30 Ağustos Zafer Bayramı gezilecek yerler Görülmesi gereken tarihi yerler

Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan '30 Ağustos Zafer Bayramı' kutlamaları devam ediyor. Kutlamalar devam ederken 30 Ağustos Zafer Bayramı sebebiyle gezilebilecek yerler vatandaşlar tarafından araştırılan konular arasında. Peki, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda nereleri gezebilirsiniz? Tüm detaylarıyla haberimizde...

'30 Ağustos Zafer Bayramı'  Dumlupınar'da Mustafa Kemal Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle alınan Başkomutanlık Meydan Muharebesini anmak için Türk Milleti tarafından kutlanıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda gezilecek yerler araştırılan konular arasında. Peki, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda nereleri gezebilirsiniz? Tüm detaylarıyla haberimizde...

30 Ağustos Zafer Bayramı gezilecek yerler Görülmesi gereken tarihi yerler

ANITKABİR

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün yattığı yer. Anıtkabir’in yapımı dokuz yıl sürmüş. Yaklaşık 150 ton ağırlığındaki Anıtkabir’de birçok heykel, kabartma ve süslemeler bulunmakta. Anıtkabir’in değeri Türk toplumu için çok büyük. Zafer Bayramı’nda Anıtkabir’i ziyaret ederek törene katılabilirsiniz. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda, Cumhurbaşkanı eşliğinde tören yapılır. Cumhurbaşkanı Anıtkabir’i ziyaret eder ve Atatürk’ün mezarına çelenk koyar, törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır. Cumhurbaşkanı tarafından Zafer Bayramı resepsiyonu verilir.

Törenden sonra Anıtkabir içerisinde bulunan başta Atatürk Müzesi olmak üzere müzeleri ziyaret edebilir, içeride bulunan hediyelik eşya dükkânlarından kendinize ve sevdiklerinize anı olarak çeşitli şeyler alabilirsiniz. Atamızın kabrine giden 262 metre uzunluğunda Aslanlı Yol vardır. Bu yolun sağ ve solunda tarafında karşılıklı olarak toplamda 24 aslan bulunmakta. Buradaki aslanlar 24 Oğuz boyunu temsil ediyor. Kültürümüzde aslan gücü temsil etmekte. Milletimizin birlik ve bütünlüğünü temsil eden şey ise aslanların karşılıklı olarak durmasıdır.

Haftanın her günü 09.00 – 17.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Protokol veya resmi törenlerin olduğu günler saatler değişiklik göstermekte... Anıtkabir’e giriş ücretsiz.

Ankara’da Anıtkabir’e ulaşım çok rahat. Ankaray’a binip Tandoğan durağında inerek, 5-10 dakikalık bir yürüyüşün ardından Anıtkabir’in giriş kapısına ulaşabilirsiniz. Ankara’nın farklı bölgelerinde iseniz Ankaray’a ulaşmak için metroya binerek Kızılay durağında aktarma yapabilirsiniz. Ankara’ya demiryoluyla geldiyseniz anıt mezar, Ankara Tren Garı’na yürüme mesafesinde. Garın alt katından Tandoğan Çarşısı’nı geçip Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na doğru çıkın. Buradan Anıt Caddesi’ni takip ettiğiniz takdirde yol sizi Anıtkabir’e götürecek.

30 Ağustos Zafer Bayramı gezilecek yerler Görülmesi gereken tarihi yerler - Resim : 2

GELİBOLU YARIMADASI VE MİLLİ PARKI / ÇANAKKALE

Çanakkale ili sınırları içerisinde yer alan ve 1973 ‘te kurulmuş olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 33 bin hektarlık bir alanla Gelibolu Yarımadası’nın güney ucunda yer alıyor. Kurmay Yarbay Mustafa Kemal’in önderliğinde olağanüstü direnişle kazanılan bir savunma destanı olan Çanakkale Savaşları Türk Milleti’nin dünyanın en güçlü devletlerine karşı çarpıştığı savaştır. Yaklaşık 8,5 ay süren bu savaşta Boğaz’ın iki tarafı adeta kan gölüne dönüşmüştür.

Bölge 1973 yılında milli park ilan edildi. Savaşta yaşamını yitiren şehitlerin anısını yaşatan anıtlar ve müzeler, o dönemlerin izlerini canlı tutarak gelecek nesillere ulaştırmakta... Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Savaş’ında yaşamını yitiren neredeyse 250 bin Türk şehidinin yanı sıra İngiliz, Avustralyalı, Yeni Zelandalı ve Fransız askerlerinin de mezarlarına sahiplik etmekte.

Gelibolu Tarihi Milli Parkı’nda bulunan şehitlik, anıt mezarlar ve başlıca görülmesi gereken yerler:

Çimenlik Kalesi

Conkbayırı Mehmetçik Parkı Yazıtları

Değirmen Burnu Tabyası

Dur Yolcu yazısı

Son Ok Anıtı

İlk Şehitler Anıtı

Çamburnu Kalesi (Milli Park Merkezi)

Conkbayırı Yeni Zellanda Anıtı ve Mezarlığı

Conkbayırı Atatürk Anıtı

Gözetleme Tepe Şehitlik Anıtı

Anzak Koyu ve Tören Alanı

Mehmetçiğe Saygı Anıtı

Çanakkale Şehitler Abidesi

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Pazarlı köyünde bulunuyor. Buraya İstanbul, Bursa ve Çanakkale üzerinde ulaşabilirsiniz. Çanakkale üzerinden ulaşmanız için merkezden Eceabat ve Kilitbahir feribot seferleriyle, Gelibolu Yarımadası’na geçmeniz gerekiyor. Aracı olmayanlar Kilitbahir feribot seferleri sayesinde milli parka giden minibüslerle ulaşım sağlayabilirler.

30 Ağustos Zafer Bayramı gezilecek yerler Görülmesi gereken tarihi yerler - Resim : 3

DOLMABAHÇE SARAYI / İSTANBUL

Sarayın inşasına 1843 yılında başlandı. Açılışı 1856 yılının ramazan bayramının üçüncü günü gerçekleşti. Birçok hatırayla dolup taşan Dolmabahçe Sarayı hem Osmanlı İmparatorluğu’na hem de Cumhuriyet’e “Devlet başkanının makamı ve devletin temsil mekânı” olarak hizmet etmiştir. 15 bin metrekare yer kaplayan saray, en güzide semtlerden olan Beşiktaş’ta denize nazır bir alanda kurulu.

30 Ağustos Zafer Bayramı gezilecek yerler Görülmesi gereken tarihi yerler - Resim : 4

ATATÜRK KONGRE VE ETNOGRAFYA MÜZESİ / SİVAS

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, 1892 yılında Sivas Lisesi olarak yaptırılan ve 1981 yılına kadar Sivas Lisesi olarak kullanılan tarihi bir bina... Atatürk, 2 Eylül 1919 günü Sivas Kongresi’ni başlatmak üzere Sivas’a geldi. Sivas Lisesi binası kongreye ayrılmış ayrıca Atatürk ve arkadaşları Sivas’tan ayrılıncaya kadar bu binada kaldılar.

Müzeye ulaşım, merkezde yer aldığı için oldukça rahat. Şehrin her bölgesinden toplu taşımayla ulaşım sağlanıyor.

Halka açık olan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi 09.00 – 17.00 saatleri arasında pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık.

30 Ağustos Zafer Bayramı gezilecek yerler Görülmesi gereken tarihi yerler - Resim : 5

ERZURUM KONGRE BİNASI / ERZURUM 

Erzurum Kongre Binası, Türkiye’nin bağımsızlığına ve bugünlere gelmesine vesile olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri bu binada atıldı. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kalma eşsiz eserlerin sergilendiği binada Türkiye’de tek olan Esma-ül Hüsna sergisi yer alıyor. Milli Mücadele’nin başlangıcı olarak bilinen bina 1960 yılında Atatürk ve Erzurum Müzesi olarak hizmete girdi.

Günümüzde de müze olarak kullanılan binanın içerisinde kongreye katılan 53 delegenin isimleri mermer plakalara yazılarak sergileniyor. Ayrıca duvarlarda ve vitrinlerde kongreyle ilgili tutanakların, yazışmaların, beyanname ve telgrafların fotokopileri, delegelerin fotoğraflarıyla birlikte kısa biyografileri, Atatürk’ün çeşitli fotoğrafları, Erzurum’daki tarihi anıtlardan bazılarının yağlıboya tabloları yer alıyor.

 

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.