Küresel piyasalar haftaya karışık başladı: Dolar 14,85 TL, euro 16,27 TL'den işlem görüyor!

28 Mart Pazartesi dolar ve euro güne hareketli başladı. Geçtiğimiz hafta anlık değişim gösteren dolarda son durum yatırımcılar tarafından merakla araştırılırken, gözler bu hafta ABD ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinde. Dolar yeni güne 14,85 TL'den başladı. İşte dolar, euro ve küresel piyasalarda son durum...

Küresel piyasalarda, jeopolitik riskler ve para politikalarının seyrine ilişkin yönlendirmeler fiyatlamalarda belirleyici olmaya devam ederken, makro ekonomik veri gündeminin yoğun olduğu yeni hafta karışık seyirle başladı.

1 DOLAR KAÇ TL? 28 MART DOLAR SON DURUM

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde dolar yeşil renkli ve yukarı yönlü ibreyi gösterdi. Son kapanışını 14,8306 TL 'den yapan Dolar/TL kuru alış fiyatı 14,8496 liradan, satış fiyatı ise 14,8517 liradan işlem gördü.

1 EURO KAÇ TL? 28 MART PAZARTESİ 

Euro ise geçtiğiz haftanın son işlem gününde aşağı yönlü ibreyi gösterdi. Bir önceki kapanışını 16,2949 TL'den yapan euro şu anda 16,2619 TL alış ve 16,2780 TL satış fiyatına sahipti.

KÜRESEL PİYASALARDA KARIŞIK SEYİR

Küresel piyasalarda, jeopolitik riskler ve para politikalarının seyrine ilişkin yönlendirmeler fiyatlamalarda belirleyici olmaya devam ederken, makro ekonomik veri gündeminin yoğun olduğu yeni hafta karışık seyirle başladı.

Rusya-Ukrayna savaşı kapsamında müzakere umutlarını azaltan açıklamalar ve devreye alınan yaptırımlar, başta emtia fiyatları olmak üzere piyasalarda oynaklığı artırmaya devam ediyor. ABD, Rusya ve Batılı ülkelerin konuya dair açıklamalarındaki sert tonun sürmesi, savaşın bir müddet daha süreceği beklentilerini artırırken, bu durum küresel çapta gıda ve enerji fiyatlarının tetiklediği enflasyonist baskılara dair endişeleri gündemde tutuyor.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ BARIŞ UMUDUNU YEŞERTTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kalması ise barış umudunun sürmesini sağladı.

TAHVİL PİYASASINDA HAREKETLİLİK

Diğer taraftan ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin para politikalarında hızlı sıkılaşma sinyalleri vermesi, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) da yükselen enflasyon karşısında Fed'in bu şahin duruşunu takip edeceği beklentileri tahvil piyasasında hareketliliğin sürmesine neden oluyor.

BRENT PETROL SON DURUM

Bu gelişmelerle geçen hafta 120,1 doları test eden Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 9,6 artışla 116,5 dolardan kapanmasının ardından yeni haftanın açılışında 113,9 dolar seviyelerinde dengelendi.

NEW YORK BORSASI YÜKSELİŞTE

ABD'de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinde toparlanmanın güç kazandığına işaret etmesi ile New York borsasında teknoloji hisseleri öncülüğünde alıcılı bir seyir izlendi. Haftalık bazda Nasdaq endeksi yüzde 1,98, S&P 500 endeksi yüzde 1,79 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,31 değer kazandı. Dolar endeksi yüzde 0,6'lık artışla geçen haftayı 98,8'den kapatmasının ardından bugün 99,1 seviyelerinde bulunuyor. Yeni haftanın ABD'nin endeks vadeli kontratları tarafında ise düşüşle başladığı görülüyor.

AVRUPA, RUS GAZINA BAĞIMLILIĞI AZALTMAYA ÇALIŞIYOR

Avrupa tarafında, Rus gazına bağımlılığın azaltılmasına yönelik girişimler gündemin odağındaki yerini koruyor. Geçen hafta Rusya'nın doğal gaz satışında rubleye geçmeyi planladığı haberleri ile nisan vadeli doğal gaz fiyatları 130 avroya kadar yükselse de, ABD'nin tedarik konusunda yardımcı olacağını açıklamasının ardından düşüşe geçti ve 110 avro seviyelerinde dengelendi.

Pay piyasalarında ise enflasyonist endişeler ve bu paralelde para politikalarına yönelik beklentilerin daha "şahin" tarafta yoğunlaşması ile karışık bir seyir izlendi. Haftalık bazda Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,74 geriledi, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,21 yükseldi ve Fransa'da CAC 40 endeksi yatay seyretti. Avro/dolar paritesi geçen hafta yüzde 0,7 değer kaybetmesinin ardından bugün de 1,0948'le yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesini gördü. Avrupa endeks vadeli kontratları tarafında ise satıcılı bir seyir izleniyor.

BORSA İSTANBUL'DA SON DURUM

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da yükseliş eğilimini üst üste dördüncü haftaya taşıyan BIST 100 endeksi, cuma günü yüzde 0,03'lük sınırlı değer kaybına karşın bir önceki haftaya göre yüzde 1,46 artarak 2.175,51 puanla tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. 

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI BELİRLEYİCİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşının küresel çapta fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam ettiğini belirterek, emtia ve tahvil piyasalarındaki hareketliliğin ne yöne evrileceğinin risk algısının şekillenmesi açısından önem taşıdığını söyledi.

BU HAFTA GÖZLER ABD VE AVRUPA MERKEZ BANKALARINDA

Bu hafta ABD ve Avrupa merkez bankası yetkililerinin para politikalarına ilişkin yönlendirmeleri ve yoğun veri gündeminin takip edileceğini aktaran analistler, yurt içinde ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un olası Türkiye değerlendirmesinin beklendiğini bildirdi.

 

PİYASALARIN BUGÜN TAKİP EDECEĞİ VERİLER

14.00 İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Bailey'in konuşması

15.30 ABD, şubat ayı dış ticaret dengesi

15.30 ABD, şubat ayı toptan eşya stokları

17.30 ABD, mart ayı Dallas Fed İmalat Endeksi

Küresel piyasalar haftaya karışık başladı: Dolar 14,85 TL, euro 16,27 TL'den işlem görüyor! ile ilgili etiketler Dolar Euro ABD piyasa veri piyasa
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.