30 AĞUSTOS, HİNDİSTAN VE MUSTAFA KEMAL

Prof. Dr. Metin Hülagü

Prof. Dr. Metin Hülagü

Türk ordusu 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında işgalci Yunan kuvvetlerine karşı büyük bir başarı kazandı.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanması sonrasındadır ki Anadolu Yunan işgalinden kurtuldu.
Zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz önemine binaen her yıl 30 Ağustos günü 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Kazanılan zafer şüphesiz ki elde bulunan ve son yurt durumundaki Anadolu’nun Türk olarak devamiyetinin ve Türk kimliği ile yaşamasının en temel harcı oldu. Yine ancak bu zafer sonrasındadır ki yeni bir idari sistemin temellerinin atılması mümkün olabildi.
Zaferin elde edilmesinde ve Anadolu’nun yine bir Türk yurdu olarak kalması, vatan ve bayrağın kutsiyeti uğrunda yüzlerce Anadolu insanı feda-yı can etti. Bu uğurda toprağa düşmüş olan her biri şehidi rahmetle, gazilik mertebesine erişmiş olanları ise minnetle yad ederiz.

Türk ordusunun 30 Ağustos’ta kazandığı kahredici zafer esasen bütün İslam dünyasının ortak dayanışması ve nihayet ortak sevinci oldu. Bugün özellikle Pakistan ile hala devam etmekte olan kardeşlik duygusunun kökenleri Millî Mücadele döneminde oluşan tesanütte gizlidir. O günkü coğrafi ve idari statüsü ile Hindistan Müslümanları Millî Mücadele hareketi ile yakından alakadar oldu. Dini ve milli bir veçhe içinde görüp değerlendirdikleri Anadolu’daki mücadeleye maddi ve manevi açıdan olduğu kadar siyasi açıdan da destek verdi. Ancak hemen belirtmek gerekir ki Hint Müslümanlarının Millî Mücadeleye sağladıkları maddi destek Türk toplumu tarafından muayyen ölçüde biliniyor olsa da siyasi açıdan sağladıkları katı hemen hiçbir surette ele alınıp işlenmiş değildir.

30 Ağustos zaferi diğer Müslüman toplulukları mutlu ettiği gibi Hint Müslümanlarını da ziyadesiyle sevindirdi. Hint Hilafet Komitesi İngiliz idaresi altında ezilen Hint Müslümanlarının duyduğu sevinci ifade etmek ve kazanılan zaferden ötürü kendisini tebrik etmek üzere Mustafa Kemal Paşaya bir mektup gönderdi.
Mustafa Kemal Paşa da kaleme aldığı bir mektupla Hint Hilafet Komitesi liderine ve onun şahsında Hint Müslümanlarına mukabelede bulundu. Mektubunda, teşekkürlerini belirtti ve Hint Müslümanlarından hem maddi hem de manevi yardımda bulunmalarını rica etti.

Millî Mücadele’nin hangi şartlarda sürdürüldüğünü ve zaferlerle nasıl taçlandırıldığını ifade etmesi bakımından Mustafa Kemal’in kaleme alıp Hint Hilafet Komitesi Başkanı Seid Tchoutani, (Seth Jan-Muhammad Chutani)’ye göndermiş olduğu mektup önemlidir.

11 Şubat 1923’te Anadolu Ajansı tarafından duyurulan, 12 Şubat 1923’te ise Vakit gazetesinde neşredilmiş bulunan mektupta şu ifadelere yer verilmiştir:

"Memleketimizin en değerli şehirlerinden birini işgal eden ve kutsal bağımsızlık davamızı başarısızlığa uğratmaya çalışan Yunan Ordusu'na karşı kazandığımız büyük zaferden duyduğunuz sevinci dile getirdiğiniz 18 Eylül 1338 tarihli hitabınızı ancak son günlerde okuyabildim.
Bu büyük zaferin sonuçları sadece Türkiye'nin kaderini etkilemeyecek, aynı zamanda bütün mazlum milletleri, varlıklarını ve bağımsızlıklarını tehdit eden zalimlere karşı ayaklanmaya teşvik edecektir.

Gerçekte, kararlılıkla savunulacak bir bağımsızlığın elde edilmesini tamamen engelleyebilecek hiçbir güç olamaz. Siz ve arkadaşlarınız tarafından savunulan Hindistan davasının çok yakında mutlu bir sonuca ulaşacağına inanıyoruz ve bundan çok umutluyuz. Kazandığımız zafer Hindistan için bir onur payı içermektedir. Bize sağladığınız maddi yardım, Ulusal Amacın elde edilmesine büyük ölçüde yardımcı oldu. Bundan sonra da bize bol bol yapacağınıza inandığımız manevi yardım, sağlam bir barış duygusu elde etmemizde büyük bir etken olacaktır.
Yunanlılardan kurtarabildiğimiz yüz bin kilometrelik topraklarımızda, şu anda aç olan ve yaklaşan kışın sertliğini karşılayacak giysileri olmayan milyonlarca Müslüman yaşamaktadır.
Yunanlıların vahşet ve barbarlığının sonuçlarına katlanan Müslümanlar Hindistan'daki kardeşlerinin yardımına muhtaçtır.
Bize karşı her zaman büyük ilgi ve sempati gösteren Hintli kardeşlerimize selam ve saygılarımızı iletmenizi rica ediyoruz.
En içten saygılarımı kabul etmenizi rica ederim.

İmza: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı.
Başkomutan
Gazi Mustafa Kemal.

Hint Hilafet Komitesi ve Hint Müslümanları zafer sonrasında da Ankara’yı yalnız bırakmadı. Hint Müslümanları Anadolu’daki mücadelenin mutlak surette zafere ulaşması için dualarını esirgemediği gibi maddi ve askeri desteğini de eksik etmedi. Bu anlamda örneğin Tevhid-i Efkâr gazetesinin 9 Aralık 1923 tarihli sayısında yer alan bir habere göre Hindistan Hilafet Komitesi, Gazi Paşa'ya hediye olarak gönderilecek kılıç için 16.000 rupi, kılıcı Gazi Paşa'ya götürmekle görevli heyetin masrafları için 5.000 rupi, Türk milletine hediye edilecek 3 uçak için 100.000 rupi toplamıştı.

Diğer Yazıları