8 Mart 1857 kadın katliamı olayı nedir? Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ABD'de de haklarını ararken hayatlarını yitirmiş emekçi kadın işçileri anmak amacıyla 1910 yılından bu yana kutlanmaktadır. 120 kadın işçinin hayatını kaybetmesi sonrasında bu olay bir utanç simgesi haline gelmiştir. Peki, 8 Mart 1857 olayı nedir?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada kadınların sahip olduğu hakları savunma adına toplumun her kademesinde eşit koşullarda yaşamak adına kadınların girdiği mücadeleleri anmak ve hatırlamak amacıyla çeşitli etkinlikler kapsamında kutlanmaktadır. Kadınlar Günü, 1857 yılında 40 bin dokuma işçisinin daha iyi koşullarda çalışmak adına haklarını alabilmek için girdiği mücadeleleri ön plana çıkarmaktadır.

8 Mart 1857'de Neler Yaşandı?

1857 yılında 120 kadın işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kadın işçilerin grevi için tarihler 8 Mart'ı gösteriyordu. Amerika'nın New York şehrinde kadın tekstil işçilerinin grevinde gerçekleşen olaylarda, polis kadın işçilere saldırdı.

8 Mart 1857 kadın katliamı olayı nedir? Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı?

Amerikan polisi kadın işçileri fabrikaya kilitledikten sonra içeride çok büyük bir yangın çıktı. Bu yangında 120 kadın işçi hayatını kaybetti.

Kadınlar Günü, Türkiye'de ilk defa 1921 yılında kutlandı. 1975 yılından itibaren sokaklarda yürüyüş etkinlikleri düzenlenirken 12 Eylül 1980 darbesinde gelen yasak sonrasında 4 yıl kadar ara verildi. 1984 yılından günümüze kadar 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü kutlanmaya devam etti.

8 Mart 1857 kadın katliamı olayı nedir? Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? ile ilgili etiketler 8 Mart 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.