8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İzlenebilecek Tiyatro Oyunu Önerileri
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde izleyebileceğiniz tiyatro oyunları
Ankara, İstanbul, Diyarbakır'da, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde sahnelenen kadın temalı tiyatro oyunlarını sizler için derledik. İşte 8 Mart günü izleyiciyle buluşacak olan tiyatro oyunlarından bazıları...
“BİR BARDA BİR GECE”
Yer: İstanbul Dasdas
Oyuncular: Afra Saraçoğlu, Nurgül Yeşilçay
Oyun Özeti
Kadınların her akşam başlayan elektrik kesintileri sırasında kayboldukları bir dünyada arkadaşını bulmak için bir bara giden üniformalı kız ile barın tek çalışanı bir kadının arasındaki gerilimin ve soru işaretlerinin hiç bitmediği, günümüze çok da uzak olmayan distopik bir dünyayı izleyenlere aktaracak oyun DasDas’ta.
''TOZ''
Yer: Tekel Sahnesi
Oyuncular: Zerrin Tekindor
Zerrin Tekindor'un sahnede tek kişilik performansı “TOZ”; Üsküdar Tekel Sahnesi’nde.
Oyun Özeti
Betonların göğü henüz delmediği zamanlarda büyük şehrin sokaklarında, apartman önlerinde büyüyen bir kız çocuğu. Güzeller güzeli ev kadını anne ile titiz avukat babanın tek kızı: Handan. Sokakların da anne babasıyla yaşadığı evin içi gibi huzursuz olduğu zamanlardan geçerek büyüyen, kendi yolunu bulan bir genç kadın...
Kafasının ve kalbinin içi seslerle dolu; çok uzaklardan gelen bir melodi, kuşlar, rayların sesi, sevinçli bir hediye paketinin hışırtısı, annesinin, babasının, babaannesinin, halasının sesi… Sonra birden fazla ‘çat’ sesi, farklı zamanlarda, farklı evlerin duvarlarında yankılanan…
Karşımıza yetişkin bir kadın olarak çıkan Handan’la tanıştığımızda; o, çocukluğundan bugüne uzanan bir hikâyeye çoktan dalıp gitmiş olacak. Handan’ın ve onun hafızasından çıkıp gelen annesi Feri’nin öyküsü, 1960’lardan bugüne uzanan bir anlatıya yerleşiyor. Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleminden çıkan, çok kişiyle kesişen bu tek kişilik kadın oyunu, Hira Tekindor’un yönetiminde, Zerrin Tekindor’un performansıyla seyirciyle buluşacak.
"10 SANİYE"
Yer: Kadıköy Emek Tiyatrosu
Oyuncular: Algı Eke, Nergis Öztürk
Oyun Özeti
Ülkenin en iyi ve prestijli okullarından William College’tan işlediği bir suç üzerine kovulan çocuğunu, okula geri aldırmak için ne gerekiyorsa yapacak olan Zeynep ile rehber öğretmeni Elif’in şiddet, taciz, etiket başlıkları altında gerçeği ‘aramasını’ ya da ‘kaybetmesini’ anlatan, yetiştirilen çocuğun mutluluğunu mu itibarını mı gözetmemizi sorgulatan bir oyun “10 Saniye”.
Yıllardır ‘’kutsallık’’ kavramının anne ve öğretmenlere uygun olduğunu vurgulamışızdır. Peki ya gerçekten her anne ve öğretmen kutsal mı? Patolojik bir anne olamaz mı? Ya da sapkın bir öğretmen? Ya da her ikisi de sevgi dolu ve bir o kadar yalnız. Zeynep ve Elif’i karşı karşıya getiren bu oyun; eğitimin sistemi, çarpık aile ilişkileri ve etiket kavramlarının çocuk psikolojisini nasıl şekillendirebileceğine dair bir bakış.