Tekerkaya, kazı ekibinden aldığı bilgiler ve bilimsel analizler doğrultusunda bezelye, arpa, buğday ve karaburçak gibi tahılları kullanarak özel bir tarif geliştirdi. Odun ateşinde pişirilen ekmek, ilk denemelerde sert ve acımtırak bir tada sahip olsa da, aşçının titiz çalışmalarıyla bugünkü lezzetli haline ulaştı.
8.600 Yıllık lezzet günümüz sofralarında! Çatalhöyük ekmeği yeniden hayat buldu...
Konya'nın Çatalhöyük'te yapılan kazılarda bulunan 8.600 yıllık ekmek, modern mutfağa taşındı. Aşçı Ulaş Tekerkaya, kazılarda bulunan kömürleşmiş ekmek kalıntılarından yola çıkarak, Neolitik Çağ'ın lezzetini günümüz sofralarına taşıdı.
TAHILLARI ÖĞÜTEREK UN YAPIYORLARDI
Çatalhöyük halkının ekmek yapım tekniği de gün yüzüne çıkarıldı. Kazılarda elde edilen bulgulara göre, Neolitik Çağ insanları tahılları el değirmenlerinde öğüterek ekmek yapıyordu. Kazı ekibinin lideri Prof. Dr. Ali Umut Türkcan, bu buluşun M.Ö. 6.600'e kadar uzandığını doğrulayan bilimsel testler yapıldığını belirtti.
TAHIL BAKIMINDAN ZENGİN BİR BESİN
Ekmeği tadanlar, bu tahıl zenginliğinin modern ekmeklerden çok farklı olduğunu ve bal ya da reçele gerek kalmadan tüketilebilecek kadar lezzetli olduğunu ifade etti. Çatalhöyük ekmeği, tarih ve lezzeti bir araya getirerek, Neolitik Çağ'ın mutfak kültürünü günümüze taşıyor.
Bu gelişme, hem tarih hem de gastronomi dünyasında büyük heyecan yarattı. Çatalhöyük ekmeği, sadece lezzetli bir atıştırmalık olmakla kalmayıp aynı zamanda, geçmişimizle olan bağımızı güçlendiren önemli bir sembol haline geldi.