ABD, Haşdi eş-Şabi'yi neden vurdu?
ABD uçakları Irak-Suriye sınırında Haşdi Şabi güçlerini bombaladı. Bombardıman sonucu 35 kişinin hayatını kaybettiği, 25 kişinin de yaralandığı söyleniyor. Uzmanlar, bu saldırının Türkiye, Rusya ve İran arasında Tahran’da başlamış olan toplantı öncesi yapılmış olmasına dikkat çekiyor.
Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Türkiye-Rusya ve İran'ın Tahran'da gerçekleştireceği Suriye Zirvesi öncesinde ABD'nin Irak-Suriye sınırında bulunan Haşdi eş-Şabi militanlarını vurmasının ne anlama geldiği Sputnik'ten Amur Gadjiev değerlendirdi...
ABD, HAŞDİ EŞ-ŞABİ'LERİ EL BU BAAC'TA NEDEN VURDU?
ABD uçaklarının Irak-Suriye sınırı yakınlarındaki El Bu Baac kasabası yakınlarında konuşlu Irak merkezi hükümetine bağlı, aynı zamanda İran destekli Halk Yığınağı (Haşdi-eş Şabi) güçlerinden Seyyid Şüheda Ketibelerini (Müfreze-Takım) vurması, coğrafyanın dizaynı açısından büyük önem taşıyor.
ABD, benzer saldırıları daha önceki dönemlerde de yaptı.
Özellikle Irak ordusu birliklerine, federal polis güçlerine ve haşdi şabi milislerine...
Bunların çoğunda da ya “Yanlışlık oldu, Pardon” dedi ya da vurduğunu kabul etmedi.
Öncelikle genel fotoğrafa bakmak gerekiyor.
2006'DA MEZHEP SAVAŞLARI BAŞLADI
2003 işgaliyle ortaya çıkan fotoğrafta Irak’ta hem mezhebi hem de etnik bir kırılma ortaya çıktı. Özellikle Irak Arapları arasında ortaya çıkan mezhebi kırılma 2006 yılında Irak’ta mezhepsel kökenli bir iç savaşa dönüştü.
Bu mezhebi kırılma ve iç savaş, Suriye iç savaşını tetikleyen temel amillerden biri oldu.
Yani ABD yaptığı hamlelerle hem bölgedeki mezhebi kırılmaları, düşmanlıkları ve iç savaşları körükledi, hem de etnik kırılmaları, düşmanlıkları ve iç savaşları...
Sadece bu değil, etnik ve mezhebi yapılanmalar içinde yaşanan pek çok düşmanlık ve kırılganlıkta da büyük bir etkisi var.
Bunlardan da açıkçası büyük fayda sağladı.
VEKALET SAVAŞLARI
Bütün bu konular aynı zamanda ABD’nin ve Batı’nın bölgede giriştiği vekaletler savaşının, dizaynın altyapısını ve gerekçelerini oluşturdu.
Kimi zaman yanına aldığı, kimi zaman karşısına aldığı, ama her zaman yönetmeye ve yönlendirmeye çalıştığı bu yapılar üzerinden kendi nüfuz ve etki alanlarını geliştirmeye, kendi hedef ve menfaatlerine ulaşmaya çalıştı.
Konunun özeline inecek olursak El bu Baac’ta yaşanan ve Seyyid Şüheda Hadi Şabi milis gücünden en az 35 kişinin ölümüne ve 25’inin yaralanmasına neden olan olay Türkiye-Rusya-İran arasında Tahran’da yapılacak toplantı öncesinde yaşanmış olması çok dikkat çekiyor.
REFERANDUM ÖNCESİ MESAJ
Bununla birlikte özellikle son dönemde Merkezi Irak hükümetinin-Siyasetinin ve silahlı yapıların yeniden şekillendiği bir döneme denk gelmesi önem ve anlam taşıyor.
Bununla birlikte 25 Eylül’de IKYY bölgesinde yapılacak referandum öncesi böyle bir hamlenin gelmesi, ABD’nin gücünü ve tavrını nerede ve nasıl göstereceği açısından bölgedeki silahlı güçlere ve ülkelere verilen bir mesaj olarak da değerlendirmek mümkün.
KENDİ HEDEF VE MENFAATLERİNE ULAŞMAYA ÇALIŞIYOR
Sonuçta ABD başta Batı dünyası bölgedeki istikrarsızlık-hasımlaşma-düşmanlık ve çatışmalar üzerinden kendi hedef ve menfaatlerine ulaşmaya çalışıyor.
Ve sahada kimi zaman yanında durduğu, kimi zaman karşısına geçtiği, kimi zamanda yanında duruyormuş gibi yaptığı hamlelerle sahayı ve geleceği (sahayı zamanı) istediği gibi planlamak istiyor.
Bunun bir diğer adı da sahayı-zamanı ve güçleri kendi iradesine göre yönetmek ve yönlendirmek.
Bir başka tarafıyla doğrusal-asimetrik ve ‘pardon’ etki ve eylemleri üzerinden HABERLEŞME!