Evrim güzel olduğu kadar da karmaşık. Ancak bunun gibi kanıtlar, bizlere Dünya'daki hayatın değişiminin tarihine dair bir mirası gösteriyor.
250 milyon yıl önce kaybolan kaslar bebeklerde ortaya çıktı!
Gebeliğin ilk üç ayında yeni bir teknoloji kullanılarak fetüslerden yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edildi. Fetüsün ilk yedi haftasında gelişim sırasında oluşan 30 kasın dünyaya gelmeden eriyerek kaybolduğu olduğu tespit edildi. İşte yetişkinlerde 250 milyon yıl önce kaybolan kasların ilginç hikayesi...
Gebeliğin ilk üç ayında embriyo ve fetüslerden yüksek çözünürlüklü 3D görüntüler yaratan yeni bir teknoloji kullanılarak bu sürece tanıklık edildi. Fetüsün bir yaban mersini büyüklüğünde olduğu ilk yedi haftada, fetüsün elinde yaklaşık 30 kas olduğunu tespit edildi. Gebeliğin 13. haftasında bir limon büyüklüğünde olan fetüsün elindeki kasların 10'u eriyor ve kas sayısı 20'ye düşüyor. Bu kaslardan birkaçı, sürüngenlerden memelilere olan geçişte kayboldu.
"Yaptığımız gözlemlerde büyüleyici olan şey, insanın doğum öncesi gelişiminde daha önce tanımlanmayan birçok kası görmek oldu. Bu ataç kasların bazıları, 11.5 haftalık fetüslerde bile görüldü. Bu, gelişmeye yönelik ataçlar için çarpıcı bir şekilde geç bir durum."
Ekip, bu kasların görünümünün yanı sıra embriyonun büyümesi ve gelişimi sırasındaki bölünme, erime veya kayıplarıyla ilgili ayrıntılı bir zaman çizelgesi de yakaladı.
Gelişim sırasında oluşan ve daha sonra dünyaya gelmeden önce kaybolan bu erimiş kaslara, erken insani ataç uzuv kasları deniyor. Bu kaslar, bizlere evrimle ilgili ilginç bir görüş sunuyor. Biz insanlar, giderek daha karmaşık hale geldiğimizi düşünürken bazı anatomik özelliklerimiz düzene girip, daha da basit bir hal alıyor.
IFLScience ile konuşan Dr. Diogo sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu gerçekten de anatomik sadeleşmenin bir hikayesi..."
"Çoğunlukla kaslarımız ve kemiklerimiz kaybolur. Yetişkin bir fareyle veya yetişkin bir kertenkeleyle kıyaslandığımızda, yetişkin insanların vücudunda çok daha az kas ve kemik vardır. İlginçtir ki, bazı nadir durumlarda, ataç kasların bazıları yetişkinlerde de bulundu. Doğuştan gelen şekil bozukluklarının bir sonucu olan bu kasların, sağlıklı bir bireyde gözle görülür bir etkisi yok."