3 Temmuz 2011'de neler yaşanmıştı? İşte Fenerbahçe için önemi...

Türk futbolu 3 Temmuz 2011 sabahı büyük bir şok yaşadı. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 8 aylık çalışması sonrası hayata geçirildiği açıklanan ve 15 farklı şehirde eş zamanlı olarak yapılan operasyonla, Türk futbolunda çok önemli isimler 'şike yapmak, teşvik primi vermek için organize suç örgütü kurmak' suçlamasıyla gözaltına alındı. Peki 3 Temmuz'un Fenerbahçe için önemi neydi? Detaylar haberimizde...

Türk futbolunda deprem yaratan şike soruşturması, Aralık 2010'da başladı. Peki 3 Temmuz'un Fenerbahçe için önemi neydi? 3 Temmuz 2011'de aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu birçok isim gözaltına alındı. İddianamede 8 takımın adı geçti. İlk duruşması 14 Şubat'ta yapılan 93 sanıklı davada, 19. duruşma sonunda sadece Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Yusuf Turanlı ve İlhan Ekşioğlu tutuklu kaldı. İşte detaylar...

3 Temmuz 2011'de neler yaşanmıştı? İşte Fenerbahçe için önemi...
Soruşturma o dönemde Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından başlatılmıştır. Daha sonra dava Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'e devredilmiş ve bu savcı operasyonları başlatmıştır. 10 Ağustos 2015'te Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından eski savcı Zekeriya Öz, hakkında, "Örgüt kurmak", "Cebir şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmaya kısmen veya tamamen engellemek" gerekçesiyle tutuklama talebiyle yakalama kararı çıkarıldı. Zekeriya Öz'ün Gürcistan üzerinden Ermenistan'a kaçtığı belirtildi.

3 Temmuz 2011'de neler yaşanmıştı? İşte Fenerbahçe için önemi... - Resim : 2

İddianameyi yazdıktan sonra dava Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan'a teslim edilmiş ve Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sırasında bu savcı görev yapmıştır. Özel Yetkili Mahkemeler kapatıldığından dolayı, Yargıtay kararı sonrası İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yeniden yargılamada ise Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun görev yaptı...

3 Temmuz 2011'de neler yaşanmıştı? İşte Fenerbahçe için önemi... - Resim : 3

3 Temmuz 2011'de başlayan soruşturma kapsamında aralarında Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 93 şüpheliden 31'i yaklaşık bir yıl tutuklu kalmıştı. Dönemin Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 2 Temmuz 2012'de karara bağlandı. Aziz Yıldırım, şike yapmak ve örgüt kurmak suçundan 6 yıl, 3 ay ceza aldı. Diğer sanıklardan 48'i yine çeşitli cezalara çarptırıldı. Yargıtay 5. Dairesi verilen hükümlerin büyük kısmını onadı. Ancak 6526 sayılı yasada yapılan değişiklikle Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasının ardından Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık yeniden yargılanma başvurusunda bulundu. Yargıtay aynı gerekçe ile diğer sanıklar hakkında verilen hükmü de bozdu.


Dava bu kez 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davanın 5. duruşmasında Savcı Abdullah Mirza Coşkun, 7 sayfalık mütalaasını mahkemeye sundu. Mütalaada soruşturmanın başladığı tarihte 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un yürürlükte olmadığı hatırlatıldı. Bu tarihten öncesi için şike ve teşvik primi suçlarından bahsetmenin mümkün olamayacağı ifadelerine yer verildi. Ayrıca telefon dinleme delillerinin hukuka uygun olarak elde edilmediğine dikkat çekildi. Savcı Coşkun Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu tüm sanıkların örüt kurmak, örgüte üye olmak ve şike suçlarından beraatine karar verilmesini istedi. Olgun Peker ve Semih Kımıl hakkında "daha önce tehdit ve resmi belgede sahtecilik suçlarından" verilen cezaların ise onanmasını talep etti.

9 Ekim 2015 günü şike davası bitti.. Şike davasında, sanık Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın tüm suçlardan beraatine karar verildi. DVD ve dinleme tapeleri yok hükmünde sayıldı, imha kararı verildi. Şike ve örgüt suçlarından tüm sanıklar beraat etti. Mahkeme, 'şike' sanıklarının tazminat davası açabileceğine karar verdi...

FUTBOLDA DEPREM, KARA PAZAR, FUTBOL GÖZALTINDA, ŞİKE VE TEŞVİK... - 3 TEMMUZ 2011
2011 yılının Temmuz ayı sadece yılın değil, belki de Türk spor tarihinin en önemli olaylarından birine tanıklık etti... İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü koordinesiyle, Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'in 2010-2011 sezonuna yönelik soruşturma başlatıldı. Soruşturma çerçevesinde 11 ilde, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz, Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, teknik direktör Levent Eriş ile futbolcular Emenike, Sezer Öztürk, Mehmet Yıldız'ın da aralarında bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı.


Polis ekipleri, Fenerbahçe, Trabzonspor, Beşiktaş ve Sivasspor kulüpleri ile bazı kulüp yöneticilerinin kaldıkları yerlerinde aralarında bulunduğu 60 noktada arama yaptı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ün özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı sırasında başlattığı soruşturma, Öz'ün görevden ayrılmasının ardından özel yetkili Cumhuriyet Savcı Mehmet Berk tarafından sürdürüldü. Soruşturma kapsamında Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'deki birçok maçta şike ve teşvik faaliyetlerinin gerçekleştirildiği iddia edildi.

Fenerbahçe Spor Kulübü şike operasyonuyla ilgili yayın yasağı konmasını istedi. O sezon Karabükspor'dan Fenerbahçe'ye transfer olan Emenike'nin para sayarken görüntüleri olduğu öne sürüldü.

5 TEMMUZ 2011
Savcılık tarafından sorgulanan 22 kişiden, aralarında Olgun Peker, eski Diyarbakır Spor Kulüp Başkanı Abdurrahman Yakut ve Giresun Spor Kulüp Başkanı Ömer Ülkü'nün de olduğu 18 kişi, ''suç örgütü üyesi olmak'' suçundan tutuklanma istemiyle İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Mahkemesine sevk edildi.

Fenerbahçe Yönetimi ise, Türkiye Futbol Federasyonu ile biraraya geldi. Fenerbahçe'nin yayın yasağı talebi reddedildi. UEFA, Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi'ne katılabileceğini açıkladı.

EMNİYET: 19 MAÇTA ŞİKE VE TEŞVİK VAR - 6 TEMMUZ 2011
Soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 18 kişiden 7'si tutuklandı. Ayrıca gözaltında bulunan Fenerbahçeli yöneticiler Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın da aralarında bulunduğu 25 kişi daha adliyeye sevk edildi.

Emniyetten yapılan açıklamada Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'de 19 maçta teşvik ve şike faaliyetinin gerçekleştirildiği kaydedildi. Ancak maçların tümü açıklanmadı. Bu maçlar arasında (Bucaspor-F.Bahçe: 3-5, Sivasspor-F.Bahçe: 3-4, Eskişehir-F.Bahçe: 1-3, Gençlerbirliği-F.Bahçe: 2-4, Eskişehir-Trabzon: 0-0) olduğu belirtildi.

15 İSİM TUTUKLANDI - 7 TEMMUZ 2011
Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan, Bülent Uygun, Mecnun Odyakmaz, Ümit Karan, Korcan Çelikay, Ahmet Çelebi, Yusuf Turallı, Abdullah Başak, Bülent İbrahim İşcen, Tamer Yelkovan, Mehmet Yenice, Sami Dinç ve Ali Kıratlı'nın bulunduğu 15 kişi tutuklanarak Metris Cezaevine gönderildi. Ayrıca soruşturmayı yürüten savcının talebi doğrultusunda Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

AZİZ YILDIRIM METRİS'TE - 8 TEMMUZ 2011
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, Yıldırım'ın yaklaşık 9 saat ifadesini aldı. Savcı Berk, daha sonra Yıldırım'ı tutuklanması istemiyle nöbetçi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine sevk etti. 10 Temmuz'da Aziz Yıldırım da Metris Cezaevine konuldu.

ŞİKEDE İKİNCİ DALGA - 12 TEMMUZ 2011
Şikede ikinci dalga yaşandı... Soruşturma kapsamında futbolcular İbrahim Akın ile İskender Alın, Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı ile Beşiktaş Teknik Direktör Tayfur Havutçu gözaltına alındı. Ayrıca göz altına alınan Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, TFF eski Başkanı Mahmut Özgener, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine sevk edildi. Özgener sorgusunun ardından serbest kalırken, Sadri Şener, savcılık sorgusunun ardından, 200 bin TL kefalet karşılığı serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Şener'i, yurt dışına çıkış yasağı koyarak serbest bıraktı.

ADALI VE TAVUTÇU TUTUKLANDI, KUPA İADE EDİLİYOR!.. - 15 TEMMUZ 2011
14 Temmuz'da Serdal Adalı ile Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 5 kişi çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı. Beşiktaş Kulübü, aklanana kadar kupanın iade edilmesi kararını aldı. Serdal Adalı, kulüpteki görevlerinden istifa etti. Gözaltında rahatsızlanan Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar, taburcu edildi.

TFF İLE UEFA GÖRÜŞTÜ - 18 TEMMUZ 2011
TFF Başkanvekili Lütfi Arıboğan, federasyonun Hukuk Müşaviri Prof. Dr İrfan Helvacı ve İcra Kurulu üyesi Avukat Kemal Olgaç'tan oluşan TFF heyeti, UEFA merkezinde Türkiye'de devam eden şike soruşturmasına ilişkin görüşmelerde bulundu. Arıboğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, UEFA'nın soruşturma sürecinde TFF'yi ve verdiği kararları desteklediğini söyledi. Bu görüşme Fenerbahçe cephesinden tepki topladı. Arıboğan ve Helvacı, daha sonra Galatasaray yönetiminde yer aldı. "Fenerbahçe'nin kararı içki masalarında verildi" söylemleyi ayyuka çıktı.

SÜPER KUPA OYNANMADI - 19 TEMMUZ 2011
TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında 31 Temmuz Pazar günü oynanması gereken Süper Kupa maçının ertelendiğini ve kozmik oda kurulduğu açıklandı. Ve o Süper Kupa maçı hiç oyananmadı... Kara sezon olarak kapandı! Hatta ligin bile sayılmaması gündeme geldi... TFF ligi Fenerbahçe şampiyon olarak tescil etti. Aydınlar, "O kupa anayasa garantisiyle Fenerbahçe'nin müzesinde" açıklaması yaptı.

O günlerde İbrahim Akın'ın avukatı Hakkı Kurtuluş, "şikeyi itiraf ettikleri" haberini yalanladı... İbrahim Akın, 2015'te Fanatik Gazatesi'nde verdiği röportajda savcı Mehmet Berk'in kendisini sorguda tehdit ettiğini söyledi. Akın "Beni çocuklarımla tehdit etti, bir daha eve dönemeyeceğimi, onları göremeyeceğimi söyledi. 5 saat sorguladı beni, 5 saat boyunca tehdit etti. O beni çocuklarımla tehdit etti, beddua etmiyorum ama, Allah da onu çocuklarıyla sınasın" ifadelerini kullandı.

SARACOĞLU'NDA OLAY VAR - 21 TEMMUZ 2011
Fenerbahçe ile Shakhtar Donetsk arasında yapılan hazırlık karşılaşması taraftarların sahaya girmesi nedeniyle yarıda kaldı. 58. dakikada, üzerlerinde Aziz Yıldırım'ın fotoğrafları bulunan tişörtle 2 taraftar sahaya girdi.

25 TEMMUZ 2011
TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Süper Lig'de sezonun 9 Eylül'de, Bank Asya 1. Lig'de ise sezonun 10 Eylül'de başlayacağını açıkladı. Öte yandan Aydınlar, davanın Özel Yetkili savcısı Mehmet Berk ile görüştü.

28 Temmuz'da Fenerbahçe'nin Karabükspor'dan kadrosuna kattığı Emenike, Spartak Moskova'ya transfer oldu... Emenike'nin o dönem ligin ikinci yarısındaki Karabükspor-Fenerbahçe maçında sakat olmamasına rağmen bilerek oynamadığı öne sürüldü. Ancak Emenike daha sonra doktor raporu olduğu belirtti. Moskova'ya transfer olan Emenike, Devler Ligi'nde Fenerbahçe'ye karşı forma giydi. Daha sonra 1 milyon Euro fazla ödeyerek, Fenerbahçe Nijeryalı golcüyü kadrosuna kattı. Beklentilerin altında kalan Emenike, kiralık olarak gönderildi. 29 Temmuz 2011'de Trabzonspor yöneticisi Nevzat Şakar serbest bırakıldı..

ADNAN POLAT İFADE VERDİ - 5 AĞUSTOS 2011
HSYK, şike soruşturması dosyasını incelemek üzere 2 müfettiş görevlendirdi. Galatasaray eski başkanı Adnan Polat emniyette ifade verdi. Futbolda şike soruşturması kapsamında yapılan incelemeler sonrasında kasasında 1 milyon dolarlık açık çıktığı iddia edilen Galatasaray Spor Kulübü, paranın Song’un transferi için kullanıldığını ifade etti... Daha sonra takipsizlik kararı verildi.

9 AĞUSTOS 2011
Fenerbahçe yöneticisi Murat Özaydınlı ifade verdi... Aziz Yıldırım’ın tapelerde yer alan "Bilyoner’i kapatın" sözleri, şikenin bahis kısmı olarak belirtilmişti. Bilyoner'in bahis şirketi değil, "Billionare" adlı gece kulübü olduğu ortaya çıktı. Yıldırım'ın da şampiyonluk kutlamaları için bu mekanın kapatılmasını istediği belirtilmişti.

22 AĞUSTOS 2011
UEFA'nın disiplin başmüfettişi Pierre Cornu, İstanbul’a geldi... Lutfi Arıboğan ve Mehmet Helvacı eşliğinde geldiği savcılıkta, Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen'den soruşturma hakkında bilgi aldı. Aynı zamanda Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören de ifade verdi.

23 AĞUSTOS 2011
TFF Yönetim Kurulu, soruşturma süreciyle ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere Süper Lig'deki kulüplerin başkanlarıyla bir araya geldi. Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Süper Lig'de 2011-2012 futbol sezonunda play-off sisteminin uygulanacağını açıkladı... Normal sezonu 9 puanla lider olarak kapatan Galatasaray, play-off'ta yarım puanla Fenerbahçe'nin önünde yer alarak 18. şampiyonluğunu ilan etti. Sarı-kırmızılılar şampiyonluk kupasını Kadıköy'de kaldırdı. Maçtan sonra büyük olaylar çıktı.

FENERBAHÇE'YE AVRUPADAN MEN - 24 AĞUSTOS 2011
TFF, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne katılmaktan men edildiğini açıkladı. O saatlerde HABERTÜRK TV'de 'Tek'e Tek' programına konuk olan Mehmet Ali Aydınlar, "Kararı ben de şimdi öğrendim" dedi. Programa telefonla bağlanan Nihat Özdemir ise Aydınlar'a "Bizi küme düşürün" diye isyan etti. Aydınlar daha sonra "Bu kararı UEFA’nın talebi doğrultusunda aldık" diye konuşmuştu. Fenerbahçe'nin yerine ise Devler Ligi'ne Trabzonspor gitti.

1 gün sonra Fenerbahçe'nin Tahkim Kurulu'na yaptığı itiraz reddedildi. Aziz Yıldırım, Kulüpler Birliği Başkanlığı'ndan istifa etti. Sadri Şener'in yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı. Ali Koç, "Federasyondan bizi düşürmesini talep ediyoruz" dedi. Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir istifa etti....


3 EYLÜL 2011
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'nden ihraç edilmesiyle ilgili olarak Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nde (CAS) UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu aleyhine dava açtı. CAS, Fenerbahçe'nin, TFF tarafından alınan karar uyarınca Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesini takiben geçici tedbir konusunda yaptığı acil talebi reddetti.

9 EYLÜL 2011
TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, futboldaki şike ve teşvik iddialarına yönelik soruşturmayla ilgili kararlarını 2011-2012 sezonu sonunda alacaklarını ve sezonun mevcut takımlarla sonuna kadar oynanacağını açıkladı.

13 EYLÜL 2011
İstanbul Nöbetçi 17. Ağır Ceza Mahkemesince, soruşturma dosyasında yapılan tutukluluk incelemesi sonucu, Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 31 kişinin, tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

KULÜPLER BİRLİĞİ BAŞKANI DEMİRÖREN - 20 EYLÜL 2011
Olağanüstü toplanan Kulüpler Birliği, Aziz Yıldırım'ın istifası nedeniyle boşalan başkanlık koltuğuna Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören'i getirdi..

ETİK KURULU RAPORU - 15 EKİM 2011
15 Ekim 2011'de savcı Mehmet Berk, TFF Etik Kurulu'nun hazırladığı 117 sayfalık inceleme raporunu istedi. 21 Ekim'de TFF Etik Raporu basına sızdırıldı. Alınan son karar ise şöyle oldu; İddianame hazırlanıp gizlilik kararı kalktıktan sonra, Etik Kurulu iddianame ışığında ek bir rapor hazırlayacak. TFF de bu rapora göre karar verecek. Etik Kurulu raporu ise "Şike ve teşvik yok, teşebbüs var" oldu.

19 KASIM 2011
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şike soruşturması kapsamında TFF'nin İstinye'deki binasında arama yaptı. Aramanın ardından TFF Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, şüpheli sıfatıyla gözaltına alındı.

25 Kasım'da CAS, UEFA’dan savunma istedi. Cornu, “TFF’den bilgi aldık, uyguladık” dedi. TFF, Cornu’yu yalanladı, düzeltme istedi. 29 Kasım'da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bazı şüphelilerin tahliye istemlerini reddetti.

YILDIRIM'IN 'ÖRGÜT LİDERLİĞİ VE ŞİKE' SUÇLARINDAN YARGILANMASI İSTENDİ - 2 ARALIK 2011
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmaya ilişkin iddianame tamamlandı. Savcı Mehmet Berk, Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 31'i tutuklu 93 şüpheliye ilişkin iddianameyi tamamladı. 400 sayfayı geçen iddianamede, Olgun Peker'in ''bir numaralı şüpheli'' olduğu belirtildi. İddianamede, tutuklu şüpheliler Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in, ''örgüt liderliği ve şike'' suçlarından yargılanmaları talep edildi. Yıldırım ve Peker'in, iki ayrı örgüt kurarak şike suçunu işledikleri öne sürüldü. İddianamede ayrıca, Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ'ın da şike suçu kapsamında yargılanması istendi.

GÜL'DEN VETO
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şike cezalarında indirim öngören Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u TBMM'ye iade etti.

BİRÇOK İSİM İÇİN 'TAKİPSİZLİK KARARI' VERİLDİ - 3 ARALIK 2011
Futbolda şike iddialarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 31'i tutuklu 93 şüpheli hakkında özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan iddianame, özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Ayrıca soruşturma kapsamında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, futbolcu Emre Belözoğlu, teknik direktör Yılmaz Vural ve futbol yorumcusu Sinan Engin'in de aralarında bulunduğu 83 kişi hakkında ise ''takipsizlik kararı'' verildi.

6 ARALIK 2011
TFF, PFDK'nın Gökçek Vederson, Hasan Çetinkaya, Levent Eriş, Mehmet Yıldız, Murat Öztürk, Murat Şahin, Samet Güzel, Sercan Yıldırım, Serkan Acar, Sezer Öztürk, Yavuz Ağırgöl, Zafer Tüzün, Alaeddin Yıldırım, Faruk Taşseten ve Hikmet Karaman hakkında konulan tedbir kararlarını kaldırdığını açıkladı. TFF, bu kişiler hakkında savcılık makamınca konulan seyirden yasaklanma kararının geçerliliğini koruduğunu, savcılık makamınca konulan seyirden yasaklanma kararının futbolcu ve teknik adamlar hakkında nasıl uygulanması gerektiği hususunda Federasyonun, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu kaydetti.

8 ARALIK 2011
TBMM Adalet Komisyonu, Cumhurbaşkanınca bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilen şike cezalarında indirim öngören Kanunu aynen kabul etti. AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan komisyon, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu görüştü. Kanun, müzakerelerin ardından komisyonda aynen kabul edildi.

YILDIRIM'IN 147 YIL HAPSİ İSTENDİ - 9 ARALIK 2011
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 31'i tutuklu 93 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti. 401 sayfalık iddianamede, Şüpheli Aziz Yıldırım'ın, Fenerbahçe Futbol Takımının oynayacağı müsabakalarda görev alacak hakemlerin aleyhte karar vermemesi için girişimlerde bulunduğu, bazı müsabakalar için hakem ayarlaması yapmaya çalıştığı, şüpheli Olgun Peker'in, futbol camiası içerisinde son derece etkin konumda bulunduğu ve futbolcu transferlerinde söz sahibi olduğu, bunun yanında birçok cebir ve tehdit içerikli suç faaliyetleri içerisinde yer aldığı, özellikle Giresunspor yönetimini ele geçirmeye çalıştığı ve kulüp seçiminde desteklediği Ömer Ülkü'nün kulüp başkanı olmasını sağladığının anlaşıldığı gibi ayrıntılar yer aldı.

İddianamede ayrıca, Olgun Peker'in 150 yıla, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da 147 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülürken, diğer sanıkların da 1 ila 126 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum edilmeleri talep edildi.

10 ARALIK 2011
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilen, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u TBMM Genel Kuruluda aynen kabul edildi. Yapılan açık oylama sonucu Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 6 ret ve 1 çekimser oya karşın, 284 oyla Genel Kuruldan geçti.

8 KİŞİ TAHLİYE OLDU - 12 ARALIK 2011
Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 8 kişinin tahliyesine ilişkin kararının ardından, tahliye kararı verilen isimler Metris Cezaevi'nden ayrıldılar. Mahkemenin tahliyelerine hükmettiği; Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Abdurrahman Yakut, Ahmet Ateş, Ümit Karan, İbrahim Akın, İskender Alın ve Korcan Çelikay, cezaevinden çıktı.

20 Aralık'ta Etik Kurulu'nun kozmik odada 26 klasör belge inceleyerek hazırladığı şike raporu sızdırıldı: "Şike ve teşvik yok, teşebbüs var"

28 Aralık'ta TFF Yönetimi, 26 Ocak 2012’de Olağanüstü Genel Kurul kararı aldı.


BAYRAKTAR: ÇOK İNCE ÇALIŞMA YAPIYORUZ - 9 OCAK 2012
Trabzon’da bir açılışa katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzonspor’un hakkı olan şampiyonluk kupasını almak için çok ince ayarlı bir çalışma yaptıklarını söyledi.

TUTUKLULUK HALLERİNE DEVAM - 10 OCAK 2012
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 23 sanığın tutukluluk durumlarını inceleyerek, bu hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme, tutukluluk inceleme kararında, Aziz Yıldırım, Mecnun Otyakmaz, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Tamer Yelkovan, Cemil Turan ve Bülent Uygun'un da aralarında bulunduğu davanın tutuklu 23 sanığının bu durumlarının CMK'nın 108. maddesi uyarınca incelenmesi gerektiğini bildirdi.

12 Ocak 2012'de UEFA, Cornu’nun raporunun CAS dosyasından çıkartılmasını talep etti...

"58. MADDE DEĞİŞTİRİLEMEZ" - 26 OCAK 2012
TFF Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Ankara'da 300 delegeden 240'ının hazır bulunduğu toplantıda, haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların değiştirilmemesine karar verildi. Fenerbahçe Kulübü "58. madde değiştirilemez" açıklaması yaptı... Daha sonra Yıldırım Demirören, TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ı güven tazelemeye davet etti. Burada söylediği "Fenerbahçemiz" lafı uzun süre gündemden düşmedi... Sonraki süreçte 58. madde daha sonra Etik Kurulu'nun raporu üzerine değiştirildi.

31 OCAK 2012
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile 1. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ ve 2. Başkan Vekili Lütfi Arıboğan görevlerinden istifa etti. 27 Şubat'ta yapılmasına karar verilen Seçimli TFF Genel Kurulu'na kadar icra kurulu üyesi Hüsnü Güreli vekaleten başkanlığa getirildi.

İLK DURUŞMA YAPILDI - 14 ŞUBAT 2012
Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşmasına başladı. Çok sayıda Fenerbahçe taraftarı Silivri’deydi. Aziz Yıldırım'ın "Ne şikesi? Memleket elden gidiyor" sözleri salona damga vurdu...

17 Şubat'ta iddianamenin okunması tamamlandı. 21 Şubat'ta Aziz Yıldırım’ın savunması başladı. 24 Şubat'ta Şekip Mosturoğlu ve Cemil Turan tahliye edildi.

TFF'NİN YENİ BAŞKANI DEMİRÖREN OLDU! YENİ SÜREÇ BAŞLADI... - 27 ŞUBAT 2012
Türkiye Futbol Federasyonu Seçimli Olağanüstü Genel Kurulu'nda, tek aday olarak seçime giren Yıldırım Demirören başkanlığa seçildi.

6 KİŞİ TAHLİYE OLDU - 30 MART 2012
Şike davasının tutuklu sanıklarından Abdullah Eker, Abdullah Karakuz, Selim Kımıl, Talat Emre Koçak, Abdullah Başak ve Hakan Karaahmet'in tahliyelerine karar verildi.

FENERBAHÇE 'CAS' DAVASINI GERİ ÇEKTİ - 26 NİSAN 2012
Fenerbahçe 'namus davamız' dediği, UEFA ve TFF'ye CAS'ta açtığı davadan feragat ettiğini duyurdu. Aziz Yıldırım, sonradan yaptığı açıklamada "Fenerbahçe yönetimi hem Türkiye menfaatini düşünerek CAS davasını çekmiştir. Siz de araştırın her şeyi biz anlatmayalım" ifadelerini kullandı...

58. MADDE DEĞİŞTİ, CEZA ÇIKSA BİLE 5 YIL ERTELEME - 30 NİSAN 2012
TFF, Etik Kurulu'nun "Şike ve teşvik yok, teşebbüs var" raporu üzerine yeniden 58. maddeye el attı... Eylem teşebbüste kalırsa kulüplere küme düşme ve puan silme yok, ağır para cezası ve kişilere ceza var. -12 puandan başlayan cezalar sadece ve sadece ‘ağır teşebbüs’ halinde verilebilir. Türkiye Futbol Federasyonu, 58'le birlikte 2 değişikliğe daha gitti. Ceza çıksa bile 5 yıl erteleme olacaktı... Yeni maddeye göre puan silme ve para cezaları geldi.

PFDK ŞİKE CEZALARINI 03.00'TE AÇIKLADI - 7 MAYIS 2012
PFDK, şike ve teşvik soruşturması kapsamında Fenerbahçe Asbaşkanları İlhan Ekşioğlu'na 3, Şekip Mosturoğlu'na ise 1 yıl, İbrahim Akın'a 3 yıl, Serdar Kulbilge, Ümit Karan ve Ahmet Çelebi'ye 2'şer yıl, Cemil Turan, Cengiz Demirel, Mehmet Şen ve Yavuz Ağırgöl'e de 1'er yıl hak mahrumiyeti cezası verdi.

KULÜPLERE VE AZİZ YILDIRIM'A CEZA VERİLMEDİ
PFDK, şike soruşturmasında adı geçen hiçbir kulübe ceza vermezken, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, Trabzonspor Kulübü yöneticisi Nevzat Şakar, eski Beşiktaş Kulübü yöneticisi Serdal Adalı ve Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'ya da ceza uygulamadı.

Öte yandan PFDK'nın kararları gece (03.00) açıklaması çok konuşuldu...

YILDIRIM'DAN TEHDİT GİBİ AÇIKLAMA
Aziz Yıldırım, PFDK'nın şike ve teşvik iddialarına yönelik soruşturma kapsamında aldığı kararlarla ilgili olarak, ''Fenerbahçe yönetimi, bu adil olmayan düzende ve aynı uygulamaların devamı halinde, Fenerbahçe Futbol Takımı'nı 'yarışmaktan alıkoymak' kararı da dahil olmak üzere, bir takım yaptırım ve kararları kongre sonrası genel kuruluna götürmekten kaçınmayacak olgunluk ve kararlılıktadır'' dedi.

AZİZ YILDIRIM REKOR OYLA BAŞKAN
Fenerbahçe Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda, seçime tek aday olarak giren Aziz Yıldırım, 5 bin 269 oy alarak yeniden kulübün başkanı seçildi. Ali Koç, Nihat Özdemir, Murat Özaydınlı, Cihan Kamer, Vedat Olcay ve Serhat Çeçen, Yıldırım'ın yeni yönetim kurulunda yer almadı.

SAVCI ESAS KARARINI AÇIKLADI - 1 HAZİRAN 2012
Davada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurmak'', ''şike'' ve ''teşvik primi vermek'' suçlarından cezalandırılmasını istedi. Davanın tutuklu sanıkları Ahmet Çelebi, Ali Kıratlı, Sami Dinç, Haldun Şenman ve Bülent İbrahim İşcen tahliye edildi.

TAHKİM ŞİKE KARARINI VERDİ - 4 HAZİRAN 2012
Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK) şike ve teşvik davasıyla ilgili kişilere verdiği cezaların büyük bir bölümünü onarken, İbrahim Akın, Serdar Kulbilge ve Ümit Karan'a verilen cezalarda değişiklikler yaptı. Tahkim Kurulu, futbolcu İbrahim Akın'a verilen 3 yıl müsabakalardan men cezasını 2 yıla indirirken, Serdar Kulbilge'nin 2 yıl müsabakalardan men cezasını kaldırıp, 3 maç men cezası verdi. Ümit Karan'ın 2 yıl hak mahrumiyeti cezası ise 2 yıl müsabakalardan men cezası olarak düzeltildi.

FENERBAHÇE'YE AVRUPA YOLU - 22 HAZİRAN 2012
Fenerbahçe, UEFA'nın, katılım uygunluk konusunda son kararın UEFA Disiplin Kurulu'nda olduğu kaydıyla, şu an itibarıyla Fenerbahçe'nin Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne katılabilmesine karar verdiğini bildirdi. Öte yandan 29 haziran 2012'te Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz Yıldırım'ın da aralarında olduğu 4 tutuklu sanığın tahliye talebini yine reddetti.

6 YIL 3 AY HAPİS CEZASI ALAN AZİZ YILDIRIM TAHLİYE EDİLDİ - 2 TEMMUZ 2012
Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın ''spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği''nin belirlendiğini bildirdi.

Kararla tahliyesi kararlaştırılan Aziz Yıldırım'a, toplamda 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme eski Fenerbahçe Alt Yapı Koordinatörü Cemil Turan ve teknik direktör Bülent Uygun'u 11 ay 7 gün, futbolcu Gökçek Vederson'u 5 ay hapis cezasına çarptırdı.

Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Şekip Mosturoğlu'nun 1 yıl 10 ay 14 gün, yine yönetim kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu'nun 3 yıl 1 ay 15 gün ve Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar veren mahkeme, eski Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı ve eski Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'yu da 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

O MAÇLAR...
Aziz Yıldırım'ın Süper Lig'de 1 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe–İBB, 8 Mayıs 2011'de oynanan Karabük–Fenerbahçe, 15 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü, 22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor–Fenerbahçe müsabakalarının sonucunu etkilemek için şike yapmak, 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzonspor-Bursaspor, 22 Nisan 2011'de oynanan Eskişehir-Trabzonspor ve 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzonspor–İBB müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik primi vermek suçlarını işlemek suçundan 2 yıl hapisle cezalandırıldı. Yıldırım'ın cezası yönetici olmasından dolayı yarı oranında artırılarak 3 yıla çıkarıldı. Suçun birden fazla işlenmesi nedeniyle ceza yeniden arttırılarak 4 yıl 6 ay hapse çıkarıldı. Ancak ceza "sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri" gözetilerek 3 yıl 9 ay hapse indirildi.

Mahkeme ayrıca Aziz Yıldırım'a 1 milyon 312 bin 500 lira para cezası vermişti.

6 MAÇTAN BERAAT
Yıldırım, 21 Şubat 2011'deki Manisaspor-Trabzonspor, 26 Şubat 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Kasımpaşa, 6 Mart 2011'de oynanan Bursa–İBB, 7 Mart 2011'de oynanan Gençlerbirliği–Fenerbahçe, 20 Mart 2011'de oynanan Gençlerbirliği–Trabzonspor, 9 Nisan 2011'deki Eskişehir-Fenerbahçe müsabakalarında şike ve teşvik suçlarından beraatine karar verildi.

EMENİKE ÇAĞLAYAN'DA - 28 AĞUSTOS 2012
Savunması alınamadığı için dosyası ayrılan Spartak Moskova'nın Nijeryalı oyuncusu Emanuel Emenike, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek ifade verdi.

TRABZONSPOR'UN KUPA TALEBİ REDDEDİLDİ - 4 EKİM 2012
2010-11 Süper Lig şampiyonluk unvanının ve kupasının Fenerbahçe'den alınarak, kendi lehlerine tescilini isteyen ve TFF'den "Yargılamanın yeniden yapılması" başvurusunda bulunup ret cevabı alan Trabzonspor’a, TFF Tahkim Kurulu da olumsuz yanıt verdi. 2010-11 sezonunda oynanan 12 maçın tescilinin iptalini isteyip bir kez daha TFF’den ret yanıtı alan Trabzonspor, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma ve mülkiyet haklarıyla ilgili maddelerinin ihlal edildiği" şikayetiyle başvuruda bulundu. 15 Kasım'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Trabzonspor’un başvurusunu "kabul edilebilirlik şartlarını yerine getirmediği" gerekçesiyle reddetti.

15 KASIM 2012
Aldıkları ceza hükümlerinin açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri Şekip Mosturoğlu ile İlhan Ekşioğlu'nun da olduğu 19 sanığın, avukatlarınca yapılan beraat itirazının reddedilmesi nedeniyle, sanıklar hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı temyiz konusu edilmeyeceği için kesinleşmiş oldu.

TEMYİZ SÜRECİ BAŞLADI - 19 KASIM 2012
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Futbolda şike davası dosyasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Mahkeme, 92 sanığın yargılandığı, 2 Temmuz 2012'de kararın çıktığı dava dosyasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Böylece davanın temyiz süreci başlamış oldu.

EMENİKE'NİN HAPSİ İSTENDİ - 27 KASIM 2012
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, Emanuel Emenike'nin 'şike' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ UEFA DİSİPLİN KURULU'NA SEVK EDİLDİ - 10 HAZİRAN 2013
UEFA, Beşiktaş ve Fenerbahçe'yi şike iddialarıyla ilgili olarak disiplin kuruluna sevk etti. Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinden toplamda 7 kişi hak mahrumiyeti cezası alma talebiyle sevk edilmesine karşın kurul, bu kişiler hakkında karar vermedi ve disiplin müfettişinden ek rapor istedi.

FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ AVRUPA'DAN MEN EDİLDİ - 25 HAZİRAN 2013
UEFA Disiplin Kurulu, Beşiktaş'a Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası verdi, Fenerbahçe'yi de Avrupa kupalarından 2+1 yıl men etti. Karara göre, Beşiktaş 2013-2014 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'ne katılmayacak. Fenerbahçe ise 2013-2014 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi dahil, gelecek 3 yıl içinde UEFA organizasyonlarına katılamayacak. Üçüncü sezonki men cezası, kulübün gelecek 5 yıl içindeki deneme süresine göre ertelenebilecek.

16 Temmuz'da UEFA Tahkim Kurulu, şike olayları nedeniyle Beşiktaş Kulübü'ne verilen 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasını onadı. Fenerbahçe Kulübü'nün 2 artı 1 yıllık cezası ise 2 yıla indirildi.

CAS 'MEN' KARARINI DURDURDU
18 Temmuz 2013'te CAS, UEFA Tahkim Kurulu'nun, Fenerbahçe'nin 2 yıl süreyle UEFA müsabakalarından men ve Beşiktaş'ın da 1 yıl Avrupa kupalarına katılmaması yönündeki kararlarının yürütmesini durdurdu.

CAS NOTKAYI KOYDU: MEN! - 28 AĞUSTOS 2013
CAS, UEFA'nın Beşiktaş ve Fenerbahçe'ye verdiği men cezasını onadı. UEFA'nın çektiği kuranın ardından, Fenerbahçe'nin yerine Kıbrıs Rum Kesimi ekibi Apoel'in gideceği belirtildi. Beşiktaş'ın yerine ise UEFA, siyah - beyazlı ekibin elediği Norveç ekibi Tromsö'nün katılacağını duyurdu. Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda Arsenal'e elenmişti.

YARGITAY CEZALARI ONADI! AZİZ YILDIRIM FRANSA'DA... - 17 OCAK 2014
Yargıtay 5. Ceza Dairesi, "futbolda şike davası"nda Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım'a verilen hapis cezalarını onadı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından hükümleri bozulan sanıkların, yeniden yargılamada özel yetkili mahkemelerde değil, ağır ceza mahkemelerinde yargılanacakları açıklandı. Aziz Yıldırım, Yargıtay kararını eşi ve kızıyla birlikte tatil yaptığı Fransa’da öğrendi. 22 Ocak'ta Türkiye'ye geri döndü.

27 MAYIS 2014
Fenerbahçe Spor Kulübü, İsviçre Federal Mahkemesi’ne "CAS'ın verdiği kararın iptali ve yürütmenin durdurulması" talebiyle dava açtı.

ES-ES VE SİVAS'A MEN - 6 HAZİRAN 2014
UEFA Temyiz Kurulu, Eskişehirspor ve Sivasspor'u katılım hakkı elde ettiği 1 sezon UEFA turnuvalarından men etti. 7 Temmuz'da CAS, Eskişehirspor ve Sivasspor’un davalarını karara bağladı. CAS, her iki kulübün de itirazlarını reddetti ve UEFA Temyiz Kurulu'nun verdiği cezaları onadı.

YENİDEN YARGILAMA - 23 HAZİRAN 2014
6 yıl 3 aylık hapis cezasının onanmasının ardından Aziz Yıldırım 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklik ve "kumpas" iddialarını gerekçe gösterip yeniden yargılanma ve infazının ertelenmesini talep etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dava kapsamında hakkında verilen hüküm Yargıtay tarafından onanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın yargılanmasının yenilenmesine ve infaz işlemlerinin durdurulmasına karar verdi. Karara Trabzonspor ve Bucaspor'un yaptığı itiraz reddedilince karar kesinleşmiş oldu ve mahkeme yeniden yargılama tarihi olarak 13 Ocak 2015 verdi.

Yargıtay'ın bozma kararının ardından Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz, eski Beşiktaşlı yönetici Serdar Adalı, Fenerbahçeli yönetici Şekip Mosturoğlu'nun da aralarında bulunduğu 31 sanığın yargılandığı dava ile yine aynı mahkemede görüldü.

FEDERAL MAHKEMEDEN RET - 24 TEMMUZ 2014
İsviçre Federal Mahkemesi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün yürütmeyi durdurma talebini UEFA'nın Fenerbahçe Spor Kulübü'nün davayı kazanması halinde her türlü tazminatı ödemeye hazır olduğuna dair beyanı kapsamında, bu aşamada ileride telafisi imkânsız zararların oluşmadığı gerekçesiyle reddetti.

16 Ekim 2014'te CAS, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün itirazını reddederek davayı sonlandırdı.

2010-2011 ŞAMPİYONU KİM? - 20 KASIM 2014
Trabzonspor'un itirazı üstüne görevlendirilen UEFA Müfettişi Jean Samuel Lueba raporunda 2010-11 sezonuna son noktayı koydu... Müfettiş; Trabzonspor’un, UEFA’nın Türkiye Ligi’ne müdahale etmesi yönündeki talebini “UEFA’nın yargı yetkisi dışında” buldu. Fenerbahçe’nin küme düşürülmesi gerektiği talebi için “Kabul edilemez” dedi.

UEFA UYGULAMADI - 15 ARALIK 2014
UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu, Trabzonspor'un şikayetini reddetti ve TFF ile Fenerbahçe'ye yaptırım uygulamadı. Fenerbahçe'nin de şikayetini değerlendiren kurul, Trabzonspor'a UEFA kulüp müsabakaları için kabul edilme kriterleri formunu usulüne uygun doldurmaması nedeniyle 10 bin Euro para cezası verdi.

13 OCAK 2015
Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile 31 sanıklı dava dosyalarının birleştirilmesine karar verildi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden görülen şike davasını 28 Nisan tarihine erteledi.

YENİDEN YARGILAMA BAŞLADI - 28 NİSAN 2015
Yenileme kararı verilen Şike Davası, 8 Temmuz 2015 tarihine ertelendi. Gözlemci ve hakem raporlarının celbine, Göksel Gümüşdağ, Cengiz Zülfikaroğlu, Lutfi Arıboğan, TFF Sekreteri Pınar Tapan, Abdullah Avcı ve Ali Parlak'ın tanık olarak çağrılmasına karar verildi. Davaya müdahil olmak isteyenlerin talepleri reddedildi. Mahkeme Cihan Oskay'ın tanık olarak dinlenmesi yönündeki talepleri reddetti.

8 TEMMUZ 2015
Yenileme kararı verilen Şike Davası, 18 Eylül 2015 tarihine ertelendi. Lutfi Arıboğan için zorla getirilme kararı çıkarıldı. Davada özel hayata ilişkin tapeler dosyadan çıkacak.

18 EYLÜL 2015
Şike davasında 4. duruşma görüldü. Davada Göksel Gümüşdağ, Abdullah Avcı, Ali Parlak ve Lutfi Arıboğan tanık olarak dinlendi. Şike Davası, savcının mütalaasını hazırlaması için 5 Ekim'e ertelendi.

05 EKİM 2015
Yenileme kararı verilen Şike Davası'nın 5. duruşmasında 'beraat' mütalaası verildi. Savcı, Aziz Yıldırım hakkında "şike yapmak" ve "örgüt kurmak" suçundan beraatini istedi.

TÜM SANIKLAR BERAAT ETTİ - 09 EKİM 2015
Şike davasında, sanık Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın tüm suçlardan beraatine karar verildi. DVD ve dinleme tapeleri yok hükmünde sayıldı, imha kararı verildi. Şike ve örgüt suçlarından tüm sanıklar beraat etti. Mahkeme, 'şike' sanıklarının tazminat davası açabileceğine karar verdi.

TRABZONSPOR'UN YAPTIĞI İTİRAZLAR
Trabzonspor, 2010-11 Süper Lig şampiyonluk ünvanının ve kupasının Fenerbahçe'den alınarak, kendi lehlerine tescilini istedi. TFF'nin aldığı bu kararlar üzerine "Yargılamanın yeniden yapılması" başvurusunda bulundu. Ancak bu başvuru TFF Tahkim Kurulu tarafından reddedildi.

Trabzonspor, TFF'ye "2010-11 sezonunda oynanan 12 maçın tescilinin iptali" talebiyle başvuru yaptı. Bu başvurusu önce TFF Yönetim Kurulu daha sonra TFF Tahkim Kurulu tarafından reddedildi. Trabzonspor bunun üzerine "2010-11 sezonunun tamamının tescilinin iptali" talebiyle başvuru yaptı. Ancak bu başvurusu da önce TFF Yönetim Kurulu daha sonra TFF Tahkim Kurulu tarafından reddedildi.

Trabzonspor, 4 Ekim 2012 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma ve mülkiyet haklarıyla ilgili maddelerinin ihlal edildiği" şikayetiyle başvuruda bulundu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 15 Kasım 2012 tarihinde bu başvuruyu "kabul edilebilirlik şartlarını yerine getirmediği" gerekçesiyle reddetti.

Trabzonspor, 31 Ocak 2014'te FIFA ve UEFA'ya resmi başvuruda bulundu. Ancak UEFA'ya yaptığı başvuru önce UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu daha sonra da UEFA Temyiz Kurulu tarafından reddedildi. Böylelikle UEFA'da itiraz edebileceği başka bir kurum kalmayan Trabzonspor Kulübü, davayı FIFA ve CAS nezdinde takip edeceğini ve gerekli girişimleri yapacağını açıklamıştır.

 

3 Temmuz 2011'de neler yaşanmıştı? İşte Fenerbahçe için önemi... ile ilgili etiketler 3 Temmuz Aziz Yıldırım Fenerbahçe
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya-Hamburg uçağında panik anları! Pilot ile kulenin konuşması nefes kesti...

Hamburg seferini yapan Sun Express’e ait uçakta bir yolcu kalp krizi geçirdi. Pilot adeta zamanla yarışırken Bükreş Havalimanı hava trafik kontrolörüne, "Şu an yolcuya doktor kalp masajı yapıyor, acil iniş yapmamız lazım" anonsu kayıtlara yansıdı.