ABD’de Trump’ın kazanma olasılığı arttı endeksler yükseldi

Fed Başkanı Powell’ın enflasyonda daha fazla ilerleme kaydedildiğini kabul eden açıklamaları ve Trump’a yönelik başarısız suikast girişimi eşliğinde dalgalı eğilimin öne çıktığı ABD endeksleri dün günü pozitif bölgede tamamladı. İşte detaylar...

Powell açıklanan son verilerin enflasyonun %2 hedefine ilerlediği konusunda daha fazla güven verdiğini söylerken faiz indirimi için zamanlamaya yönelik sinyal vermekten kaçındı ve kararların toplantıdan toplantıya alınacağına işaret etti. Piyasalar Fed'in Eylül'de 25
baz puan faiz indirimine gideceğini kesin olarak fiyatlarken yıl sonuna kadar da toplam 68 baz puan indirim yapılmasını bekliyor.

ABD’de Trump’ın kazanma olasılığı arttı endeksler yükseldi

Küresel risk barometresi olarak da izlediğimiz yeni rekor seviyeleri test eden S&P 500 endeksi dün günü %0.3 artıda 5631 seviyesinde, teknoloji endeksi Nasdaq %0.3 artıda, Dow Jones sınai endeksi %0.5 artıda, Russell 2000 endeksi ise %1.7 yükselişle tamamladı.

Piyasalar ABD'de Kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimlerini Trump'ın kazanması olasılığını ve Çin’e olası negatif etkilerini tartışırken bu sabah Asya piyasalarında karışık görünüm öne çıkıyor. Avrupa negatif, ABD vadeli endeksleri pozitif açılış sinyali veriyor.

Geçtiğimiz hafta ABD’de haziran ayı enflasyon verilerinin beklenti altında gelmesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül ayında faiz indirimine başlayacağına ilişkin beklentileri kuvvetlendirdi. Manşet TÜFE aylık bazda Mayıs 2020'den bu yana ilk kez düşerken, yıllık bazda son bir senenin en düşük seviyesinde gerçekleşti. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek enflasyon ise, yıllık bazda %3,3’e gerileyerek Nisan 2021'den sonraki en düşük seviyesinde gerçekleşti. ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, son verilerinin %2'lik enflasyon hedefine doğru ilerlendiğine dair daha fazla güven sağladığını ve muhtemelen yakın vadeli faiz indirimlerinin önünü açtığını söyledi. Piyasalarda Fed’in faiz indirimlerine eylül ayında başlama beklentisi %87,6 olarak bulunmaktadır. Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,75 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,19 seviyesinden tamamladı. Ons altın ise haftayı %0,80 artış ile tamamladı.

Geçtiğimiz hafta OPEC toplantısında arzın azaldığı, ancak talepte beklentilerin korunduğu belirtildi. Brent petrol haftayı %2,36 değer kaybı ile tamamladı. ABD’de faiz indirimine ilişkin beklentilerin artış göstermesi ve teknoloji şirketlerindeki yüksek seyir ile ABD borsalarında rekor seviyeler test edildi.

Haftalık bazda Nasdaq %0,25, Dow Jones %1,59, S&P 500 %0,86 değer kazandı. ABD’de Cumhuriyetçi parti başkan adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişimi sonrası, Trump’ın ikinci kez ABD Başkanı olacağına dair beklentiler kuvvetlendi. Dolar endeksi yeni haftanın ilk işlem gününde %0,15 değer kazanırken ABD 10 yıllık tahvilleri, %4,25’i test etti. Bu sabah dolar endeksi 104,37 ile pozitif yönde, ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise %4,21 ile negatif yönde bulunuyor.

ABD’de Trump’ın kazanma olasılığı arttı endeksler yükseldi ile ilgili etiketler ekonomi ABD Donald Trump
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.