ABD neden F-22'leri gönderdi? İsrail F-35'leri çalışmıyor mu?

Savunma Uzmanı Fazıl Esat Altay, ABD'nin bölgeye F-22'leri göndermesinin nedenlerini SuperHaber için kaleme aldı. Altay, önemli bir soruyu gündeme getirdi: İsrail F-35'leri işe yaramıyor mu?

ABD'nin İsrail dahil hiçbir ülkeye satış yapmadığı F-22'yi İran'a karşı kullanma ihtimalinin nedenleri ve avantajları üzerine hazırlanan bu mühendislik analizi, teknik detaylar ve stratejik avantajlar üzerinden bir değerlendirme sunmaktadır. F-22 ve F-35 ile ilgili karşılaştırmalar tamamen ABD Hava Kuvvetleri (USAF) kaynaklarıdır.

ABD neden F-22'leri gönderdi? İsrail F-35'leri çalışmıyor mu?

İran’a karşı neden F-22 geldi? İsrail' F-35’leri işe yaramıyor mu?

1. Yüksek Harekat Kabiliyeti ve Geniş Etki Alanı:

F-22, İran'ın Rusya’dan yeni temin ettiği gelişmiş Hava Savunma Sistemleri (SAM) karşısında üstünlük sağlaması için tercih edilmektedir. Özellikle S-300 ve S-400 gibi sistemlerin etkin olduğu bir bölgede, F-22'nin operasyonel yetenekleri öne çıkmaktadır:

- Geniş Harekat Alanı: F-22, yaklaşık 150 deniz mili yarıçapı içinde etkin bir şekilde operasyon yapabilmektedir. Bu, F-35'in 100 deniz mili yarıçapına kıyasla önemli bir üstünlük sağlar. Daha geniş bir alanda, daha hızlı harekat imkanı sunar.

F-22, S-300 ve S-400 gibi radar sistemleri tarafından tespit edilme olasılığı, F-35'e göre daha geç tespit edilir (<150 deniz mili menzilde). Tespit edilse bile, ateş altına alınma riski oldukça düşüktür. Bu da F-22'yi İran hava sahasında daha güvenli bir seçenek haline getirir.

ABD neden F-22'leri gönderdi? İsrail F-35'leri çalışmıyor mu? - Resim : 2

2. Üstün Radar Yeteneği:

F-22'nin radar sistemi, hava-hava tehditlerini daha geniş bir azimutta ve derinlikte tespit edebilir. Bu üstün radar kapasitesi, operasyonel avantaj sağlar:

- Yüksek Performanslı Radar: F-22'nin radar sistemi, geniş anten yapısı ve yüksek T/R (Transmit/Receive) modül sayısı sayesinde, F-35'ten daha performanslıdır. Radar teknolojisi olarak GaAs (Gallium Arsenide) kullanır. KAAN gibi yeni nesil uçakların radarlarında kullanılan GaN (Gallium Nitride) teknolojisine göre geride kalsa da, mevcut sistemlerle karşılaştırıldığında oldukça güçlüdür.

- F/A-18G (Growler) hariç olmak üzere, F-15EX, F-16 ve F/A-18 E/F gibi diğer Amerikan savaş uçakları, S-300/400 sistemleri karşısında yaklaşık 150 deniz mili mesafesinden ateş altına alınabilir. Bu nedenle, USAF bu uçakları S-300/400 tehdidine karşı kullanmayı tercih etmemektedir.

- Ege'deki S-400 Önemi: Bu durum, Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki S-400 sistemi için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu sistem, bölgedeki hava savunma kapasitesini önemli ölçüde artırmaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=ZCaEIHF_gAo

Ege üzerinde uçacak Yunan, ABD, NATO ve başka bir düşman unsura ait AWACS, HİK, Tanker, SoJ (Standoff Jammer) uçağını S-400 350km civarından bu tür uçakların görev irtifasında (bunlar alçak irtifada görev yapmazlar) 40N6 füze ile KESİN İMHA EDER ve EGE'yi Kapatır.

ABD neden F-22'leri gönderdi? İsrail F-35'leri çalışmıyor mu? - Resim : 3

Peki alçak irtifadan sızacak düşman uçakları ne olacak?

TÜRK Hava Sahasında Manisa üzerinde dahi uçan bir HİK uçağımız F-35'i dahi 100km'den tespit eder.

Bunun yanında F-15, F-16, F-18 ve Rafale gibi 4. Nesil RCS>1m2 olan her savaş uçağını Ege'nin tamamında, Scalp gibi alçak irtifadan uçan mühimmatları ise TÜRK Hava Sahasına yönlenince tespit eder. Bunları önlemek için ise SİPER 100+km, Hisar O ve son katman Korkut (özellikle Cruise ve Standoff Mühimmat için) gereklidir. Cevap vermek için ise Ege’de ve Türkiye derinliklerinde üslendirilmiş BORA ve TAYFUN füzeleri hazır olmalıdır.

Atina’yı BORA gibi görece Maliyet etkin bir Balistik füze ile vurmak sadece 6 dakika civarında bir uçuş zamanı istiyor. Bunu bilen Yunan’ın ve ABD’nin TSK ve özellikle EGE Ordusunun FETÖ unsurları ile dolması en büyük arzusudur.

Bunların tamamı bize göstermektedir ki S-400'ü EGE'de kullandığımız durumda DÜŞMAN rahat edemez.

Bu nedenle DÜŞMANLARIMIZ ve onların Fetö gibi YERLİ İŞBİRLİKÇİSİ HAİNLER S-400 Türkiye'den gitsin diyorlar.

GÜNÜN VİDEOSU

Sana Havalimanı'nı bombaladı! İşte saldırıdan sonraki son durum!

İsrail ordusu, Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelere hava saldırıları düzenledi. Sana Havalimanı ve Hudeyde kenti hedef alınan saldırılarda 4 kişi yaşamını yitirirken 21 kişi yaralandı.