237 sayılı kanunun ilgili maddesi uyarınca köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.

Oy verme günü oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak.

Eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Seçim yasaklarına ve yukarıdaki kurallara uyulmak şartıyla oy verme günü saat 18.00'den sonra düğün yapılabilecek.

Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçimler ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

Radyo ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatlerinde ancak YSK tarafından seçimlerle ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

24 Haziran seçimlerinde hangi parti kaç milletvekili çıkardı? 2018 il il sonuçlar! ile ilgili etiketler 2018 milletvekili 24 haziran hangi parti
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik'te feci kaza kamerada: TIR'ın sürüklediği genç kız hayatını kaybetti...

Pendik Yenişehir'de skuterla TIR'ın önünde seyreden genç kız, feci bir kazada hayatını kaybetti. Sürücü gözaltına alındı.