AB, ABD’den aldığından daha fazla gazı Rusya’dan aldı

AB ülkelerinin, ABD’nin yaptırım baskılarına rağmen Rusya’dan gaz alımını sürdürdüğü ortaya çıktı. Hatta son verilere göre, AB üyesi ülkelerin Rusya’dan aldığı gaz miktarı ABD’den aldıkları doğalgaz miktarı iki yıl aradan sonra yeniden daha fazla oldu.

SUPERHABER-ÖZEL

AB üyesi ülkelerin 2024 yılının ikinci çeyreğinde Rusya’dan aldıkları doğalgaz miktarı ABD’den aldıkları gaz miktarını geçti.

Euractiv’den Nikolaus J. Kurmayer’in haberine göre, Rusya, AB’ye doğalgaz satışında Ukrayna savaşından önceki statükoyu yeniden tesis etti.

Rusya bir zamanlar Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisiydi. Kremlin Ukrayna'yla savaş sırasında gaz tedarikini bıraktı. Bunun üzerine zirveye Norveç oturdu ve ardından AB'yi kurtarmak adına sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) teslimatlarını artıran ABD geldi.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'in bağlı üyesi Ben McWilliams, Euractiv'e yaptığı açıklamada, "AB, 2024'ün ikinci çeyreğinde Rusya'dan 12,8 milyar metreküp (bcm) doğal gaz ithal etti. Bu, Amerika'dan yapılan toplam ithalattan (12,2 bcm) daha fazlaydı. Bu, Rusya'dan yapılan ithalatın Amerika'dan yapılan ithalattan neredeyse iki yıldır ilk kez daha fazla olduğu anlamına geliyor" diye konuştu.

Bunun nedenleri arasında ABD’nin LNG ithalatındaki düşüşün de etkili olduğu belirtilirken, Avusturya, Macaristan ve Slovakya gibi ülkelerin, uzun vadeli esnek olmayan sözleşmelerle Rus gaz tedariklerine bağlı olduğunun altı çizildi.


Rus gaz ithalatının üçte ikisi Ukrayna transit ve Türk Akım boru hatları üzerinden akıyor ve gazı doğrudan AB ülkelerindeki alıcılara pompalıyor. Rusya’nın AB’ye gönderdiği 12,8 milyar metreküp doğalgazın üçte biri çoğunlukla İspanyol, Belçika ve Fransız limanlarına süper soğutulmuş sıvı gaz olarak gönderiliyor.

AB yetkililerinin Rusya’dan doğalgaz alımını engellemeye çalıştıkları, ancak başarılı olamadıkları belirtiliyor.

 

AB, ABD’den aldığından daha fazla gazı Rusya’dan aldı ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Şişli'de 2 kişinin yaralandığı bıçaklı kavganın güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı

Şişli'de husumetli oldukları iddia edilen iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 1'i ağır 2 kişi yaralandı. Şüpheliler polis ekipleri tarafından kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Kavga anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.