40 yıl sonra Marmara'da balıkçı ağlarına takıldı!
Av yasağının kalkmasının ardından gecikmeli de olsa denize açılan balıkçılar, umduklarını bulamadı. Balıkçıların tezgâhlarını palamut, istavrit, sardalya ve tekir süsledi. 40 yıl sonra Marmara’da görülen uskumru da kilosu 20 liradan alıcı bekliyor.
Denizlerde av yasağının kalktığı 1 Eylül’ün Kurban Bayramı’na denk gelmesi nedeniyle gecikmeli olarak denize açılan balıkçılar önceki akşam ‘Vira bismillah’ dedi. Çalışanlarının tatilde olması ve balığın azlığı nedeniyle bazı balıkçılar denize açılmazken, açılanlar da ilk gün hayal kırıklığına uğradı. Geçen yılki palamut bolluğuyla yüzü gülen balıkçılar bu yıl neredeyse elleri boş karaya döndü. Balıkçıları mutlu eden tek gelişme ise uskumrunun 40 yıl sonra ağlarına takılması oldu.
Milliyet'ten Burak Dursun'un haberine göre, Marmara Denizi’ne uğrayan uskumru tezgâhlardaki yerini 20 TL’den aldı. Ayrıca pazarlarda, istavrit ve sardalyanın kilosu 20 TL, palamudun küçüğü 15, büyüğü ise 30 TL’den satışa sunuldu.
137 gün süren av yasağının sona ermesinin ardından İstinye’ye tezgâhını açan Hüseyin Çelik (35), ilk güne rağmen bu sene umutlu: “Uzun zamandan sonra uskumru çıktı. Denizden taze çıkan uskumru varken vatandaşlara kilosu 20 TL’den öneririz. Balığın bol olup olmadığını söylemek için erken.”
KARADENİZ’DE GÖRÜNMEDİ
Rumelifeneri’nden önceki akşam denize açılan balıkçı Kadir Oğuz, balığın bu sene az olacağı tahmininde bulunarak, “50 senedir bu işi yapıyorum. 12 saat denizdeydik ancak hiçbir şey yakalayamadık. Karadeniz’de uskumru daha görünmedi. Geçen sene bu zamanlara göre çok büyük düşüş var” dedi. Kaptanoğlu 4 teknesinde çalışan Ferhan Yalçın da, “Denizde balık yok. Mazot parasını çıkaramayacağımız için açılmadık. Geçen sene bu zamanlarda palamut boldu. Eğer hamsi ve palamut artmazsa istavritin fiyatı artabilir” diye konuştu.
‘BALIKÇILAR MORİTANYA’DA’
Yasalara göre, 15 Eylül’den sonra ışıklı avcılığa müsaade edildiğini belirten İstanbul Su ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, “Önceki akşam uskumru veya hamsi yakalayanların birçoğu ışıkla Kaçak olarak avlandı. 15 gün içinde Marmara’da uskumru katliamı yaşanabilir. Balığın çok iyi olduğu da söylenemez. Türkiye’de iyi balık yakalayamayan Türk avcılar, Moritanya’ya gitti. 40 metrenin üstünde 30 gırgır şu sıralar orada avlanıyor. Orada avlananlar yakaladıklarının yüzde 80’ini fabrikalara yem yapılması için satıyor” diye konuştu.