ABD-İSRAİL’İN GAZZE İÇİN SİNSİ PLANI: KATİL SÜRÜLERİNİ GÖNDERECEKLER

Ceyhun Bozkurt

Ceyhun Bozkurt

[email protected]

Genel Yayın Yönetmenimiz Mustafa Nihat Yükselir Bey’i zamansız kaybedince, aile içinde yeni görevlendirmede Genel Yayın Yönetmeni görevi tarafıma verildi. Zaten aile içindeydim. Yazılarımla, Youtube kanalımızda Barış Özkan ile yaptığımız Haberin Olsun programıyla gündemin nabzını tutmaya çalışıyorduk. Şimdi biraz daha yoğun tempoda sizlerle beraber olmaya devam edeceğiz. Değişen bir şey olmadı. İlk yoğunluğu atlattıktan sonra da yeni görevimdeki ilk yazım için araştırma yaparken, karşıma ilginç bir not çıktı. Biraz daha deştikçe Gazze için olası ateşkesli yeni dönemin ne kadar sıkıntılı olabileceğinin bilgilerine ulaştım.

Kitabın ortasından söyleyeyim: ABD ve İsrail, önce Gazze’de istedikleri şartlarda bir ateşkes istiyorlar, ardından da Gazze’ye ABD’li özel askeri şirketleri getirmeyi… Gerekçeleri Gazze’nin kendi ayakları üstünde durana kadar özel askeri şirketlerle güvenliği sağlamak.

Hatta bunu Ortadoğu’daki temaslarda dile getirmişler.

En bilineni eski adıyla Blackwater, şimdiki adıyla Academi olan ABD’li özel askeri şirketlerin tarihine bakıldığında skandallar, katliamlar eksik olmadı. Özellikle Irak’ta silahsız sivillere katliamlar yapan ABD’li özel askeri şirketler, yıllardır en çok tartışılan konuların başında geliyor. Daha sonra Rus muadili Wagner de tartışmaların merkezine oturdu. Hatta ABD’de ve Ukrayna’da Wagner’in Hamas’ı eğittiği bile ileri sürüldü.

Aslında Gazze’de zaten İsrail’in çok sayıda paralı asker kullandığı biliniyor. Aralık ayında İspanyol paralı asker Pedro Diaz Flores, İspanyol gazetesi El Mundo'ya verdiği röportajda, İsrail rejiminin Gazze’de çok sayıda paralı asker kullandığını, kendisinin de onlardan biri olduğunu açıklamıştı. Cephede zor durumda bulunan İsrail’in paralı askerler için kesenin ağzını açtığını belirten Pedro, “Ekonomi için geldim, para için. Çok iyi maaş veriyorlar, iyi ekipman sunuyorlar ve iş sakin. Tamamlayıcı görevler hariç, haftada 3.900 avro [4.187 $]," demişti.

Daha sonra ABD’nin Gazze’ye insani yardımların dağıtılması adı altında kurmaya çalıştığı iskele sürecinde de yine paralı askerler gündeme geldi, güvenliğin onlar tarafından sağlanması istendi.

Ancak Gazze’nin güvenliğinin tamamen ABD’li bu katil sürülerine bırakılması, çok ciddi ek sorunları beraberinde getirir. Çünkü bu şirketler;

  • Hangi unsurlardan oluşacağı,

  • ABD ve İsrail ikilisinin zaten çiğneyip durduğu uluslararası hukuku daha ne boyuta evireceği,

  • Hesap sorulamazlığı,

  • Komuta kontrolün kimde olacağı,

gibi konular nedeniyle güvensiz bir profil çiziyor.

Ayrıca Gazze’nin Filistinlilerden arındırılması gibi bir İsrail planı da göz önünde bulundurulduğunda bu şirketlerin Filistinlilere karşı izleyeceği saldırgan politikayı tahmin etmek zor değil. Çünkü kural tanımazlıkları ve hesap sorulamazlığı, onların Filistinlileri zor durumda bırakmak için gönderildiğini düşündürüyor.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde BBC'ye konuşan eski İsrailli müzakereci ve analist Daniel Levy, ABD'nin ateşkes müzakerelerindeki tavrına yönelik analizi dikkat çekici. Levy, ABD’nin, Netanyahu’nun politikalarına karşı duruyormuş ve bir an önce ateşkes sağlanmasını istiyormuş yönündeki iyimser söylemlerinin perde arkasında sinsi bir plan olduğunu söyledi. İsrailli müzakereci, ABD’nin bölgeye daha fazla askeri güç yerleştirmek için zaman kazandığını, ayrıca İsrail’e daha fazla hareket serbestisi oluşturduğunu belirtti.

Yani ABD ve İsrail karşıt görünseler de birbirlerini tamamlayan politikaları izlemeye devam ediyor. Gazze’nin sonrası için de Filistinlileri devre dışı bırakacak formüllere çalışıyorlar.

 

Diğer Yazıları