99 yıllık dönem sona erdi: Birleşmiş Milletler açıkladı
Dünya çapında 99 yıldır kullanılan kurşunlu benzinin kullanımı sona erdi. Birleşmiş Milletler Çevre Programı'ndan yapılan açıklamada "Kurşunlu benzin yasağının başarılı bir şekilde uygulanması, küresel sağlık ve çevremiz için büyük bir kilometre taşıdır" ifadeleri yer aldı.
BM Çevre Programı (UNEP), geçtiğimiz ay Cezayir’de benzin istasyonlarının satışını durdurmasının ardından, 99 yıldır kullanımda olan kurşunlu benzinin kullanımının sona erdiğini duyurdu.
İlk olarak 1922 yılında kullanılan kurşunlu benzin, tetraetil kurşun içeriği nedeniyle ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyordu. 1970'li yıllardan itibaren ise yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.
CNN'de yer alan habere göre, ABD'de kurşun zehirlenmelerinin artması sonrasında kurşunlu benzinin neden olduğu sağlık felaketi net olarak anlaşıldı. Bilim insanları yaptığı araştırmalarda ufak çapta bile kurşuna maruz kalmanın özellikle çocukların beyninde hasara ve zeka geriliğine neden olduğunu ortaya koydu. Yakıt ayrıca kalp hastalığı, felç ve belirli kanser türleri ile bağlantılıydı.
20 YILDIR KAMPANYA YAPIYORDU
Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) 20 yıldır yaptığı kampanya sonuç verdi ve kurşunlu benzinin kullanımı yasaklandı.
UNEP İcra Direktörü Inger Andersen yaptığı açıklamada, "Kurşunlu benzin yasağının başarıyla uygulanması, küresel sağlık ve çevremiz için büyük bir kilometre taşıdır." dedi. Amerika Birleşik Devletleri ilk olarak 1973'te benzinde kurşunu aşamalı olarak kaldırmak için harekete geçti ve bunu bir dizi başka ülke izledi.
YILDA 2,45 TRİLYON DOLARLIK TASARRUF
UNEP'e göre, karayolu araçlarında kurşunlu yakıt kullanımının yasaklanması, yılda 1,2 milyondan fazla erken ölümü önledi. California Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çocuklar arasında zeka seviyelerini iyileştirdi ve küresel ekonomi için yılda 2,45 trilyon dolar tasarruf sağladı.
HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KULLANILIYOR
Ancak 99 yıl sonra karayolu taşıtlarında kullanımının sona ermesi, kurşunun tüm yakıtlarda aşamalı olarak kaldırıldığı anlamına gelmiyor. Kurşun zehirlenmesi çocukları tehdit eden bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor.
Havacılık endüstrisi, kişisel ve iş seyahatleri, uçuş dersleri, çiftçilik ve yangınla mücadele için kullanılan piston motorlu küçük uçaklara güç sağlamak için kurşun içeren bir yakıt olan Avgas'ı yakmaya devam ediyor.