6 bin dolara 12 taksitle doçentlik tezi! Nuran Yıldız: Dolandırılmaya müsaitsen adamlar ne yapsın?
SuperHaber yazarı Nuran Yıldız, '6 bin dolara doçentlik makalesi' dolandırıcılığı skandalı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. "YÖK ve TÜBİTAK çözümü mahkemelerde arıyor. Oysa yolsuzluk ve usulsüzlüklerin nedeni de çözümü de sistemin içinde." diyen Yıldız, "Akademik yükselmeyi niceliğe endeksler, sadece alınan puanlardan ibaret hale getirirsen, akademisyenler de bilim peşinde koşmak yerine bonus puan toplama derdine düşerler." ifadelerini kullandı.
İnternet sitelerinde son dönemde ‘doçentlik’ makaleleri yazdıklarını belirten şirketlerin reklamları hızla artmaya başladı.
Ücretler 6 bin dolara kadar çıkarken kredi kartına 12 taksit bile yapılıyor.
SuperHaber yazarı Prof. Dr. Nuran Yıldız, para karşılığı 'doçentlik' makalesi yazan dolandırıcılar skandalı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
"DOLANDIRILMAYA MÜSAİTSEN ADAMLAR NE YAPSIN?"
"Sen dolandırılmaya müsaitsen adamlar ne yapsın?" diyen Yıldız, "YÖK ve TÜBİTAK çözümü mahkemelerde arıyor. Oysa yolsuzluk ve usulsüzlüklerin nedeni de çözümü de sistemin içinde." ifadelerini kullanarak bu tür dolandırıcılık olaylarının nedenlenlerini şöyle sıraladı:
"NİCELİK NİTELİĞİ ÖLDÜRÜR"
"Akademik yükselmeyi niceliğe endeksler, sadece alınan puanlardan ibaret hale getirirsen, akademisyenler de bilim peşinde koşmak yerine bonus puan toplama derdine düşerler.
Deneme derslerini, doçentlikte sözlü sınavı kaldırır değerlendirmeyi kağıt üzerinden yaparsan o kağıdı kimin yazdığını elbette bilemezsin.
Her düzeyde jürileri kayırmacılık yapmaktan alıkoyacak sistem oluşturamazsan, dükkânda yazılan tezleri ayırt edemeyecek jürileri kurarsan başka ne bekliyorsun?"
İşte Nuran Yıldız'ın köşe yazısının ilgili bölümü:
BİLİM BİT PAZARINA DÜŞTÜ
Hürriyet’te “6 bin dolara 12 taksitle doçentlik tezi yazan dolandırıcılar” haberi vardı.
Unutulmasın, sadece doçentlik tezi değil, lisans bitirme tezinden, yüksek lisans, doktora tezine uzanan bir iş yelpazesi.
Sen dolandırılmaya müsaitsen adamlar ne yapsın?
Para karşılığı bilimsel (!) makale basan tüccar dergileri de unutmayalım.
Sahte doçent yakalanmadı mı geçenlerde?
YÖK ve TÜBİTAK çözümü mahkemelerde arıyor.
Oysa yolsuzluk ve usulsüzlüklerin nedeni de çözümü de sistemin içinde.
Akademik yükselmeyi niceliğe endeksler, sadece alınan puanlardan ibaret hale getirirsen, akademisyenler de bilim peşinde koşmak yerine bonus puan toplama derdine düşerler.
Nicelik, niteliği öldürür.
Deneme derslerini, doçentlikte sözlü sınavı kaldırır değerlendirmeyi kağıt üzerinden yaparsan o kağıdı kimin yazdığını elbette bilemezsin.
Her düzeyde jürileri kayırmacılık yapmaktan alıkoyacak sistem oluşturamazsan, dükkânda yazılan tezleri ayırt edemeyecek jürileri kurarsan başka ne bekliyorsun?