660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri yarın başlıyor... Er Meydanı'nda 3 bine yakın pehlivan...
Pandemi nedeniyle geçen yıl iptal edilen Kırkpınar Yağlı Güreşleri, yarın başlıyor. Edirne'deki tarihi organizasyon seyircili yapılacak. Başpehlivan İsmail Balaban bu yıl güreşmiyor. Son 10 yılda şampiyonların 8'i Antalya'dan çıkmıştı...
660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri yarın başlıyor... Sarayiçi'ndeki Kırkpınar Er Meydanı'nda düzenlenecek güreşlere 3 bine yakın pehlivan katılacak. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde pehlivanlar; minik 1, minik 2, minik 3, teşvik, tozkoparan, ayak, deste küçük boy, deste orta boy, deste büyük boy, küçük orta küçük boy, küçük orta büyük boy, büyük orta, başaltı ve baş kategorilerinde mücadele verecek.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim'i temsili olarak şehre girişinde karşılamasıyla başlayacak etkinlikler kapsamında, Pehlivanlar Mezarlığı ziyaret edilip, "Cihan Pehlivanı" Adalı Halil ve Çömlekköylü Kara Emin'in kabirlerinde dua edilecek.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan; yağlı güreşlerin olimpiyatı, nirvanası 660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde Edirne Valimiz Sayın Ekrem Canalp ile birlikte Sarayiçi Er Meydanı’na giderek, son hazırlıkları denetledik, incelemelerde bulunduk. pic.twitter.com/rKSKZa2LDV
— Recep Gürkan (@recepgurkan) July 7, 2021
ANTALYA ALTIN KEMER GÜREŞ FESTİVALİ!
Son 10 yıldaki başpehlivanlık unvanlarına bakıldığında, 2014 ve 2016 yılı hariç altın kemer hep Antalya'ya gitti. 2014'te Samsunlu Fatih Atlı'nın ve 2016'da Ordulu Recep Kara'nın haricinde, Serikli Mehmet Yeşil Yeşil, Korkutelili Ali Gürbüz, Elmalılı İsmail Balaban, Kumlucalı Orhan Okulu altın kemeri Antalya'ya taşıdı.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde son 10 organizasyonun şampiyonları şöyle:
2009: Mehmet Yeşil Yeşil
2010: Mehmet Yeşil Yeşil
2011: Ali Gürbüz
2012: Ali Gürbüz
2013: İsmail Balaban
2014: Fatih Atlı
2015: Orhan Okulu
2016: Recep Kara
2017: İsmail Balaban
2018: Orhan Okulu
2019: Ali Gürbüz
2020: Salgın nedeniyle yapılamadı.
BAŞĞEHLİVAN BALABAN BU YIL GÜREŞMEYECEK
2013 ve 2017 yılları Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı "Sarı Fırtına" lakaplı İsmail Balaban, 660. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde güreşmeyeceğini açıkladı.
Survivor'a katılan Balaban, yarışmaya yağlı güreş camiasını temsil etmek ve yağlı güreşi daha geniş kitlelere ulaştırmak için katıldığını ve elinden geldiğince güreş camiasını en iyi şekilde temsil etmeye çalıştığını anlattı.
"Yeri geldi, çok haksızlık yapıldı. Polemikler yapıldı hep sustum ve ahlakımı korumaya çalıştım." diyen Balaban, şunları kaydetti:
"Camiamızı lekelememek adına çok sabrettim. Çok şükür finale ulaştık ve güzel bir şekilde birinciliği göğüsledim. Bana destek olan öncelikle başta Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim'e teşekkür ederim. Bu sene güreşlere katılamayacağım, çok üzgünüm. Sonuç olarak 6 aylık bir yarışmadan çıktım, güç ve kondisyon olarak büyük kayıp yaşadım. Çok fazla hazır değilim. Oraya çıkmam durumunda sakatlık olma riski de var. Seyircilerimi de hayal kırıklığına uğratmak istemiyorum. Onların affına sığınarak bu yıl Kırkpınar güreşlerine katılamayacağım."
KIRKPINAR TARİHİ
Tarihi kaynaklara göre Kırkpınar'ın başlangıcı, Rumeli'nin fethini gerçekleştirecek akıncıların öncü kuvvetlerini oluşturan 40 namlı askerin, mola zamanlarında hem eğlenmek hem de kuvvetten düşmemek için bir anlamda idman saydıkları güreşe tutuşmalarına dayanıyor.
Şu anda Yunanistan'ın topraklarında kalan Simavna'da (Samona) mola sırasında Ali ve Selim adındaki iki kardeş, saatlerce güreşmesine rağmen yenişemez. Israrla birbirlerini kündeye getirmek üzere yaptıkları mücadelede her ikisi de oldukları yerde canlarını verir.
Akıncılar, iki kardeşi bir söğüt ağacının altına defnedip, vazifeleri gereği yollarına devam eder. Yıllar sonra akıncılar, arkadaşlarının mezarını ziyaret için gittiklerinde, iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde bir pınar görürler ve burası artık "Kırkpınar" olarak anılır.
Edirne'yi fetheden 1. Murat'ın güreşçiler tekkesi kurması sonrası, dönemin başkenti olan bu şehirde her yıl güreş yapılması gelenek haline gelir.
Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşı ve 1. Dünya Savaşı sırasında kesintiye uğrayan organizasyon, geçmişte Kırkpınar ağaları tarafından düzenlenirken, 1946 yılından bu yana Edirne Belediyesinin organizasyonunda gerçekleştiriliyor.