ABD markalı içecekler nelerdir? Ne kadar zam geldi? ABD markalı içecekler ek vergi zammı
ABD markalı bazı ürünlerin, ek mali yükümlülük oranlarının yüzde 100 artırılmasına dair bilginin Cumhurbaşkanlığı kararı ile Resmi gazetede yayımlanması üzerine vatandaşlar konu hakkında araştırma yapmaya başladı. Merak edilen önemli konulardan biri de ABD markalı içecek ürünlerine ne kadar vergi zammı uygulanacağı. Peki, hangi ABD markalı içecek ürünlerine ne kadar vergi zammı gelecek?
ABD markalı bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük oranlarının yüzde 100 artırılmasına dair Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazetede yayımlandı. Merak edilen önemli konularda biri de hangi ABD markalı içecek ürünlerine ne kadar vergi zammı geleceği. Peki, hangi ABD markalı içecek ürünlerine ne kadar vergi zammı gelecek? Tüm detaylarıyla haberimizde...
ABD markalı içecek ürünlerine yüzde 60 oranında ek vergi zammı uygulanacak.
ABD MARKALI İÇECEK ÜRÜNLERİ
ABD malı içecek markaları : Coca Cola, Pepsi, Yedigün, Sprite, Fanta, Schweppes, Damla Su, Danone, Hayat Su, Cappy
1964 yılında Coca-Cola'nın Türkiye'ye gelişi “Dünyaca Meşhur Coca-Cola Şimdi de Memleketimizde” sloganı ile duyuruldu. Şirketin ilk yatırımları İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde gerçekleşti. İstanbul Meşrubat Sanayi Anonim Şirketi (İMSA) 3,5 milyon liralık sermaye ile kuruldu.
Coca-Cola'nın Türkiye'deki ilk fabrikası 16 Eylül 1964'de üretime başladı. Bugün İstanbul'da İncirlik kavşağı olarak bilinen bölgede inşa edilen fabrika Coca-Cola Şirketi'nin 1916. fabrikası oldu.
Coca-Cola'nın Türkiye'ye gelişi 18 Eylül 1964'te 19 araçlık “Coca-Cola Kervanı” ile Türk halkına duyuruldu. Beyazıt'tan yola çıkan Coca-Cola Kervan'ı, bando ve alkışlar eşliğinde bütün İstanbul'u dolaştı.
Kervan Taksim Anıtı'nın çevresinde şeref turu atarken o günün gazetelerini okumayanlar neler olduğunu anlamaya çalışıyordu.
O günün gazetelerini okuyanlarsa bu şenliğin nedenini biliyorlardı. Renkli ve pırıl pırıl Coca-Cola kamyonları gazete sayfalarında yerini almışlardı.
21 Eylül'de düzenlenen “Gizli Define” adlı kampanya Coca-Cola'nın ilk kampanyası oldu. Kapağın altına bakma alışkanlığı yaratan bu kampanya ile toplam 400 bin lira tutarında hediye dağıtıldı.
30 Ekim 1964'te İMSA, Coca-Cola'yı hep “şimdiki gibi lezzetli ve en iyi şekilde sunabilmek” için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağına söz vererek, gösterilen ilgi için halka teşekkürlerini ileten bir ilan verdi.
1967 yılında, Coca-Cola ilanlarında ünlüler geçidi başladı. “Okyanus” adlı teknesi ile okyanus aşırı seyahate çıkan ve dünya yolculuğu kamuoyu tarafından ilgiyle izlenen Sadun Boro ve o dönemin yıldız futbolcusu Turgay Şeren reklamlarda yer alan ünlülerdendi.
1967 pazarlama açısından da yeni bir dönemin başlangıcıydı. Radyo ve sinemada sponsorluklara başlayan Coca-Cola, İstanbul Radyosu'nda Orhan Boran'ın bilgi programı “Tek mi, Çift mi?”ye sponsor oldu.
Coca-Cola Konsantre Fabrikası, 1967 yılında İsveç'e Coca-Cola özütü ihraç ederek, Türkiye'ye döviz girdisi sağladı.
Önceleri sadece Marmara Bölgesi'nde üretilen Coca-Cola, 1968 yılında İzmir'li şişeleyici Özgörkey Ailesi'yle anlaştı ve İMBAT kuruldu. Böylelikle Coca-Cola, 60 kuruş satış fiyatı ile Egeliler ile tanıştı.
7 Temmuz 1968 yine Türkiye için bir ilkin yaşandığı tarih olarak hafızalara kazındı. “Reklam Müziği Beste ve Aranjman Yarışması” ile Coca-Cola'nın radyo programlarında kullanacağı jingle, Fitaş Sineması'nda gerçekleşen elemelerde halkoyuyla seçildi.
“Reklam Müziği Beste ve Aranjman Yarışması” büyük ilgi gördü. 4 bin müzikseverin oyuyla üç finalist orkestra belirlendi, yarışmayı Selçuk Alagöz Orkestrası kazandı ve 10 bin lira ödül aldı.
1968 Ekim ayından itibaren tüketiciler yeni bir kampanya ile tanıştılar. “Servet Kamyonları Kampanyası” ile kampanyaya katılanlar bir çeşit kamyon loto oynuyor ve binlerce lira kazanabiliyordu.
Kampanyalar etkisini gösteriyor, 1969'da Adana'da üretimine başlanan Coca-Cola, artık Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de dağıtılıyordu.
Dünyanın izlediği insanoğlunun Ay'a ayak basışının coşkusunu Coca-Cola da etkinlik ile kutladı. Coca-Cola fabrikalarının özel olarak getirttiği “Ayın Fethi” filmi, 9 Ocak 1969'da sinemalarda gösterime girdi.
Türkiye açısından sıkıntılarla geçen bu yıllarda Coca-Cola, vatandaşın alım gücünün düşmesini dikkate alarak “Çift Kapak Oyunu, Adınız Şansınız, Şans Yılları” gibi çok sayıda kampanyaya imza attı.
70'li yılları başında kampanyalara gösterilen ilgi büyüktü. Büyük ilgi gören “Adınız Şansınız” kampanyasının süresi uzatıldı.
Kampanyalarda o yıllarda birçok kişinin alamayacağı arsa, araba, Avrupa seyahati, televizyon gibi armağanlar verildi. Coca-Cola kapaklarıyla bakkallardan 500 liralık alışveriş imkanı sağladı.
“Enflasyon” kavramının günlük hayata girdiği dönemde, Coca-Cola kampanyalarıyla tüketicisinin sıkıntısına ortak oldu.
1986'da yatırımlara hız veren Coca-Cola, 1986'da İMBAT İzmir-Kemalpaşa tesisini açtı. Günde 1 milyon şişe üreten fabrika 3 milyar liraya mal oldu.
Aynı yıl, ürün ve ambalaj teknolojisinde önemli yenilikler yaşandı. Coca-Cola ve Fanta markaları 11 Mayıs 1986'da teneke kutularda (330 ml) piyasaya çıktı.
İlk kez 1982 yılında Amerika'da üretilen Coca-Cola light 1986'da “Diet Coca-Cola” adıyla Türk tüketicisinin beğenisine sunuldu. Türkiye, Diet Coca-Cola'nın satıldığı 61'inci ülkeydi.
1987 yılında Ege ve Akdeniz bölgesinde 1 lt'lik PET şişelerinin satışına başlanırken, aynı yıl Coca-Cola 2 lt'lik pet şişesi de satışa sunuldu.