ABD televizyonlarında Trump karşıtı reklam
Milyonlarca Amerikan futbolu tutkunu, Amerikan Futbol Ligi’nin final karşılaşması olan Super Bowl’u izlemek için bu gece (Pazar) ekran başına geçecek.
Bu yıl 51. kez düzenlenen Super Bowl karşılaşması, New England Patriots ve Atlanta Falcons takımları arasında yapılacak. Ancak maç dışında en çok ilgi gören bir başka unsur daha var, o da maç sırasında televizyonda yayınlanan birbirinden ilginç reklamlar.
Super Bowl gecesi reklam şirketlerinin yöneticileri de her yıl olduğu gibi futbol takımları kadar zafer peşinde koşacak.
Bilgisayar animasyonu, ünlüler ve biraz da farklı espri tarzları...
Super Bowl karşılaşması sırasında yayınlanacak reklamlar, tüketicileri bol para harcamaya teşvik etmek için herşeyi yapıyor.
Ancak şirketler de reklamlar için çok para harcıyor.
James Cooper, ”Reklamların maliyeti geçen yıla göre biraz yüksek. Maliyet hep artıyor. 30 saniyelik reklamın bedeli 5 milyon dolar” şeklinde konuşuyor.
Peki, onca para harcanan reklamlar tüketiciye ne kadar erişiyor?
Tony Case, “Çok izleyicisi olduğu için Super Bowl sırasında yayınlanan reklamlara talep çok yüksek olur şeklinde bir algı var. Ancak bazı şirketler, Super Bowl sırasında reklam yayınlama taktiğinden vazgeçmeye başladı. Reklam masraflarına bakıp hesap yapıyorlar ve ‘Reklama bu kadar para harcamaya değer mi?’ diye soruyorlar” şeklinde konuşuyor.
Reklamcılar, tüketiciye saniyeler içinde erişmek zorunda olduklarının farkında.
Cooper, “İyi bir SuperBowl reklamının birçok tanımlaması var. Ancak en önemli nitelikler mizah içermesi, duygulara hitap etmesi, nostaljik ve hatta biraz cinsel öğelere sahip olması. Reklamlar eğlenceli olmalı, izleyicinin dikkatini anında çekmeli, sosyal medyada paylaşılır olmalı. İnsanlar işte bu tür reklamları sosyal medyada paylaşıyor” şeklinde konuşuyor.
Bu yılın en çok beklenen reklamlarından biri, bira üreticisi Anheuser-Busch’un. Şirkete göre geçen yıl tasarlanan reklamın bu yıl yayınlanması çok daha manidar.
60 saniyelik reklam, şirketin kurucularından Adolphus Busch’un 1850’lerde Almanya’dan Amerika’ya gemiyle gelişini ve birçok zorluktan sonra yine bir göçmen olan Eberhart Anheuser’la tanışmasını anlatıyor.
Reklamda “Hayallerinizi hiçbir güç durduramadığında içtiğiniz bira, bu olur” sloganı kullanılıyor.