30 bin yazılımcı Türkiye'den gitti mi? Varank açıkladı
Son 1 yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti ifadeleri sosyal medyada gündem olmuştu. Konuyla alakalı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıklama yaptı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından 'Yeni Dünyanın Yeni Kuralları: Sınırların Ötesinde Siber Güvenlik' temasıyla Ankara Ticaret Odası (ATO) Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Siber Güvenlik Haftası Açılışı ve Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı'na katıldı. Bu arada konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "'Son 1 yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti' ifadesi doğru değil. Bu altı boş bir rakam. Türkiye'den yurt dışına çalışan gençlerimiz var ama birçoğu ülkeyi terk ederek değil uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak yurt dışına çalışmaya devam ediyorlar" dedi.
Bakan Varank, konuşmasında, dijitalleşme ve teknolojiyle birçok şeyin daha kolay olmasına karşın avantajları gibi dezavantajlarının da olduğunu belirterek, "Hayatımızı hızlı bir şekilde değiştiren dijitalleşme, kötüye kullanımıyla maddi ve manevi büyük zararlara yol açabiliyor. Yenilikçi teknolojilerle daha da karmaşıklaşan siber saldırılar; kritik altyapılara ciddi hasarlar verebiliyor, kritik hizmetlerin kısmen ya da tamamen devre dışı kalmasını sağlayarak toplumsal düzeni bozma veya ülke güvenliğini tehlikeye sokma potansiyeli taşıyor. Ciddi can ve mal kaybına sebep olabiliyor. Maddi açıdan bakacak olursak siber saldırıların sadece bu yıl 6 trilyon dolarlık bir maliyete ulaştığı düşünülüyor. Gördüğünüz gibi teknolojinin insanlığa faydalı olan yüzünün yanında kötü ellerde etkili bir silaha dönüşen yüzü; mücadele edilmesi gereken bir tehdit olarak her zamankinden çok daha ciddi bir şekilde karşımızda duruyor. Belki de bundan sonra savaşları başlatacak ilk kurşun dijital ortamdan sıkılacak" dedi.
'SİBER VATANDA DA MÜCADELE EDİYORUZ'
Ulusal siber güvenliğin, bir ülkenin bağımsızlığının ve ekonomik kalkınmasının teminatı olduğunu vurgulayan Bakan Varank, "Bu nedenle nasıl sınırlarımızı kararlılıkla koruyorsak nasıl Suriye'de ya da 'Mavi Vatan'da çıkarlarımız için mücadele ediyorsak 'Siber Vatan' olarak ifade ettiğimiz alanda da mücadelemizi sürdürüyor, buna göre stratejiler geliştiriyoruz. Biz, siber saldırılara karşı milli direncin ancak bütüncül bir yaklaşımla hayata geçebileceğinin farkındayız. Bu manada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Dijital Dönüşüm Ofisi ve diğer tüm kurum ve kuruluşlarımızla beraber bazen ayrı ayrı ama hep ortak akılla siber vatanımızı savunuyoruz" diye konuştu.